Napi Online

Haláltusáját vívja a Blackberry gyártója

Elhalasztotta a legújabb okostelefonja, a BlackBerry 10 bemutatóját a Research in Motion.

Ezt elemzők úgy értékelik, hogy az egykor a technológiai innováció élvonalába tartozó vállalat a csőd közvetlen közelébe került − már csak azért is, mert a most nyilvánosságra hozott éves eredmény minden sora alulmúlta az eleve nem túl magas várakozásokat. Az új készüléktől a cégvezetés azt várta volna, hogy megfordítja az értékesítések zuhanó trendjét, ennek tükrében különösen súlyos fejlemény, hogy csak az iskolakezdési, majd a karácsonyi szezon után, valamikor 2013 elején dobhatják piacra. Így már egy évet fog késni az újdonság bemutatkozása, miközben a versenytárs cégek egymás után jelennek meg új modelljeikkel.

A RIM 192 millió dollár veszteséggel zárta üzleti évének június 2-án végződött első negyedét, 2,81 milliárdos árbevétel mellett. Egy éve 695 milliós profitot és 4,91 milliárdos bevételt könyveltek el. A telefoneladások a szebb időkben megszokott 10 millió darab/negyedéves mennyiségről nyolcmillió alá zuhantak. A cég PlayBook táblagépe katasztrofálisan rosszul fogy.


A RIM nemrégiben jelentette be, hogy elbocsátja alkalmazottai közel egyharmadát, 5000 embert, amitől évi 350 millió dollár megtakarítást vár. A cégvezetés összesen egymilliárdos lefaragást ígér, ám a BlackBerry 10 késlekedő premierje miatt ez immár inkább elérendő minimumnak tűnik, mint ambiciózus célnak. A cégvezetés a kiadások mérséklésével ugyan azt az érzést igyekszik erősíteni a befektetőkben, hogy talpra tudja állítani a vállalatot, ám a megfigyelők inkább a megszűnést megelőző leépülés jeleit látják az intézkedésekben.

Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, terjednek a felvásárlási pletykák. Az egyik szerint a Microsoft vezérkara már megkereste a RIM-et, hogy olyan szerződést ajánljon, amilyet a Nokiával kötött − a finn cég okostelefonjai a Windowst használják. Elemzők szerint azonban egy ilyen megállapodás a tíz évvel ezelőtt a mobilos e-mailezést feltaláló RIM sír­felirata lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • strogg #16
    A feketebogyó+ a mögötte lévő rendszer nagyon is alkalmas policy-k kezelésére, és egységesen integrálható vállalati struktúrába. A titkositása pedig csak addig volt előny, amig el nem kezdett erre is figyelni a droid/ios. A BB elkezdte ezeket az előnyeit is elvesziteni,. végül maradt egy készülék, ami nem sokat ér ha mőgé nem épitesz komoly infrastruktúrát jó pénzért. A BB ksézülékek+rendszer és a sima ios/androidos telefonok között nyilvánvaló a különbség, ellenben annyi felárat nem ér, amennyi előnye van. Egyszerűen drágán kell egy majdnem felesleges infrastuktúrát felépiteni. Igy a akinek már ban BB-s flottája az nyilván élvezi ezt, de új belép már ebbe nem invesztálna. Eddig legalábbis még nagyvállalati szinten is ezt láttam: Akinek van BB-je, és/vagy mögötte rendszer is, az esküszik rá, de új belépőt nem tudsz meggyőzni arról, hogy mért épitsen ki saját dedikált flottát.
  • strogg #15
    Nem beszélj már zöldeket. Eddig is volt érintős BB a storm sorozat személyében.
  • strogg #14
    http://www.sg.hu/cikkek/84383/ujabb_orszagok_tekinthetnek_bele_a_blackberry_kommunikacios_rendszerebe
    http://www.szatmar.ro/Megsem_lesz_BBtilalom/hirek/33558
    Azóta olvastam még pakisztán,usa -ról is. Gyakorlatilag csak harmadik személynek nem elérhetőek az adatok, a hatóságokkal szoktak együttműködni.
  • Cat #13
    Nézz egy kicsit feljebb, mit ábrázol a kép? Á, csak nem egy megmentőnek szánt - érintőképernyős! - Blackberry 10-et?
  • TARTYOM #12
    Jesszusom... Tőzsde, stb hallotál már róla?

    Egyébként a BB üzleti telefont csinál nem játékszert hülyegyerekeknek, ezért nincs érintőkijelzős telefonja.
  • Cat #11
    "valakik tudatosan döntik be a céget"

    jaja, egyértelmű, reklámok tömegei hivja fel az emberek figyelmét, hogy NE vegyenek Blackberry telefont. Nem az ő saját döntésük ez, hanem _valakik_ (bilderberg csoport? világkormány?) erre kényszerítik őket. Lehet éjszaka besugároznak az agyunkba hogy erre rávegyenek minket???!

    Persze a másik, valamivel logikusabb lehetőség, hogy ugyanúgy, mint a Nokia, mivel nem árultak érintőképernyős telefont, ezért eljárt felettük az idő. Ki-ki döntse el magának, hogy melyik a valószínűbb.
  • TARTYOM #10
    Sorold az országokat.

    Addig csak urban legend amíg hivatalos dokumentumot, vagy eredeti BB-s hírt nem mutatsz.
  • strogg #9
    A RIM BB egyáltalán nem biztonságos, sőt. Mivel saját hálózatot használ a hálózaton keresztül támadják. Több állam, és kormány közölte h. országa területén nem lehet BB-t használni, ha kérésre nem ad ki adatot, illetve az ország hatóságai igény esetén nem férhetnek hozzá a BB szerverekhez. És bizony a RIM ezt sorra el is fogadta. Jelenleg egy terrorista gyanús ember nagyobb biztonságban van egy cloud gmail cimmel, mint a lokális BB -vel... Jelnelg kizárólag hatóságoknak, kormány hivataloknak éri meg a BB, mivel ők felügyelik a hálózatát, szó nélkül láthatalannná tehetik a készüléket, és a forgalmát. Ezt egy androidos/iphone készülékkel már körülményesebb lenne.
  • mad mind #8
    Kihagytad a Siemenst. Első és második telóm tőlük volt és szerintem teljesen jók voltak.
  • MANOWAR #7
    Egyetertek veletek, elmeletileg senkinek semmi koze hozza kivel mit beszel az ember de gyakorlatilag meg ..... .