Berta Sándor

Kínában éledhet újjá a MeeGO

A Nokia és az Intel által közösen kifejlesztett operációs rendszer újabb esélyt kap a túlélésre. A Jolla nevű kezdeményezés szövetséget hozna létre Hongkongban a mobil ágazat vezető képviselőivel és bemutatnák a MeeGóra épülő új szoftvert.

A nyilvánosságra hozott közlemény szerint a Sailfish kódnév alatt fejlesztett, MeeGón alapuló operációs rendszert jövő tavaszig készítenék el és lehetővé tennék, hogy bármely gyártó licencelhesse. A Jolla és partnerei a tervek alapján összesen 200 millió eurót akarnak befektetni az új projektbe. Az operációs rendszert a Nokia és az Intel közösen fejlesztette ki, tavaly februárban azonban Stephen Elop, a Nokia vezetője úgy döntött, hogy a MeeGo helyett a jövőben előnyben részesítik a Windows Phone-t. Ezt akkor azzal indokolta, hogy túl sok időbe került volna, mire az operáció rendszer kiforrottá válik.


A Nokia 2011-ben csupán egyetlen olyan készüléket dobott piacra, amelyen a MeeGo futott. Ez az N9 volt, ami ráadásul csak néhány országban került a boltokba. Eddig úgy tűnik, hogy a Windows Phone választása nem bizonyult jó döntésnek, mert a Lumia-okostelefonok nem tudták jelentős piaci részesedéshez segíteni a Microsoft operációs rendszerét. A Jolla döntése érthető, hiszen Kína komoly piac, ahol sikeresen élesztheti újjá a szoftvert, ráadásul az ázsiai országban az Android is nehezebb helyzetben van. "A mobil ágazatban a következő nagy változás Kínából indul majd ki és Jolla szeretne ennek a folyamatnak a részese lenni" - indokolta a döntést Jussi Hurmola, a Jolla vezetője. Az elképzelések szerint a Sailfish szövetségnek OEM-gyártók és más vállalatok egyaránt tagjai lesznek.

A Jolla július közepén rajtolt el a Nokia által kirúgott, illetve a cégtől menekülő alkalmazottak egyik új kezdeményezéseként, amelynek célja egy saját okostelefon piacra dobása, a MeeGo platformra építve. Tavaly szeptemberben ugyanakkor ismertté vált, hogy az operációs rendszerről az Intel sem szándékozik teljesen lemondani és japán, valamint dél-koreai IT-társaságokkal karöltve megmentené azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaXiMkA #3
    Szerintem is nagyon jó ötlet, hiszen a MeeGo előtt nagy jövő állhat és nem árt egy újabb, életképes telefonos OS, ha már az Android dominál, az iOS próbálkozik és a WP haldoklik. :)
  • abdul alahmed #2
    ja jó lenne ha folytatódna.
  • Elemir #1
    Meego egy iszonyat jó próbálkozás, és ebben is sok rejlett és rejlik. Inkább az lett volna a jó irány, bár én mindkét ágat vittem volna. A meego inkább váltotta volna a simbit, mint a win, de a win-t sem hagytam volna ki. Minden telót kiadni ugyanolyan kinézettel, és vigyék amelyik kell.

    N9 iszonyat zsír teló! Ha most kéne telefont vennem (ami nálam a nokia, nem kérek hozzászólást:)), akkor tuti N9-et vennék