Szekeres Viktor

A Dolog - A következő gazdatest: az ember

Egyszerre lett feldolgozás és előzmény A Dolog, mely nagy meglepetésre valóban működik és még az eredeti film rajongóinak is bejöhet.

Hogy tetszett A Dolog?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
John Carpenter 1982-es A Dolog című horrorfilmje tipikus példa arra, ami manapság egyre többször fordul elő: egy feldolgozás jobban sikerül, mint az eredetije. A sarkvidéken talált titokzatos idegen lényről szóló történet először 1938-ban jelent meg nyomtatásban Who Goes There? címen(írta John W. Campbell), amiből 1951-ben készült film, az A lény - egy másik világból , hogy abból készüljön el a klasszikus A Dolog, mely sikeresen pipálta le a régi verziót. Idén pedig az elsőfilmes Matthijs van Heijningen Jr. kapta meg a lehetőséget arra, hogy leforgasson egy előzményfilmet, mellyel nem lepipálni akarta a jó filmet meglehetősen régen készítő Carpentert, hanem épp ellenkezőleg, inkább tisztelegni előtte.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Bár a 2011-es A Dolog hivatalosan előzményfilm és valóban az 1982-es Carpenter-féle verziót vezeti fel jó pár vissza-, illetve előreutalással, mégis kezelhető nyugodtan remake-ként is, hiszen papíron ugyanaz történik benne, mint annak idején. Ezúttal is egy antarktiszi kutatóbázison találnak egy furcsa, élőlénynek tűnő "dolgot" a (nem amerikai, hanem norvég) kutatók, majd pedig furcsa események veszik kezdetüket a zárt közösségben, miknek hatására a paranoia egyre csak nő, a munkások létszáma viszont rohamosan csökken.

Van Heijningen Jr. verziója, bármennyire is furcsa lehet kimondani a prekoncepcióknak köszönhetően, nem sikerült rosszul. Egy teljesen korrekt előzménnyel van dolgunk, mely az eredetit ismerők számára nem hordoz ugyan sok meglepetést, mégis működőképes, a 82-es film felvezetését szolgáló poénok pedig jópofák. Azonban a film mégis azok számára fog legjobban működni, akik nem ismerik az alaptörténetet (van ilyen?), ugyanis ők a kutatókkal együtt fedezhetik fel maguknak "a dolgot", s annak képességeit, amire az egész filmet építeni fogják.

Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy a film első 30-40 percének felfedezései, illetve a főhősnő, a főbb karakterek és az alaphelyzet bemutatása ne működnének a Dolog-veteránok számára. Mindezt az antarktiszi látvány és a norvégnek kinéző norvég színészek által előidézett korrekt hangulatnak lehet betudni, valahogy kifejezetten autentikusnak hat a környezet, amiben játszódik a film, egyszerre hat az emberre a hótakaró végtelennek tetsző fehérsége, valamint a bázis épületeinek bezártságérzetet sugalló hangulata.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!


Mondhatnánk, hogy A Dolog pontosan azt hozza, amit elvár tőle a néző, de manapság sokaknak rengeteg csalódásban volt része, így inkább az állja meg a helyét, hogy meglepetésre nem egy elrontott filmről van szó, hanem egy odafigyeléssel kivitelezettről. Annak ellenére, hogy az új Dolognak vannak hibái, működik, a műfaj iránt rajongók pedig nem nagyon tudnak s talán nem is akarnak majd belekötni. A végeredmény nem kiemelkedő, de kellőképpen szórakoztató lett, melyről kellemes emlékeink lehet az év végi összegzésnél.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A Dolog (The Thing)
színes, feliratos, amerikai horror, 103 perc, 2011
18 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Matthijs van Heijningen Jr.
forgatókönyvíró: John W. Campbell Jr., Eric Heisserer, Ronald D. Moore
zeneszerző: Marco Beltrami
operatőr: Michel Abramowicz
producer: Marc Abraham, Eric Newman

