Berta Sándor

Leállt Bécsben az Uber

A döntés egy elmarasztaló bírósági ítélet után született meg.

A Bécsi Kereskedelmi Bíróság az Uber és a Taxi 40100 nevű cég közötti vitában az utóbbinak adott igazat. A vita tárgya az volt, hogy a Taxi 40100 álláspontja alapján az Uber ugyanúgy, mint az autókölcsönző cégek, korlátozások hatálya alá esik és ezért a gépkocsijai nem közlekedhetnek szabadon a városban, s nem vehetnek fel, illetve tehetnek ki bárhol utasokat. Az autókölcsönző vállalkozások járművei a jelenleg hatályos helyi előírások alapján csak a központjukból vagy egy megrendelő lakásától indulhatnak el. Az út megtétele után az autóknak vissza kell térniük a központba. Az Uber mindezt vitatta, de a bíróság végül a Taxi 40100-nak adott igazat és felszólította a közösségi utazásmegosztót a jogsértő gyakorlata beszüntetésére. Az Uber ezután döntött úgy, hogy leállítja a Bécsben kínált három szolgáltatását (uberX, UberBLACK, uberVAN).

Dieter Heine, a Taxi 40100 ügyvédje közölte, hogy a bírósági ítélet értelmében az Uber minden egyes bebizonyított jogsértés miatt kénytelen lett volna akár 100 000 eurót is fizetni. Bár a közösségi utazásmegosztó 14 napon belül benyújthatta volna a fellebbezését a Bécsi Tartományi Bíróságon, de nem élt a lehetőséggel. Az Uber közleményében hangsúlyozta, hogy a következő napokban intenzíven azon fog dolgozni, hogy a működése a jövőben már megfeleljen a bíróság által támasztott feltételeknek. A társaság abból indult ki, hogy ezt rövid időn belül meg tudja valósítani és néhány napon belül ismét elindíthatja a szolgáltatásait.

Az osztrák Zöldek üdvözölték a bírósági döntést. Michel Reimon, a párt európai parlamenti versenyügyi szóvivője kijelentette, hogy győzelem született egy olyan cég ellen, amely egyrészt nem hajlandó vállalni a munkáltatói felelősséget, másrészt ezzel párhuzamosan elkerüli a tisztességes adózást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tikal #1
    idióták