Berta Sándor

Intelligens vezetési rendszert tesztel a Nissan

A Nissan Leaf önműködő prototípusát japán autópályákon és utakon, valamint a városi forgalomban egyaránt kipróbálnák.

A gyártó bejelentette, hogy Japánban elkezdi a vezetőket segítő rendszere tesztelését. Számos funkciót kipróbálnak éles körülmények között, így vizsgálják majd, hogy a prototípus miként viselkedik sűrű forgalomban az autópályákon, hogyan tud a közlekedésben sávokat váltani, lassú vagy álló gépkocsikat megelőzni, piros lámpánál megállni, autópályákra le- és felhajtani, s a kereszteződésekben bekanyarodni. A Nissan Leaf speciális prototípusát ellátták radarral, lézerszkennerrel és számos kamerával.

A konszern célja az, hogy a megoldás legkésőbb 2016 végéig megjelenjen a sorozatgyártású modellekben. Az új rendszert először csak az autópályákon lehet majd használni, 2020-ra pedig elérnék azt, hogy a robotpilóta minden közlekedési helyzettel megbirkózzon, függetlenül attól, hogy azok az autópályákon, az utakon vagy a városi forgalomban következnek be.

A koncepciót a Nissan Intelligens Vezetésnek nevezte el. A rendszer az automata üzemmódban annyira okos lesz, hogy a gyorsítást, a fékezést, a kanyarok bevételét hozzá fogja igazítani a sofőr stílusához. A külső körülményeket szenzorok és kamerák felügyelik majd. A legfontosabb közlekedési és egyéb információkról a vezető a kijelzőknek és a hangalapú tájékoztatásnak köszönhetően fog értesülni. A jármű kommunikálni fog a közlekedőkkel is. Az oldalán elhelyezett LED-ek pirosan világítanak majd, ha egy gyalogos vagy egy kerékpáros közeledik a gépkocsihoz.

Automata üzemmódban megváltozik a gépkocsi belső tere is. A kormány visszahúzódik a műszerfalba és előtérbe kerül a nagy méretű képernyő, a beszéd- és a gesztusvezérlés. Az egész belső tér olyan hangulatot áraszt majd, mintha valaki nem is az autójában ülne. A manuális üzemmódban ismét elérhetővé válik a kormánykerék, a belső teret pedig a piros szín határozza meg, ez ugyanis javítja a koncentrációs képességet. A két üzemmód között egy kapcsolóval lehet váltani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!