MTI

Megtiltották Londonban a Taxify működését

A városháza biztonsági aggályokra hivatkozik, háromezer sofőr állása forog kockán. Az Uber engedélyének hosszabbítása is bizonytalan.

A cég a Financial Times beszámolója szerint közölte a londoni gazdasági napilappal, hogy a londoni tömegközlekedést irányító városházi szervezet, a Transport for London (TfL) visszavonta működési engedélyét, "valamiféle biztonsági aggályokra" hivatkozva. A Taxify közölte, hogy vitatja az intézkedés jogosságát, mivel minden biztonsági szabálynak eleget tesz, és fellebbez a döntése ellen. A TfL ugyanakkor azt közölte, hogy a Taxify egy leányvállalatán keresztül akart londoni taxiszolgáltatást nyújtani, e vállalkozásnak viszont erre nem is volt engedélye. Markus Villig, a Taxify alapítója és vezérigazgatója a Financial Timesnak nyilatkozva ezt cáfolta, mondván: a Taxify egy olyan taxiszolgáltató céget vett meg, amelynek volt londoni taxiengedélye, és a Taxify ezt az engedélyt is megvásárolta.

A négy éve Észtországban alakult, Magyarországon is jelen lévő Taxify az általa megvásárolt City Drive Services cégen keresztül alig három napja kezdte működését Londonban, azzal a nem titkolt céllal, hogy piacot hódítson el a hozzá hasonlóan mobiltelefonos alkalmazásra épülő amerikai Ubertől, amely 2012 óta működik Londonban és más brit nagyvárosokban. A Taxify a TfL tiltó döntéséig háromezer sofőrt alkalmazott Nagy-Britanniában. Az Ubernek 40 ezer sofőrje van a brit piacon. A TfL szeptemberben dönt arról is, hogy meghosszabbítja-e újabb öt évre az Uber londoni taxiszolgáltatási engedélyét. A városházi hatóság közölte: döntéséhez figyelembe veszi a Scotland Yardtól kapott tájékoztatást, amely aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, ahogy a cég az utasok elleni szexuális támadásokról és egyéb erőszakos cselekményekről szóló bejelentéseket kezeli.

Londonban már több nagyszabású taxistüntetés is volt az Uber ellen. A 25 ezer londoni taxist képviselő szakmai szervezetek tisztességtelen versennyel vádolják az Ubert, mivel szerintük a cég sofőrjei a hagyományos taxik vezetőire vonatkozó rendkívül szigorú előírások betartása nélkül nyújtják gyakorlatilag ugyanazt a szolgáltatást. A londoni városháza korábban több lehetőséget is fontolóra vett az Uber tevékenységének korlátozására, egyebek mellett azt, hogy a mobiltelefonos alkalmazáson keresztül leadott rendelés után az ügyfélhez legközelebb tartózkodó Uber-sofőrnek legalább öt percet várakoznia kellett volna, mielőtt az utast felveszi. Boris Johnson, London előző polgármestere - a jelenlegi brit külügyminiszter - azonban ezeket az elképzeléseket annak idején "életképtelennek" minősítette és elvetette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #6
 • Tetsuo #5
  "Jan 1-től azonban Pl. Mo-n is, mint minden gazdálkodó szervezet ők is e-ügyintézésre vannak kötelezve az ügyfél felé."

  Ezt hogy kell érteni?
 • AgentKis #4
  Ennek virágkora akkor jön majd el, amikor majd önállóan közlekedő autók lesznek a taxik (max. 15 év.). Onnantól nem lesz érdekes, hogy mivel hívod oda, viszont sofőr meg egy sem fog kelleni. Ja és a lehúzósdi is leállhat majd...
  Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2017.09.14. 09:07:31
 • NEXUS6 #3
  Nyilván!
  Ezek a szerencsétlen taxitársaságok odáig nem jutnak, hogy egy épkézláb taxi app-ot írjanak, amivel akár a beregelt taxis céget is kiválaszthatod, ha megtetszett valamelyik.

  Addig meg brute-force-szal próbálják lenyomni a netes alapú szintén taxisprofilú kezdeményezéseket.

  Jan 1-től azonban Pl. Mo-n is, mint minden gazdálkodó szervezet ők is e-ügyintézésre vannak kötelezve az ügyfél felé. Szal taxyfáj, Űber előnye elvileg csökkenne, de pl a MÁV fejlesztett IT rendszerének nyögvenyelősségét elszenvedve azt látom, hogy azért még sokáig ott lesz az előny azoknál akik ezt komolyan gondolják.
 • tom_pika #2
  Biztonsági aggályok? Ennyi erővel a feleségemnek is megtilthatnák, hogy a gyerekeket iskolába és szakkörökre fuvarozza.

  Egyetlen dologról szólnak az új szolgáltatásokat korlátozó törekvések mindenhol: a konkurencia kikapcsolása bármilyen eszközzel. Aki mást mond az hazudik vagy nem tud gondolkodni.
  Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2017.09.12. 09:50:18
 • NEXUS6 #1
  Elég nyögvenyelősen indul ez a közösségi autózás forradalom.

  Szerintem jelentős különbség van az telekocsi jellegű, pl Oszkár rendszer, meg az Uber/Taxify jelentette mobilakalmazással támogatott, helyenként adósértő taxizás között.

  A magam részéről a telekocsit támogatom, azt hogy a taxishiénák mellé újfajta, ráadásul kevésbé ellenőrizhető szolgáltatókat eresszünk az emberekre, kevésbé.