Berta Sándor

Az Uber miatt csökkennek a személy­szállítási árak?

Az Uber miatt ugyan csökken a taxisok által elérhető jövedelem, de korántsem igaz, hogy elveszítenék a munkájukat.

Kutatók azt vizsgálták, hogy a közösségi utazásmegosztó szolgáltatás milyen hatással van az egyes országok személyszállítási és munkaerőpiacára. Az Oxfordi Egyetem szakemberei kiderítették, hogy minden egyes országban, ahol az Uber megvetette a lábát, a taxisok fizetése 10 százalékkal esett vissza. Az elkészített tanulmány kimondta ugyanakkor azt is, hogy bár a taxisok bérei csökkentek, de ezzel párhuzamosan több állás jött létre a személyszállításban, beleértve a taxiágazatot is. A taxisok fizetéscsökkenésének egyébként egyértelműen az az oka, hogy az Uber-sofőrök magasabb jövedelmet tudnak elérni.

A Fortune magazin azt a következtetést vonta le a szakértők adataiból, hogy a fogyasztók magatartását alapvetően az Uber változtatta meg és a megfelelő alkalmazások elterjedése elősegítette a személyszállítás iránti igény növekedését.

A területet egyébként nagyon nehéz vizsgálni az eltérő alkalmazotti foglalkoztatási formák miatt, hiszen még a taxis cégekkel szerződésben álló sofőrök is lehetnek egyéni vállalkozók, de általában igaz, hogy több munkaórát dolgoztak kevesebb fizetésért. Az új információk részben ellentmondanak a korábbi tanulmányok eredményeinek. Egy másik dokumentumból ugyanis az vált ismertté, hogy Los Angeles környékén a taxisok bevételei még nagyobb mértékben, 30 százalékkal csökkentek. Emellett túlzottan magasak azok a saját költségek, amelyeket az Uber külsős munkavállalóinak kell finanszírozniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)