SG.hu

Testszkenner-szabályozást követel az EP

A repülőtereken használt testátvilágító szkennereket csak az utasok egészségének és méltóságának megőrzése mellett lenne szabad használni, véli az Európai Parlament.

A magánélet védelmét és az egészségügyi kockázatok minimalizálását is biztosítaniuk kell a tagállamoknak, ha a repülőtereken testátvilágító szkennereket akarnak működtetni, áll a ma elfogadott állásfoglalásban. Egyes tagállamok már próbaszerűen üzemeltetnek szkennereket, köztük Franciaország, Németország, vagy Olaszország. A technológia a sugárzás miatt egészségügyi szempontból vitatott, és a ruhákon átlátó, "aktképeket" generáló gépek a magánélethez való jogot sérthetik.

Az Európai Parlament megtiltaná az ionizáló sugárzást használó biztonsági szkennerek alkalmazását, és külön kiemeli a gyermekek, idősek, terhes nők és mozgássérültek igényeinek tiszteletben tartását. Az utasok számára biztosítani kell a jogot, hogy a szkennerek helyett más módszerrel ellenőrizzék őket, és ha valaki így dönt, az ilyen elutasítás nem vezethet az utas meggyanúsításához, szól az állásfoglalás.

Az ellenőrzésre kötelezett utasok kiválasztása véletlenszerűen kell, hogy történjen, semmiféle faji, etnikumi, nyelvi, vallási vagy egyéb besorolást nem tartanak elfogadhatónak a képviselők. A szkennerek kijelzőin pálcikafigurák kell, hogy helyettesítsék az utasok testét, nem szabad felvételeket készíteni róluk, véli a Parlament. Az adatokat azonnal törölni kéne, tárolásukat nem engednék a képviselők.

A Parlament követeli, hogy 2013-ban töröljék el a folyadékok utastérben való szállításának tilalmát. Azt is kérik a képviselők, hogy a jegyeken világosan fel legyen tüntetve a biztonsági intézkedések ára, és hogy ha bizonyos tagállamok szigorúbb ellenőrzéseket akarnak, akkor maguk állják ennek a költségét. Az Unión belül a biztonsági ellenőrzések kölcsönös elismerését is támogatja a Parlament, ami azt jelentené, hogy az EU-n belüli átszállások esetén nem kellene újabb ellenőrzéseken átesni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!