szereplők:
Mary Elizabeth Winstead (Kate Lloyd)
Joel Edgerton (Sam Carter)
Ulrich Thomsen (Dr. Sander Halvorson)
Eric Christian Olsen (Adam Goodman)
Kim Bubbs (Juliette)
Adewale Akinnuoye-Agbaje (Derek Jameson)
Stig Henrik Hoff (Peder)
Trond Espen Seim (Edvard Wolner)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tower Guard #41
    "Az eredeti annó jobb volt"
    Lol. Ez előzményfilm te okoska. Különben meg méltó lett a nevéhez. A brutális jelenetek és a para, valamint a történet felvázolása is nagyonjó lett.
    Szigorúan 10/10!!!!
  • fapapi #40
    Nagy szar! Az eredeti annó jobb volt és izgalmasabb! Miért kell elővenni egy régit és leporolva újra elkészíteni?
  • Justil #39
    Sztem kurvajovolt. Kiszamithato, nem tul fordulatos, de kurvajo. Reg szorakoztam mar ilyen jol, es iden ez volt a 3-4 kozul az egyik film, ami utan nem ereztem ugy, h bantam a jegyre kiadott penzt.
  • Hoz_Hun #38
    Hétvégén megnéztem a filmet és teljesen jó volt.
    Nem értem a fanyalgókat, itt párak leírásából egyértelmű, hogy nem látták a filmet csak előre ítélkeznek.
    A mozi után rögtön megnéztem az eredeti '82 történetet és szerintem nagyon jól passzol.
    Ami a Norvégok számát illeti. A '82 változatban valóban elhangzik, hogy 10-en vannak a Norvégok. Viszont az új filmben is, hisz az összes többi csak csatlakozott a csapathoz. A két nőből az egyik amerikai a másik asszem francia, szóval egyik sem az eredeti norvég csapat tagja. A '82 videón pedig azért csak norvégok vannak, mert őket küldik ki a kulimunkára, kiásni a jégtömböt.
    Egyedül a kiégett hójáró az ami stimmel. De az meg szerintem azért nincs a '82 változatban, mert nem találták meg. A '82 változatban fentről ereszkednek rá az űrhajóra, az új filmben meg eredetileg egy oldalról nyíló alagút bejáratából mentek be. Szóval a hójárókkal annak a bejáratánál álltak meg az pedig egy alacsonyabb szintről nyílt. Ezt gondolom az amerikaiak nem látták meg.
    Akikkel meg a "női főszereplővel" van gondjuk... no komment...
  • tomboy013 #37
    Félreértetted a hozzászólásomat, szerintem igenis korrekt előzményfilm volt csak 1-2 "dolog" volt benne ami zavart =) De végül is az hogy óvatosabb volt a régiben az tényleg lehet annak az eredménye hogy tanult az első táborban elkövetett hibáiból =) Meg az zavart még, hogy abba a retkes moziba amint kiírták hogy ki rendezte a filmet, feloltották a lámpát és az igazán jó részeket amik összehozták a 82-essel lámpafényben kellett megnéznem =D Én is remélem hogy lesz 3. rész.
  • Alex Pécs #36
    Nézd meg még1szer :D
    Sejteni lehetett, hogy a csávó mikor kiment a helihez a piáért és az a dög kiszabadult akkor elkapja, sejteni lehetett, hogy amikor a boncolásnál a csaj gyomra nem bírta és kirohant akkor a csávó akit a heliben(valószínűsíthetően)elkapott utána megy...
    Amúgy meg ez egy előzmény film, vedd úgy, hogy ez a dolog tanult a hibáiból és a 82es filmben már úgy viselkedett :D
    Ne hasonlítgassátok a 82eshez mert nem másolni akarták azt, csak megcsinálni az előzményeket... mindenkinek van elképzelése, hogy mit csinált volna másképp :) nekem is van, de attól még elfogadom, hogy jó kis film lett és reménykedek abban, hogy lesz 3. része!
  • tomboy013 #35
    Az szerintem azért elcseszték ebben a filmben hogy nem lehetett még csak sejteni se kit mikor kap ez a dolog. Akárki akármikor átváltozhatott, nem volt benne meg az a feeling hogy bújkálnia kell mint a régi filmbe. Folyton felfedte magát, meg már úgy rohangált a végén hogy át se változott. Nekem ez nem tetszett benne. Viszont amivel helyettesítették a vérvizsgálatot az nagyon is =) Azzal sem próbálták meg másolni a régit. Összevetve nem volt ez rossz film, de 1-2 dologra figyelhettek volna jobban, pl hogy ne menjen át szinte akció filmbe egy túlélőhorror.
  • Aldo Moro #34
    Ja, hogy nekem 40 km-t kell autózni moziig és még ott sem adják. Akkor elmegyek Debrecenbe, az csak 90 km. Rohanok is, igaz rámegy egy délutánom és estém, de csak, hogy neked jó legyen. Istenem, ha néha gondolkodnál is...
  • Broafka #33
    most láttam moziban, csak gratulálni tudok a rendezőnek. Izgalmas lett, és nem próbálta másolni Carpentert. Azért látszik a szörnyön egy-kétszer, hogy azért nem kapott annyi pénzt a murira, kicsit tartottak tőle, de szerintem maximálisan kihozta belőle a legtöbbet, horror rajongóknak ajánlott, The Thing fanoknak kötelező!
  • mikromanus #32
    Épp nézegettem 1-2 napja, hogy pár helyen fent volt a "dolog" leírása, meg borító és egyebek. Meg is lepődtem, hogy kiadták felturbúzott grafikával, vagy javított képminőségben a régit ennyi idő után ?! Az azonos név picit beugratós. Azt hiszem rástartolok, mert a '82-es egyik nagy kedvencem és eddigiek alapján ez sem egy elbaltázott gyenge újrapróbálkozás (még ha esetleg nem is lesz ugyanolyan jó mint amilyennek a korábbit éreztem elsőre). :D