Berta Sándor

Elkészült az USB 3.1 specifikációja

Nem lehet azt mondani, hogy a fejlesztők nagyon sokat ültek volna a babérjaikon, hiszen máris új adatátviteli szabvánnyal ismerkedhetnek meg a felhasználók.

Az új szabványnak köszönhetően tovább gyorsul az adatátvitel. Az USB 3.1 kétszer olyan sebességű adattovábbítást tesz lehetővé, mint az USB 3.0 - ez derül ki a nyilvánosságra hozott adatokból. Az USB 3.0 Promoter Group által kidolgozott specifikációk alapján az USB 3.1 elméleti adatátviteli maximuma 10 GBit/s. A Superspeed USB-nek is nevezett szabvány ezzel alaposan megelőzi a közvetlen elődjét, az USB 3.0-t, aminél az adattovábbítás legfeljebb 5 GBit/s-os sebességgel lehetséges.

A sebességnövekedés annak köszönhető, hogy az USB 3.1 hatékonyabban kódolja a továbbított adatokat. A hátrány az, hogy új szabványhoz új kábelekre és portokra van szükség, ezek azonban teljes mértékben kompatibilisek az USB 2.0 és az USB 3.0 szabvánnyal, illetve az ezekre épülő termékekkel. Az USB 3.1 teljesen hasonló adatátviteli sebességet kínál, mint az Intel által fejlesztett Thunderbolt. Ez utóbbi második verziójának az adatátviteli sebessége viszont már 20 GBit/s lesz. A Thunderbolt fejlesztése ellenére az Intel természetesen teljesen támogatja az USB 3.1 szabványt.

Az USB Implementors Forum augusztusban az Egyesült Amerikai Államokban, október elején Európában (Dublinban) és decemberben Ázsiában akarja népszerűsíteni az új szabványt. A rendezvények időpontjai alapján az első USB 3.1-kompatibilis eszközök várhatóan csak jövőre jelennek majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csimmasz #4
    Szerintem mivel az USB meg mindig soros port barmilyen jel tovabbitható bitenkent.
    Usb- s hangkartya, videokartya, diditalizáló, háttértár,webcam, ha nem tévegek még hálókártya is létezik USB-s.
  • Tetsuo #3
    Az USB-re is rárakhatsz videójelet, ha elég gyors hozzá nem? Csak konvertálni kell valahogy.
    Eddig is voltak USB-s hang- ill. tv-tuner kártyák.
  • Inquisitor #2
    "Az USB 3.1 teljesen hasonló adatátviteli sebességet kínál, mint az Intel által fejlesztett Thunderbolt."

    Öööö, ez az összehasonlítás olyan, mint ha egy PCI-E csatlakozó és egy 10Gbit ethernet csatlakozót akarnánk összehasonlítani. A sebesség nem minden, a Thunderbolt egy univerzális mindent bele csatlakozó, amin ha kell mehet videojel is, vagy akár konkrétan külső dobozban lévő PCI-E eszköz (GPU, GPGPU) is mehet. USB meg marad ami volt, csak gyorsabb kiadásban.

    KopaszIsten, eredetileg már az USB3.0 és a Thunderbolt is optikai kábelen ment volna, Utóbbinál ez kimaradt, cserébe az átviteli sebessége is sokkal kisebb mint tervezték. USB3.0-nál meg eddig is spéci kábel kellett, ezért nagy szám az alaplap és ház, amin van USB3.0 csatlakozó.
  • KopaszIsten #1
    Érti azt valaki, hogy miért kell új kábel hozzá? Nem ugyanaz az árnyékolt rézdrót fut mind a kettőben??? :(