Berta Sándor

Vállalhatatlanná vált az Uber vezetője

Már nem Travis Kalanick vezeti a közösségi utazásmegosztót, a hivatalos indoklás szerint személyes okokból vonult a háttérbe.

A menedzser meghatározatlan időre elhagyta a vállalkozást. A hivatalos indoklás szerint azért vett ki pihenőt, hogy meggyászolhassa a nemrég hajóbalesetben elhunyt édesanyját. A balesetben az édesapja is súlyosan megsérült. Az Uber ezzel párhuzamosan bejelentette azt is, hogy lezárult a startupnál uralkodó munkakörülményekkel kapcsolatos belső vizsgálat. A cég Arianna Huffington felügyelőbizottsági tagot és Eric Holder egykori amerikai legfőbb ügyészt bízta meg azoknak a vádaknak a kivizsgálásával, amelyeket Susan Fowler fogalmazott meg februárban.

A programozó blogbejegyzésében írta le, hogy alighogy belépett az Uberhez, a felettese máris szexuális tartalmú üzeneteket küldött neki a belső chaten. Leírta neki, hogy a barátnőjével nyílt kapcsolatban élnek és vele ellentétben neki nagyon nehéz új partnereket találnia. Egyértelműen közölte, hogy le szeretne feküdni vele, amin Fowler annyira megdöbbent, hogy egyből képernyőmentéseket készített és elküldte azokat a személyzeti részlegnek, de panasza ott és a menedzsmentben is süket fülekre talált. Azért utasították el az illetékes vezető megrovását, merthogy ő a vállalkozás egyik legjobban teljesítő munkatársa. Közölték azt is vele, hogy a felettesét nem kellene olyasmivel vádolni, ami talán csak egy "ártatlan félrelépés" volt.


Huffington és Holder 13 oldalas jelentésében többek között kifejtette, hogy Travis Kalanick felelősségi területeit felül kell vizsgálni és módosítani. Mindez azt jelenti, hogy az Uber egy új topmenedzsert keres, aki átvenné Kalanick néhány feladatát. A dokumentum ajánlásai között szerepel az is, hogy be kell vezetni egy HR-rendszert, amelynek a segítségével követhetők a panaszok és a belső rendezvényeken is ajánlott lenne a kevesebb alkohol fogyasztása.

Változás emellett, hogy Emil Michael, az Uber üzleti ügyekért felelős alelnöke és második legbefolyásosabb vezetője az igazgatótanács nyomására kénytelen volt távozni a posztjáról - ő Kalanick bizalmasának számított. Korábban pedig a vizsgálatok miatt több mint 20 munkatársat bocsátottak el. Kalanick azt írta az alkalmazottaknak küldött levelében, hogy sok olyan dolog van, amire büszkék lehetnek, de sok olyan is, amin javítani kell. Amennyiben a cég Uber 2.0 lesz, akkor ahhoz már egy Travis 2.0-ra lesz szükség és neki azon kell dolgoznia, hogy egy olyan főnökké váljon, akire a vállalatnak szüksége van és amilyet megérdemel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #1
    Az USA-ban már mindenkit ki lehet nyírni ilyen vádakkal. Jó, nem mindenkit, Trump ellen nem segítettek. :)