Szekeres Viktor

Ted - A nyár egyik legjobbja?

Már mi is láthatjuk a mocskos szájú, perverz plüssmaciról szóló komédiát, melyre a szülők remélhetőleg nem vitték el kisgyerekeiket "De cuki maci!" felkiáltással.

Hogy tetszett a Ted?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Mindig nagy lutri tévésorozatokról mozifilmekre átnyergelni, főleg ha az ember nem színész, hanem író. Nem csak nagy lépés, hanem kockázatos is, Seth MacFarlane mégis megpróbálta. A Family Guy, az Amerikai fater, valamint a Cleveland Show készítője azonban hiába képzelt el, s írt meg egy egyszerre animációs és élőszereplős komédiát, a Fox, mely pár éve 75 millió dolláros szerződéssel kötötte őt magához, s mely otthont ad a fenti három sorozatnak, nevetve ajtót mutatott neki. Pedig MacFarlane mindössze 50 milliós költségvetést kért volna filmtervéhez, amit pár nappal később a Universal stúdió azonnal megadott neki, a többi pedig már történelem: az elkészült film, a Ted csak Amerikában már több mint 200 millió dollár bevételt termelt. A Foxnál pár illetékes pedig talán repült.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Ted történetének kezdetén egy kisfiú (John Bennett) plüssmacit kap karácsonyra szüleitől, s egyszer azt kívánja, hogy bárcsak valódi lenne. Láss csodát, kívánsága teljesül, a maci életre kel, majd hirtelen ugrunk jó pár évet és azt látjuk, hogy a kisfiú komoly párkapcsolatban él a celebbé vált, majd lecsúszott Ted pedig mellette űzi léha életmódját, ami zömében csajozásból és drogozásból áll. Idővel John Bennettnek rá kell döbbennie, hogy élete nem halad semerre Ted mellett, így megpróbál "szakítani vele".

MacFarlane-nek az a szerencséje, hogy az általa művelt humor abszolút közérthető, így nem esik abba a csapdába, mint sok másik készítő, hogy csak a beavatottak képesek felhőtlenül élvezni alkotásaikat. Persze hiába egyszerű (és hatásos) a MacFarlane-humor, közel sem jön be mindenkinek, van, aki szerint fárasztó, más úgy véli, hogy alpári és önismétlő. Viszont mint a mellékelt példa is remekül mutatja, animációs figurák és élő szereplők esetén is működik, habár a Tedben azért a maci ötletes átmenetet biztosít a műfajok között. Elég pár káromkodás, övön aluli poén, amiket nyakon öntenek politikailag inkorrekt beszólásokkal, és meg is vagyunk. (Az már csak a kritikus egyéni szoc. problémája, hogy politikai inkorrektségből sokkal, de sokkal több is elfért volna a filmben. Ez valószínűleg nem az írón múlott, az övön aluli vonal közérthetőbb.)

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Az animációs MacFarlane-sorozatokat utálóknak jó hírünk van, a Ted könnyen lehet, hogy annak is élvezhető lesz, aki nincs oda a Family Guyért, vagy a mostanában egyre zseniálisabb Cleveland Show-ért. Főleg azért, mert az olykor igen nyers humor egy közhelyes romantikus történetbe van csomagolva, amiben a játékmaci nagyon sokszor helyettesíthető lenne egy idegesítő és ragaszkodó baráttal, de MacFarlane azért így is megfelelően kihasználja az alkalmat a "maciság" kihangsúlyozására. Más kérdés, hogy Ted háttérbe szorulásával John Bennett története túlságosan tipikus, kiszámítható és hollywoodias, aminek köszönhetően a film hiába zseniális helyenként, összességében meg sem közelítheti a 'nagyszerű' jelzőt, csak szimplán 'jó' marad.

A Ted tehát teljesen korrekt film lett, akinek MacFarlane humora az maradéktalanul élvezni fogja, bár talán bennük is fel fog merülni, hogy mennyivel jobb lehetett volna a végeredmény, ha még merészebbek a készítők és teljesen alárendelik a poénokat a történetnek. Igaz voltak a Tedben töltelékjelenetek, amik csak egy-egy poén miatt kerültek bele a filmbe, de sokszor inkább a romantika és a melodráma uralja a vásznat. Ez még nem is lenne akkora gond, azonban ekkor nem egyszer iróniamentessé válnak még a párbeszédek is - lásd a rettenetesen elhúzott befejezést. Persze mindez nem jelent gondot, hiszen a hazai mozizók zöme (ezt az összes fizető néző tanúsíthatja) legjobban még mindig akkor szórakozik, amikor "csúnya szavakat" hall a felnőtt színészek szájából. A Ted pedig már csak ezért is emlékezetes marad számukra. A többieknek szerencsére más miatt is.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Hogy miért nem bízott a Fox MacFarlane-ban, nem tudni. Talán azért, mert az animációs filmjeiről ismert íróra nem akartak egy élőszereplős filmet bízni? Mindenesetre ez a példa is mutatja, hogy még egy bejáratott névnek is rettenetesen nehéz egy eredeti ötletet átvernie a stúdiófőkön. Elég csak arra gondolni, hogy meddig házalt Christopher Nolan az Eredettel és csak A sötét lovag sikere után kapta meg rá a pénzt a Warnertől, amit kamatostól vissza is "fizettetett" a közönséggel. Talán Hollywood is tanul a Ted sikeréből, hogy olykor kár útjába állni az alkotói kreativitásból. Még akkor is, ha a film közel sem egetrengető, hiszen az a lényeg, hogy érdekelje a nézőt. És persze, hogy valamennyire bejöjjön neki. A folytatás pedig természetesen elkerülhetetlen lesz.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Ted (Ted)
színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus komédia, 107 perc, 2012
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Seth MacFarlane
forgatókönyvíró: Seth MacFarlane, Alec Sulkin, Wellesley Wild
zeneszerző: Walter Murphy
operatőr: Michael Barrett
producer: Jason Clark, John Jacobs, Seth MacFarlane, Scott Stuber, Wellesley Wild

