SG.hu

Európa legnagyobb lítiumion-akkumulátorgyára épül fel Svédországban

A Northvolt Európa legnagyobb és legkorszerűbb lítiumion-akkumulátorgyárát tervezi felépíteni Svédországban.

Az üzem a negyedik ipari forradalom jelentős vívmányaival rendelkezik majd és a világ legzöldebb akkumulátorait állítja majd elő. Egyetlen átfogó megoldásban integrálja a robotikát, a gép- és gyárautomatizálást és az energetikai rendszereket, és a bejelentés szerint 2020-tól kezdve kiváló minőségű és igényre szabható akkumulátorokat szállít az autógyártásban és más fontos iparágakban működő európai vevőknek. A kísérleti gyártósor már 2019-ben elindulhat. A gyártósorral a Northvolt folyamatosan optimalizálja és fejleszti majd a termékeket és a folyamatokat.

Az energetikai forradalom lendületet adott a megújuló energiaforrások hasznosításának, és csökkentette a fosszilis energiahordozóktól való függést. A villamos rendszerek alkalmazása és az energiatárolás kulcsfontosságú a karbonsemleges társadalom megteremtéséhez. Az e-mobilitás térnyerése önmagában jelentősen megnöveli majd az akkumulátorok iránti keresletet. Az energiatárolási képesség szintén döntő fontosságú, hogy a világ energiatermelését és -elosztását fokozatosan függetlenítsük a fosszilis energiahordozóktól.

A gyárhoz a robotikai, automatizálási és energetikai megoldást az ABB szállítja, mellyel a Northvolt szoros együttműködést tervez a mobil és beépített alkalmazásokhoz tervezett akkumulátorok fejlesztésében is. A két cég együttműködési megállapodása számunkra és ügyfeleink számára is mérföldkőnek számít azon célunk szempontjából, hogy megszüntessük a társadalom – különösen a svéd társadalom – függőségét a fosszilis energiahordozóktól” – mondta Johan Söderström, az ABB Sweden ügyvezető igazgatója.

A villamos rendszerek és a megújuló energia tárolása kulcsfontosságú a karbonsemleges társadalmak kialakulásához. A fosszilis üzemanyagok kiváltására törekvő, elektromos hajtást bevezető autógyártás jelentősen megnöveli majd az akkumulátorok iránti keresletet. Az energiatárolási képesség ahhoz is alapvetően fontos, hogy a világ energiatermelését és -elosztását függetleníteni lehessen a széntől, a kőolajtól és a földgáztól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!