MTI

Szabályoznák az elektromosautó-töltés díjait

Rendeletben szabályozná a kormány az elektromosautó-töltésért beszedhető díjak számítását, a kormány honlapján megjelent tervezetet május 8-ig lehet véleményezni.

A dokumentum szerint a töltési díjat az áramkút üzemeltetőjének a honlapján kell ismertetnie. A töltés ideje alatt percenként vagy kilowattóránként határozható meg az egységár, azonban tájékoztató jelleggel mindkét elszámolási módot fel kell tüntetni, percenkénti elszámolás esetén maximális kapacitást alapul véve kell feltüntetni a kilowattóránkénti egységárat, míg kilowattóránkénti elszámolás esetén maximális felvételt alapul véve kell szerepeltetni a percenkénti egységárat.

A szolgáltató a töltést követő töltőhely foglalására a türelmi idő hosszát percben, valamint az ebben az időszakban fizetendő díjat percenként határozza meg. A türelmi idő lejártát követően a töltési hely elfoglalásáért egyszeri díj vagy percenként meghatározott díj szedhető. A töltési hely töltés nélküli elfoglalásakor ugyancsak egyszeri díjat vagy percenkénti összeget szabhat ki a szolgáltató. Az elektromos autótulajdonosok szerződhetnek a szolgáltatóval, és ennek alapján a szerződésben meghatározott nagy vagy normál teljesítményű elektromos töltőponton és feltételekkel tölthetik fel a járműveket.

A nyilvános áramkút üzemeltetőjének azonban lehetővé kell tenni az elektromos autó használói számára az előzetes szerződéskötés nélküli, eseti feltöltést is. A szolgáltatásnyújtás, illetve a szolgáltatásnyújtás során megkövetelt regisztrációs vagy azonosítási feltétel egyúttal nem jelenthet kötelezettséget az eseti töltésen kívüli, további töltési szolgáltatás igénybevételére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #7
    Feltéve ha a kocsi támogatja az otthoni töltést...
  • AgentKis #6
    A "napelemadó" csak visszatáplálós rendszereknél van. Úgyhogy, ha megvan a megfelelő napelemed és elektronikád, akkor ingyen töltheted vele a kocsidat... ;-)
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2017.05.09. 09:13:04
  • Yondaime #5
    Ezért találták ki a napelem adót nehogy otthon töltse már "ingyen" az ember a kocsiját :D Bár kiváncsi leszek az összegre is.. olcsóbban kell adniuk mint a lakosságit vagy majd emelnek az áram díján is :D Kivan ez találva kérem szépen :P
  • Whysper #4
    Figyeljetek ,ha lenne eg yiylen autóm és mondjuk most tegyük fel 5 literrel diesele megyek 100km-t. 350 ft / liter ár mellett. akkor 1750 Ft viszont, ha emlékszem még kicsi koromban volt itt 80 ft is. most lenne 50-100 / liternek megfelelő áram 250-500 Ft-ért teheteném meg ugyan azt az utat. Akkor nagyon kellemes javulás lehetne minden téren. nem csak egészésgügyileg!
  • molnibalage83 #3
    És ezen ki lepődött meg...? 100%-ban megjósolható, hogy a egy jövedéki termék forgalma csökken és az adóbevétel is, akkor pótolni fogáák úgy, hogy egyik áram vételezés drágább lesz, mint a másik...

    (ETO vs. dízel, lásd 90-es évek olajszőkítése..)
  • Exi #2
    Korábban egy cikkben láttam már a kormány részéről elhangzott "autóba való áram" kifejezést is. Szép új világ...
  • Jawarider #1
    Érik a jövedéki áram....