szereplők:
Mark Wahlberg (John)
Seth MacFarlane (Ted hangja)
Mila Kunis (Lori)
Giovanni Ribisi (Donny)
Patrick Warburton (Guy)
Laura Vandervoort (Tanya)
Joel McHale (Rex)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yutani #12
    Flash Gordon ba*zmeg!
  • ddt500 #11
    Több helyen és itt is ajnározták a filmet ezért mentem el megnézni. Imádom a Family Guy-t de ez nem igazán jött be. Volt benne pár jó poén de szerintem a legtöbben csak amcsiként tudtam volna nevetni. Semmi bajom az alpári poénokkal ha ütnek de itt sok olyan volt ahol csak néztem ki a fejemből. Mellettem a 12 éves kissrác beszart a röhögéstől de én 32 évesen elég gyengének éreztem a filmet. 5 pont.
  • H3nG #10
    Én elvagyok az FG-al de ez a film nem adta annyira. A szerelmes szál hihetetlenül erőltetett volt és rengeteg időt elvett. Sok jó poén volt de mégis marad egy könnyen feledhető film. Jah és a végét felesleges happy end-nek éreztem. Simán jobb lett volna nélküle... Összefoglalva a poénok nagyja jó(a magyar szinkron katasztrófa néhány poénnál) a történet gagyi de egyszer simán megnézhető ha az embernek nincsenek túl nagy elvárásai.
  • tmk #9
    Én sem vagyok oda a Family Guyért, viszont a Ted nagyon tetszett, szerintem nagyon eltaláltak a poénok. Szerintem az tipikuson az a film amit szinkronsan kell megnézni, nekem sokkal jobban tetszett mint eredeti nyelven a trailer.

    Szerintem semmi köze Bender karakteréhez, Bender sokkal bunkóbb, pofátlanabb, Ted-nek sokkal empatikusabb.
  • zolis #8
    Seth MacFarlane-től sokkal többet vártam. Ez a film nagyon gyenge lett. És lazán felismerhető benne a Peter-Brian párhuzam, főleg a verekedős jelenetnél.
  • Gábor3 #7
    Érdekes. Én nem igazán vagyok oda a Family Guy-ért, de ez a film tetszett. Sok jó poén volt benne, és maga a sztori is bejött. :)
  • nessboth #6
    MacFarlane véleményem szerint előszeretettel nézi végig esténkénkt az összes Simpson családot és Futurama-t, majd azok poénjait trágárabb formában újratálalja nekünk. Volt 1-2 FG poén ami már pofátlanul nyúlt a Simpspnsból és Fut-ból. Ted karaktere nem más mint maga Bender, csak trágárabb verzióban. Egyébként lehet kacagni a filmen, de elég lapos a története. Egyéébként sokszor nekem is Paul jutott eszembe. Erős közepes film, olykor frappáns poénokkal. Szó sincs intellektuell poénról, még a burkotlak is simán érthetőek...
  • Segal #5
    Ez egy olyan film ami egyértelműen meg fogja osztani a közönséget. A legegyszerűbben tényleg úgy fogalmazható meg hogyha imádtad a Family Guy-t akkor kötelezően meg kell nézni ha meg nem szeretted akkor kötelezően kerüld.
  • nlght #4
    mikor rúgják már ki a Fox csatorna főnökségét a f*szba???
    ezek nem értenek az iparhoz, annyi jó sorozatot kaszáltak már el, remélem a Ted után lapátra kerülnek
    amúgy tisztelem Seth-et, de Matt Groening sokkal sokkal nagyobb a szememben (Simpsons, Futurama)
  • csabipapo #3
    Nem rajongtam sose a Family Guyért, sőt egyenesen sz*rnak tartom, viszont adtam enne kegy esélyt, hát kár volt. Unalmas lett, a paraszt mód viselkedő valamit,meg már előtték a Paulban,csak ott működött is az ami a Tedben nem,mert a romantikus szálat, nem akarták mindenáron letuszkolni az ember torkán.