HENT hírlevél

Pitbullt töltenek le leggyakrabban a magyarok

2012 első félévére vonatkozóan közölt kutatást a kalózkodás helyzetéről a Musicmetric. Az adatok szerint az Egyesült Államokban történik a legtöbb megosztás, míg Magyarország a 16. a legnagyobb illegális letöltők sorában. A hazai netezőknek Pitbull a kedvence a felmérés szerint.

Digital Music Index címmel közölt riportot a Musicmetric, amely az év első felére vonatkozóan összegzi a fájlcserélési trendeket. A jelentés szerint januártól júliusig mintegy 405 millió zeneszámot töltöttek le BitTorrent protokollon keresztül az internetezők világszerte, amelyek 78 százaléka teljes album, 22 százaléka zeneszám volt. Az adatok szerint a vizsgált időszakban az Egyesült Államokban történt a legtöbb letöltés, összesen több mint 96 millió. A második helyezett Egyesült Királyságban 43 milliónál, a harmadik helyezett Olaszországban 33 milliónál is több letöltést regisztráltak. Az első tíz ország között Kanada, Brazília, Ausztrália, Spanyolország, India, Franciaország és a Fülöp-szigetek is szerepel.

Az adatgyűjtés szerint Magyarország a 16. a legnagyobb letöltők sorában: a magyar internetezők 4,47 millió letöltést indítottak. Ezzel az adattal hazánk Görögországot követi (4,9 millió letöltés), és Chilét előzi meg (4,2 millió letöltés). A felmérés kitért a legnépszerűbb előadókra is. E szerint az Egyesült Államokban Drake, az Egyesült Királyságban Ed Sheeran, Olaszországban Laura Pausini zeneszámait keresték a legtöbben, míg a kalózkodó magyarok Pitbull "Rain Over Me" dalát keresték leginkább.

A Musicmetric kutatása arra is rámutat, pozitívum, hogy a megelőző évhez képest növekedett a zenekiadók digitális piaci bevétele, rossz hír viszont, hogy az adatok szerint eredménytelen a The Pirate Bay elleni fellépés, legalábbis, ami az intézkedések BitTorrent forgalomra gyakorolt hatását illeti. Lényeges viszont, hogy a kutatás megerősíti, a legális zeneszolgáltatások elérhetősége csökkenti az illegális aktivitás mértékét, ráadásul a BitTorrent rendszerben is van potenciál legális terjesztésre. Billy Van The Cardigan EP című dala például, amelyet kifejezetten BitTorrentes terjesztésre szántak, a 20 legnagyobb letöltő ország közül ötben a legkedveltebb torrentnek számít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!