MTI

Kitiltják a Huawei egyes termékeit az Egyesült Államokból

Amerikai törvényhozók egy csoportja kétpárti törvényjavaslatot nyújtott be helyi idő szerint szerdán este a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat gyártotta chipek és egyes alkatrészek amerikai forgalmazási tilalmáról.

A törvényhozók javaslata nemcsak a Huawei, hanem a ZTE és más kínai vállalatok olyan termékeire is vonatkozik, amelyek forgalmazása amerikai szankciókat, törvényt vagy exportellenőrzési szabályokat sért. A törvényjavaslatot szinte egy időben nyújtották be a The Wall Street Journal című lap értesülésének nyilvánosságra hozásával: a lap szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bűnügyi nyomozást folytat a Huawei ellen ipari titkok eltulajdonításának gyanúja miatt. A lap információi szerint a Huawei ipari-kereskedelmi titkokat lop el amerikai üzleti partnereitől, köztük például a német T-Mobile amerikai leányvállalatától. A lap konkrétan a T-Mobile okostelefonjainak tesztelésére használt technológiának az ellopását említette.

A nyomozás - írta a lap - részben egy polgári peres eljárásnak köszönhetően indult meg: az északnyugati Seattle városában egy esküdtszék felelősnek találta a Huaweit a T-Mobile egyik üzeme robottechnológiájának eltulajdonításában. Sem az amerikai igazságügyi minisztérium, sem a Huawei szóvivője nem kommentálta a The Wall Street Journal értesüléseit.

A Huawei a világ legnagyobb telekommunikációs berendezéseket gyártó cége, és a világon a második legnagyobb okostelefon-gyártó. Tevékenységét az Egyesült Államokban régóta behatóan vizsgálják, és az amerikai kormány hatékony lépéseket tett annak érdekében, hogy megakadályozza a Huawei-berendezések rácsatlakozását a nagy amerikai hálózatokra. Washington - más országokhoz hasonlóan - attól tart, hogy a Huawei berendezéseivel a kínai hatóságok kémkednek.

A The Washington Free Beacon című konzervatív portál szerdán írt hosszas elemzést arról, hogy az amerikai hírszerzés szerint a Huaweinek szoros kapcsolatai vannak a Kínai Kommunista Párttal és a kínai polgári és katonai hírszerző szervekkel. A hét elején sencseni keltezésű tudósításában a brit Financial Times című lap arról számolt be, hogy Zsen Cseng-fej, a cég idős és a nyilvánosság elől elzárkózó alapítója újságírók előtt kijelentette: a vállalat "soha, egyetlen kormánytól sem kapott megkeresést információk átadására". Majd hozzátette, hogy támogatja a Kínai Kommunista Pártot, de - ahogyan fogalmazott -"nem okoznék kárt egyetlen más országnak sem".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #7
  Már ássuk, nyugi.
 • Zoliz #6
  [email protected], ha már O1G.
  A Huawei pedig egy ócska kínai Apple és Samsung másolat ezer kamerával, mert egyel képtelenek jó képet csinálni. 40Megapixel parasztvakitás.
 • bdzsana #5
  Egyelőre még csak a Huweiről van szó. Kína meg tiltja az iPhoneok egy részét. Míg Kína a nagy techcégeket nem engedi be az övéi virágoznak szerte a világon. Nem lesz sorbanállás a kínai csempészárukért, de oda kell nekik b.szni hogy tudják hol a helyük, még most amíg lehet. Míg a feltörekvő szakaszban van a gazdasága nagyon instabil, most még könnyebben meg lehet szorongatni és kikényszeríteni a fairebb piaci részvételt. Ha ezt most nem tesszük meg akkor Európa és Amerika kezdheti ásni a saját sírját.
 • ostoros #4
  Aha, oké, de ez a kitiltogatósdi tudod mit hoz el? Ez az, amikor a KGST lakossága sorban állt a nyugati csempészáruért. Előbb utóbb a nyugati ember fog sorban állni a kínai csempészáruért. Velünk együtt.
 • bdzsana #3
  Kína meg be sem engedi a konkurenciát, az jobb? Míg a nyugat belső piaca probál nyílt és fair lenni, addig Kína gyakorlatilag senkit nem akar beengedni, aki bent van azt agyonszopatja. Persze ő közben meg felvásárolja a fél világot. Ez így egyáltalán nincs rendben. És bár rüheplem Trumpot, de legalább végre odavág valaki már Kínának.
 • zola2000 #2
  "Egyébként meg az USA kémkedik a legtöbbet"

  Ugyan annyit kémkedik Kína is mint Amerika, és kb ugyanolyan célból.
 • morguldae #1
  Ha azt szeretnénk, hogy a gagyi termékeinket el tudjuk adni akkor járassuk le a konkurenciát, és máris megnyílik a piac előttünk. Remélhetőleg a Huawei majd bepereli az egyesült államokat hitelrontásért! Egyébként meg az USA kémkedik a legtöbbet, röhejes, hogy pont ezzel jönnek!.... Válasszál egy ellenséget és akkor máris minden mocskos dolgodat vele magyarázhatod! Mindig jól bejön! Nézzük csak meg mi van Magyarországon! Ellenség megvan (ő a Soros!), minden az ő hibája, és minden mocskos tettünket lehet vele magyarázni!