Berta Sándor

Windows 10-re épülnek az új német rendőrautók

A gépkocsikat többek között felhőkapcsolattal is ellátták azért, hogy mobil irodákká váljanak.

A Microsoft partnerének számító Icomedias már tavaly bemutatta a Mercedes E-osztályú modelljein alapuló elképzeléseit, most pedig a berlini rendőrkongresszuson kiállította az első új német digitális rendőrjárműveket. Az autókat többek között Windows 10 és Windows 10 Mobile operációs rendszerekkel, felhőkapcsolattal, Hybridforms szoftverrel és a Continuum nevű mobil asztalkiegészítéssel látták el.

A Continuum számára mind a Microsoft Lumia-950-XL és a Surface táblagépek, mind a Hewlett-Packard Elite X3 szóba jöhetnek platformként. A Hybridforms szoftvert az Icomedias fejlesztette ki és a német rendőrségnél a mobil számítógépek feljelentéseket rögzítő felületeként használják. Ezáltal a járőröknek nem kell papírokat kitölteniük és időt takaríthatnak meg azzal is, hogy nem kell a szolgálati helyeikre bemenniük az adatok egyeztetése miatt. Mindezt egy felhőalapú adatbázis teszi lehetővé, amelyet az interneten keresztül bárhonnan el lehet érni. Egy a Windows 10 Mobile operációs rendszerhez kifejlesztett alkalmazás hozzáférést biztosít a Hybridforms keretében tárolt összes fontos adathoz.


A Continuum akkor kaphat szerepet, ha az autón belül az információkat átláthatóbb módon, nagy kijelzőkön szeretnék megjeleníteni a rendőrök. A szoftver ehhez vezeték nélkül kapcsolódik a gépkocsi fedélzeti dokkolóegységéhez. Az adatok akár az út során is megmutathatók anélkül, hogy a járőröknek ehhez a telefonjaikat a kezükbe kellene venniük. A tapasztalatok alapján a Continuum a vezeték nélküli üzemmódban viszonylag megbízhatóan működik, igaz, némi késéssel reagál és hátrány a korlátozott alkalmazástámogatás is. A dokkolóegységhez - Bluetooth-kapcsolaton keresztül - billentyűzet és egér is csatlakoztatható, ezáltal teljes PC-élmény valósulhat meg.

A fejlesztéskor a biztonság kiemelt hangsúlyt kapott. A rendőrök csatlakoztathatják a platformhoz a személyes eszközeiket, majd a Hybridforms keretében kiegészíthetik az adatokat és ha végeztek, akkor a kütyük ismét eltávolíthatók. A legfontosabb, hogy a folyamat során semmilyen adatnyomot nem hagynak maguk után. Az új rendszert az Icomedias tavaly óta a Saar-vidék rendőrségének bevonásával teszteli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fonak #11
  Nem tudom miért nem tud pl. az Oracle (vagy IBM stb.) összedobni egy Linux-disztribúciót elfogadható támogatással. Gondolom nem akarnak belépni a desktop piacra, a Windows és macOS mellett eleve bukónak ítélik. De még a Google sem erőlteti, van ugyan ChromeOS de az nem "komoly".
  Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.03.10. 22:52:09
 • gforce9 #10
  Hahó, született döntés arról hogy XY hivatal átvált linuxra, Szóval nem az van hogy az erősebb mindent visz. Kipróbálták. Nem volt működőképes alternatíva. Nincs akkora szoftveres támogatottsága, marhadrága hozzá a szakemberek finanszírozása, stb. Így van ahogy mondod pénzéhesek. És rájöttek a linux sokkal drágább, főleg jelen helyzetben, amikor az IT ben irtózatos szakemberhiány van. Ha én sok munkaállomástért lennék felelős teszemfel egy cnc üzemben, eszembe sem jutna linuxra gondolni. Se szakember hozzá, se szoftver. De sorolhatnék hozzá nagyonsokfajta területet. Értem én ezt a linux őrületet és egyébként én sem tartom rossznak, csak épp azt felejtik el a linux disztribúciók gyártói, hogy a hiányosságaik, golobális szinten szemernyit sem csökkentek a konkurenciához képest.
 • Gauge #9
  Érdekes elgondolás a rendszer, de ott aképen van egy telefon is. Na már most, gyakorlatilag nem értékesítenek már windows telefont.
 • Gauge #8
  Tetszik a naivitásod. Ezek szerint sem az Android, sem IOS -en keresztül nem kapnak adatot. :):):):):)

  Ha nem akarod, hogy adataid legyenek a titokszolgáknál, ne használj digitális eszközt....
 • dyra #7
  Ne mond már. Akkor csinálják Android alapokra. Ez az adjuk oda a pénzt egy amerikai szoftver cégnek aki köztudottan bevan drótozva az NSA-hoz meg Trump papához na ez a gáz. Most pedig tálcán kapják majd a rendőrségi adatokat is. A kérdésedre is válaszoljak, nem komplett hülyék a döntéshozók hanem pénzéhes senkik. Érdekes módon ezeket a nagyobb tendereket mindig az erősebb viszi. A közösségnek nincs lovéja lobbizni az MS meg szépen tolja neki. Itt nem az kéne, hogy kérdés legyen, hogy melyik a legjobb szoftver a feladatra hanem melyik a legjobb európai megoldás. A döntéshozóknak a Windows 10-t egészen egyszerűen figyelmen kívül kellene hagyniuk. (igen tudom Az Android is amerikai de az elvileg forkolható)
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2017.03.05. 17:38:12
 • gforce9 #6
  Ha a linux alternatíva lenne már elterjedt volna. Értem én, hogy hülyének nézni minden döntéshozót jópofa, de nem mindegyik hülye. És a linuxtól azok is visszatáncolnak akik megpróbálták. Nem fogják újratanulni a dolgokat az emberek. A linux meg ehhez nem akar igazodni. Hát ez van.
 • jkedzs #5
  ahelyett hogy linux használatba és fejlesztésbe fektetnék a pénz, megveszik a zárt készételt jó drágán. a közösség sem gazdagodik, sőt! az adófizetők pénzét pedig elkúrják.
  idióták ezek.
 • kvp #4
  Vallalati ugyfelek szamara lehetoseg van windows alapu sajat belso halozatot es sajat belso felho rendszert mukodtetni. Ott meg a windows frissiteseket is a vallalati rendszergazda dontese alapjan telepitik, a vallalat sajat szervererol. Ez lehetove teszi, hogy vpn kapcsolaton at egy teljesen szeparalt intranet jojjon letre.

  Persze attol meg a barati amerikai kormany ugyanugy belelat majd a rendszerbe, de ez csak egy rendorsegi kenyelmi kommunikacios rendszer, nem egy veszhelyzeti tetra.
 • hungi #3
  Nem derült ki hogy az adat hová megy, a Hybridforms szoftvert osztrákok fejlesztik ha jól láttam...
 • Cat #2
  vagy azért, mert a rendőrségnek nincs saját felhője olyan szolgáltatásokkal, amiket a Microsoft tud nyújtani.