Berta Sándor

Diszkrimináció miatt vizsgálódnak az Ubernél

A közösségi utazásmegosztó ellen szövetségi vizsgálat indult.

Dara Khosrowshahi, az Uber első embere nagy erőfeszítések árán próbál javítani a vállalat imázsán, s lassanként ez sikerül is neki. Azonban a The Washington Post értesülései alapján a menedzser és kollégái most kénytelenek szembenézni egy szövetségi vizsgálattal, amely még a korábbi ügyek miatt indult.

Az eljárást az Equal Employment Opportunity Commission nevű hatóság folytatja le, amely a diszkriminációs és egyenlő bánásmódot érintő ügyek kivizsgálásával foglalkozik. A hivatal tavaly augusztus óta nyomoz különböző ügyekben, amelyek személyi döntésekkel, fizetési különbségekkel és egyéb hátrányos gyakorlatokkal függenek össze. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a vizsgált ügyek közül mennyi köthető Travis Kalanick korábbi Uber-vezetőhöz. Az viszont már a múlt héten kiszivárgott, hogy Liane Hornsey személyzeti vezetőnek távoznia kellett, mert egy lehetséges faji megkülönböztetéses esetre nem fordított kellő figyelmet.

A legnagyobb botrányt a cégnél az kavarta, amikor Susan Fowler programozónak a felettese szexuális tartalmú üzeneteket küldött a belső chaten. Az illető egyértelműen közölte, hogy le szeretne feküdni vele. Fowler annyira megdöbbent, hogy egyből képernyőmentéseket készített és elküldte azokat a személyzeti részlegnek, de panasza ott és a menedzsmentben is süket fülekre talált. Azért utasították el az illetékes vezető megrovását, merthogy ő a vállalkozás egyik legjobban teljesítő munkatársa. Közölték azt is vele, hogy a felettesét nem kellene olyasmivel vádolni, ami talán csak egy "ártatlan ballépés" volt. Februárban pedig kiderült, hogy az Ubernél annak ellenére keresnek kevesebbet a női sofőrök, hogy az alkalmazott fizetési algoritmus elvileg nemileg semleges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #1
    Idióta feministák.