Gyurkity Péter

Samsung: nyár végén jön a Tizen

A dél-koreai gyártó augusztusban vagy szeptemberben dobja piacra saját Tizen okostelefonját, mégpedig a csúcskategóriában. A cég szerint nem fogy jól az asztali és mobil Windows.

Csaknem az új zászlóshajó, a Galaxy S 4 hivatalos bemutatójával egy időben hangzott el több kijelentés a cég vezetőinek szájából, amelyekből következtethetünk bizonyos új megjelenésekre, illetve a vállalat jövőről alkotott elképzeléseire. Kiderült például, hogy a Tizen platformra épülő saját megoldásuk a nyár végén vagy az ősz elején bukkanna fel, ez pedig kellemes specifikációval érkezne.

A mobil üzletág alelnöke például elmondta, hogy a Tizen operációs rendszert futtató okostelefon kifejezetten csúcskategóriás megoldás lesz, vagyis a teljesítményre vágyók igényeit elégítené ki. Azt természetesen nem árulta el, hogy pontosan mivel is szerelik majd fel a készüléket, ám az már biztosnak látszik, hogy a megjelenésre augusztusban, illetve szeptemberben kerül majd sor. A Tizen ezzel egy olyan új alternatívaként bukkanhat fel a piacon, amely elsősorban a kicsiknek, így például a Microsoftnak lesz kellemetlen, hiszen elsősorban nekik van félnivalójuk az új riválisok miatt.

A cég rendezvényén is megjelent JK Shin eközben egy interjúban arról beszélt, hogy a Windows 8 és Windows RT platformra épülő új eszközök egyáltalán nem fogynak jól, a piac (a felhasználók) jól láthatóan az Androidot részesítik előnyben. A szoftvercégnek sem a táblák, sem pedig az okostelefonok területén nem sikerült nagyot alkotnia, így bár a Samsung továbbra is egyszerre több partnerrel dolgozik együtt, nem vitás, hogy a főszerep a jövőben is a Google operációs rendszerének jut majd. Korábban egyébként ők is a Vistához hasonlították a legújabb asztali verziót, saját ATIV Tab táblájuk megjelenésétől pedig végül elálltak.

A Microsoft a maga részéről csak 2014 szeptemberéig, illetve júniusáig szolgáltat mainstream támogatást a Windows Phone 7.8 és 8 platformokhoz, bár ez utóbbi a jól értesültek szerint még legalább egy nagyobb frissítést kap majd - ebben az esetben a WP8 támogatásának lejárta minden bizonnyal eltolódik egy későbbi időpontra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    "Mivel az android ennyire vacak, sebezhető, mivel ennyire népszerű, addig mindig lesznek próbálkozások. Az Androidnak nem lesz sok hátra."

    Kb. mint amikor a windows 95 gyenge es instabil volt es majd jon helyette mas, nem windows alapu rendszer. Aztan jott meg kb. egy tucat windows, nagyjabol konkurencia nelkul.

    Az android egy fejlesztheto rendszer es fejlesztik is. Semmibe nem kerul a google-nek (har akarja) belerakni egy hozzaferes szurest a modernebb rendszerekbe. Sot igazabol a 4.x-esekben mar van ilyen, bar egyelore csak limitalt modon, sima es emelt jogu programokra osztva a rendszert. Ez finomithato tovabb, amig kialakul egy rendes hozzaferes szabalyozas, mint amilyen pl. ios alatt van. Csak eppen nem kozpontilag szabalyozva, hanem a felhasznalok altal modosithato modon. Amennyire egyekbent latom az open source valtozatban mar fel-felbukkan ez a tudas, pl. letilthatok a kert jogok, tehat fel is rakjuk a programot, meg le is tiltjuk, hogy a ra nem tartozo dolgokban kutakodjon. Ez egy egyszeru kozeputas megoldas az alapbol mindent tiltunk (apple) es az alapbol mindent engedunk (google) fele megoldas kozott.

    Egyebkent meg en szemely szerint az okosorakra es az okos tv-kre is android-ot raknek. Sokkal egyszerubb mint sajatot irni, tovabba tamogatott es mukodokepes megoldas.

    Az okos orakrol egyebkent meg a regi sony-ericsson-okhoz kaphato taviranyito karora jutott eszembe, amit a sony meg mindig arul. Ez a telefonhoz kapcsolodik bluetooth-on es nehany program funkcioit lehet vele iranyitani, meg kiirja az ertesiteseket es a fejlettebbek meg az idot is mutatjak. Viszont mar akkor (kb. 5 eve) sem lattam ertelmet, most sem. Egy teljesen telefonba integralt okostelefonnak meg az a baja mint a regi nokia ekszer oraknak, megpedig a kis kijelzo. Persze meg fejlodhet ez az otlet is...

    ps: A tizenrol meg mindig az jut eszembe, hogy varhatoan ennyien veszik meg itthon.
  • tomcsa4 #5
    Az android és a piacon kapható legjobb termék közötti összefüggést nem értem. A többi oké.

    Mivel az android ennyire vacak, sebezhető, mivel ennyire népszerű, addig mindig lesznek próbálkozások. Az Androidnak nem lesz sok hátra. Jönnek az okosórák, arra is szeretnének majd saját OS-t fejleszteni. OkosTV az idén fog felfutni, talán még nem késő valamivel előrukkolni. A többi háztartási eszközről nem is beszélve, amik majd még jönnek 5-10 éven belül.

    Szóval látni fogunk még sok-sok mobil operációs rendszert.
  • Zombee #4
    Nem értem a koncepciót, a Samsung az androidos telefonjaival ért el óriási sikereket, az S4 ellenében kétlem, hogy sokan állnának az új platform mellé, már a belépőszinten is elvárja az ember, hogy legyen app az okostelefonjára.
  • NEXUS6 #3
    Ha a badát hagyták kihalni, akkor mi értelme egy másik OS-t kiadni, amikor a M$ is csak vegetál, nem tud betörni a piacra.

    Az andro sikerének az a kulcsa, hogy leveszi az OS fejlesztés súlyát a gyártó válláról és még is egy teljes értékú nem csak sufni, hanem soktekintetben a piacon kapható legjob terméket kap.

    Most megint drága pénzt befektetni abba, hogy egy andro funkcionalitását éppen elérő, zéró sw támogatottságú terméket kapjunk mi értelme?
    De ők tudják.
    A bada is pont jó volt arra, hogy egy szeletecskét kihasítsanak a paicról, nem kellett volna feladni.
  • wiIlcox #2
    Ha nem jön be a tizen, akkor majd lesz huszon, vagy elmarad a haszon :)
  • lmisi #1
    Sajna már a bada-hoz sem sikerült app-okat felhajtani a Samsungnak, lehet itt sem sikerül. Jó adag diszkonttal kell adnia a cuccot, hogy vegyék egyáltalán.
    Aki megveszi az meg csúcskategóriás telefonhoz, sok-sok csúcskategóriás app-ot is akar majd maximum playstore áron. Navigáció, játékok, közösségi appok, stb..
    Nem fognak éveket várni esetleg a semmire.
    Ha ezeket megcsinálja a Samsung akkor nagyon sok pénzébe fog fájni és még akkor sincs garancia a sikerre.