Berta Sándor

Egymilliárd dollárt kapott az Uber robotautó-részlege

Megerősítést nyert a március végén már kiszivárgott hír.

Egy hónappal ezelőtt a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy egy befektetői csoport több mint egymilliárd dollárt invesztálhat az Uber robotautó-részlegébe. A cég ezzel kapcsolatban előrehaladott tárgyalásokat folytatott. Most kiderült, hogy a közösségi utazásmegosztónak valóban sikerült egymilliárd dollárt szereznie a különböző befektetőktől, köztük a Softbank 100 milliárd dolláros alapjától 333 millió dollárt, míg a Toyotától és a Denso Corp.-tól 667 millió dollárt. Ez az összeg alkalmas arra, hogy az Uber folytathassa a robotgépkocsik fejlesztésével kapcsolatos projektjeit. Ugyanakkor az üzletet még engedélyeznie kell az Amerikai Egyesült Államokba Irányuló Külföldi Befektetéseket Vizsgáló Bizottságnak (CFIUS).

Az Uber egyúttal jelezte azt is, hogy a tranzakciónak köszönhetően összesen 7,25 milliárd dollár áll majd rendelkezésre az autonóm vezetési technológiák kifejlesztésére. Emellett a vállalat további 300 millió dollárt akar a következő három esztendőben a később kereskedelmi forgalomban kapható önállóan közlekedő járművek építési költségeire fordítani.

Egyúttal eldőlt az is, hogy a robotautókat fejlesztő Fejlett Technológiák Csoport (ATG) vezetői testületében hat igazgatói pozíciót kap az Uber, egyet a SoftBank és egyet a Toyota.

Az Uber jelenleg néhány autonóm gépkocsit tesztel Pittsburgh útjain, de kizárólag nappal és jó látási körülmények között és a járművekben ott ülnek a vészhelyzetben beavatkozni tudó vezetők is. A tesztutak során az autók nem szállítanak utasokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #1
    Emberölésenként 1 milliárd, jól fizet a tőzsde...