Berta Sándor

Nem megbízható lítiumforrás Bolívia

A dél-amerikai országban lévő bizonytalan helyzet miatt lépéskényszerbe kerültek az autógyártók.

Bolíviában van a világ legnagyobb lítiumlelőhelye. Becslések szerint az Andok hegyvonulataiban található, több mint 10 ezer négyzetkilométer kiterjedésű és 3656 méter magasan fekvő Salar de Uyuni felszíni sómező rejti a világ legnagyobb lítiumnyersanyag-készletét. A helyi kormány nem nyersanyagként exportálná a fémet, hanem feldolgozná azt és akkumulátorok formájában adná el. Bár 2025-ig nem várható lítiumhiány, de nagyon is fontos, hogy a gyártók számára a szükséges mennyiség elérhető legyen. Ez vált azonban az elmúlt hónapokban bizonytalanná.

A lítium nélkül rendkívül nehézzé válik az akkumulátorok és ezáltal a laptopok, az okostelefonok vagy éppen az elektromos autók gyártása. Egy nagyobb elektromos gépkocsi akkumulátorában például 10 kilogramm van. Érthető, hogy a bizonytalan bolíviai helyzet miatt a gyártók más lelőhelyeket kezdtek keresni. S találtak is, például az ausztriai Wolfsbergben. A gond csak az, hogy ott a lítium a sziklák mélyén rejlik, ráadásul a szikláknak csupán az egyetlen százaléka lítium-hidroxid. Ennek ellenére néhány év alatt több ezer tonnát lehetne kitermelni a rendkívül értékes anyagból. Ausztria mellett Spanyolország, Finnország és Szerbia rendelkezik komoly lítiumlelőhelyekkel. A magasabb termelési költségek miatt eddig az európai bányászat nem igazán volt vonzó és nem is került szóba, de a helyzet most megváltozott.

Stefan Müller, a wolfsbergi bányát üzemeltető European Lithium vezetője közölte, hogy a bolíviai helyzettel az következett be, amelyre Dél-Amerika esetében mindig számolni kell: káosz tört ki az országban és a korábbi nyersanyag-szállítási megállapodások hirtelen semmissé válnak. A bolíviai vezetőkkel megállapodó német kormány korábban nem akart tudomást venni a kockázatokról. A gond az, hogy nem csupán Bolívia esett ki, mint megbízható lítiumszállító, hanem egész Dél-Amerika is nehezen fogja tudni bebizonyítani, hogy lehet rá számítani.

Wolfgang Schmutz, az ACI Systems Alemania (ACISA) első embere ugyanakkor nem akarta elfogadni, hogy semmissé vált a bolíviai-német lítiumszerződés, szerinte az ugyanis teljesen hatályos, már csak azért is, mert semmilyen olyan hivatalos értesítést sem kaptak a helyi illetékesektől, amely ennek ellentmondana. Éppen ezért tájékoztatást kértek Bolíviától. Az üzletember úgy vélte, hogy Morales bolíviai elnök lemondása és távozása semmilyen negatív hatással sem lesz a projektre és ezért abból indulnak ki, hogy az tovább folytatódik. Bolívia számára ez a program egyike a legfontosabb projekteknek és fontos alapja a fejlődésnek, valamint a helyi gazdaság kiépítésének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Meridian #1
    Bolívia cseszheti a lítiumát (akkumulátorként), ha senki nem akarja majd megvenni... hacsak nem a kínaiak, nevető harmadikként.