Berta Sándor

Gyalogosokat felismerő lámpák lesznek Bécsben

Az osztrák fővárosban már jövő tavasszal átalakítják a közlekedési lámpák hálózatát.

Az elképzelések alapján a jövőben egy kamerarendszer ismeri majd fel, hogy az adott utcán vagy útszakaszon át akar-e kelni egy gyalogos vagy sem és ha igen, akkor gyorsan zöldre fog váltani a lámpa. A cél az, hogy hosszú távon teljesen kiváltsák a jelenleg gombnyomásra zöld jelzést adó 200 lámpát. Az első kamerát már fél éve titokban tesztelik Bécs 10. kerületének (Favoriten) egyik kereszteződésében. A teszt azért titkos, mert a szakemberek azt akarták, hogy a járókelők természetesen viselkedjenek és ne változtassanak a magatartásukon azért, mert a kamera ott van.

A kamerás lámparendszerek előnye egyébként a mozgásérzékelősekkel szemben az, hogy valóban csak akkor kapcsolnak át, ha gyalogost látnak. Az utóbbiak ugyanis hajlamosak akkor is zöldre átváltani, ha például egy galamb vagy egy zacskó repül el előttük. Walter Mimmler, a bécsi önkormányzat közvilágításért felelős részlegének képviselője elmondta, hogy a felszerelt megoldás felismeri azt is, hogy egy adott személy valóban át akar-e kelni az úttesten vagy csak várakozik ott. A rendszert a részleg munkatársai a Grazi Műszaki Egyetem szakértőivel közösen fejlesztették ki és az alapját nem a kamera jelenti, hanem a megalkotott algoritmus, amely felismeri a gyalogosok mozdulatsorait.


A szakemberek elégedettek a teszteredményekkel, a megoldás működik és előnyös, mert a járókelőknek nem kell többé gombot nyomniuk az átkeléshez. Az egyetlen problémát a megbízhatóság jelenti. A rendszer 10 000 gyalogos esetében legfeljebb 50 alkalommal mondhat csődöt. Amennyiben ezt a szintet sikerül elérni, úgy jövő tavasszal elkezdődik az átállás, amely lámpánként legfeljebb 5000 euróba fog kerülni. Az összeg soknak tűnik, de a nyomógombos lámpák ugyanennyibe kerülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!