Berta Sándor

Befektethet a Softbank az Uberbe

Megnyílt az út a japán konszern előtt, amely komoly részesedést szerezhet a közösségi utazásmegosztóban.

Az Uber és a Softbank illetékesei már hosszabb ideje egyeztetéseket folytatnak egymással, és a közösségi utazásmegosztó képviselőinek nemrég sikerült is megállapodniuk a Softbank és a Dragoneer által vezetett konzorciummal. Az elképzelések alapján a Softbank akár 1,25 milliárd dollárt is befektethet, majd második lépésként a részvények 17 százalékát is megszerezheti. A teljes üzlet legfeljebb 10 milliárd dollár értékű lehet. Az Uber jelenleg a becslések alapján 68 milliárd dollárt ér és 2019-ig meg akar jelenni a tőzsdén.

Az Uber eddig nem árult el konkrét terveket, a TechCrunch kérdésére válaszul azonban a vállalat egyik szóvivője megerősítette, hogy az üzlet tartalmaz egy egymilliárd dolláros befektetést. A cég egyébként a befolyó összeget technikai fejlesztésekre és belföldi, valamint külföldi terjeszkedésre használná fel. A Reuters információi szerint az Uber egyik fő részvényesének számító Benchmark jelezte, hogy amint a Softbank összegei befolytak, azonnal ejtik a Travis Kalanick egykori Uber-vezető és alapító ellen augusztusban benyújtott keresetet. Az utóbbival a befektetők gyengíteni akarták az alapító befolyását.

Bradley Tusk Uber-befektető és politikai tanácsadó azt nyilatkozta, hogy az üzlet lehetővé teszi a teljes újrakezdést. Ide tartozik az is, hogy azokat a szabályokat, amelyek Kalanick és a szövetségesei számára túlzottan nagy szavazati jogokat biztosítottak, vissza lehet vonni. A tervek között szerepel a vezetők számának növelése 17-re és közülük sokan külső menedzserek lehetnek majd. Az egyelőre még kérdéses, hogy a Softbank közvetlenül vagy a Softbank Vision Fund nevű alapon keresztül fektet be majd az Uberbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!