HENT hírlevél

Jogszerűen blokkolják Finnországban a Pirate Bayt

A finn legfelsőbb bíróság elutasította egy internetszolgáltató cég fellebbezését, így jogerőssé vált, hogy kötelesek blokkolni a The Pirate Bay torrent oldal elérését az országban.

Az Elisa internetszolgáltató és az északi ország hatóságai elhúzódó jogi küzdelmének végére került pont a legfelsőbb igazságszolgáltatási fórum döntésével. A cég annak megállapítását kérte a bíróságoktól, hogy jogellenesen kötelezik a The Pirate Bay elérésének blokkolására. Az Elisa egyike volt azon kevés európai piaci szereplőnek, amely eddig elzárkózott a blokkolásban való részvételtől. A finn szerzői jogi központ és a zeneipart képviselő szervezet 2011 tavaszán szólította fel az Elisát az oldal elérésének ellehetetlenítésére. A cég ezt megtagadta, és az ügyben született, a tiltást elrendelő bírósági ítéletek ellen rendre fellebbezéssel élt – számolt be az ügyről a BBC.

A hírhedt torrent oldal a finn ítélettel így elérhetetlen már az Egyesült Királyság, Hollandia és Olaszország után Finnországból is. Internetes jogvédő csoportok a cenzúra terjedése miatt emelték fel szavukat a döntés nyomán. Megoszlanak a vélemények a blokkolás hatékonyságáról is. Míg a szerzői jogok tulajdonosait képviselő szervezetek a torrent gyűjtőoldalak látogatottságának gyors csökkenéséről számolnak be, addig az internetszolgáltatók adatai szerint a fájlmegosztások forgalma lényegében változatlan a tiltás dacára, mert a felhasználók alternatív forrásokat fedeznek fel, vagy épp a tiltott oldalak blokkolását kijátszva érik el azokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Ki szerint? Miert ne minosulne annak. Ez ugyanugy cenzura, mint sok mas, szerte a vilagban.
  • BalMat #1
    Furcsa, hogy ez nem minősül cenzúrának...