Berta Sándor

Intelligens utcai lámpát fejlesztett ki az SAP

A konszern lámpája jóval több egy egyszerű világítótestnél: wifi-hotspot és közlekedésfigyelő is egyben.

Az SAP a CeBIT-en mutatta be intelligens utcai lámpáját, amely Reiner Bildmayer projektvezető szerint nagyon sok adatot tud gyűjteni anélkül, hogy közben ellenőrizné az embereket. A társaság a fejlesztéssel szeretné megkönnyíteni a városokban lakók életét. A lámpa többek között radarszenzorok segítségével térképezheti fel a közelben lévő forgalmat, legyen szó a parkolóhelyekről vagy az utakról, így megállapíthatja azt is, hogy van-e valahol dugó, illetve vannak-e szabad parkolási lehetőségek. Bildmayer rámutatott, hogy jelenleg a belvárosi közlekedésben a forgalom 30 százalékát a parkolóhely-keresés teszi ki. A jövőben ez jelentős mértékben csökkenthető lesz.

A lámpák LED-ekkel világítanak, a közelben lévő okostelefonok számára WLAN-hotspotokként szolgálnak, míg egy csatlakozón keresztül az elektromos autók és kerékpárok is feltölthetők a segítségükkel. Emellett rendelkeznek vészhívó gombbal és a környezeti szenzorokkal megállapíthatják a levegő pollentartalmát vagy szennyezettségét. Ezáltal az allergiások elkerülhetnek bizonyos környékeket.


A lámpákat Wiesloch, Karlsruhe és Stuttgart egyes kerületeiben tesztelik, az SAP végzi a beérkező adatok feldolgozását. Bildmayer tisztában van azzal, hogy a szuperlámpák nem a közeljövőben fognak elterjedni, de meg akarták mutatni, hogy technikailag már számos dolog lehetséges. Hartmut Thonsen, az SAP ügyvezetője hozzátette, hogy a jövőben a járművek, az infrastruktúra, az energiaellátás, az ipar és az emberek egyaránt a dolgok internetén át fognak kommunikálni egymással.

Tavaly májusban Michael Ganser, a Cisco vezetője úgy nyilatkozott, hogy a jövő infrastruktúrájának alapjait a közlekedési lámpák jelenthetik, azok ugyanis mindenütt ott vannak és nagy lehetőségek rejlenek bennük. A Cisco együttműködik a Sensity nevű amerikai startuppal. Világszerte négymilliárd utcai világítótest van és ezeket a következő 10-15 éven belül hálózatba köthetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!