Hunter

Meglepő eredményeket hozott a Hold-kőzetek elemzése

Elképzelhető hogy hamarosan egy vízben gazdag égitestként kell a Holdra tekintenünk, sugallja egy tanulmány. Az Apollo 17 küldetés által a Földre juttatott kőzetek elemzése ugyanolyan vízkoncentrációt állapított meg a vulkanikus mintáknál, mint ami a Föld közvetlenül a kéreg alatt elhelyezkedő felső köpenyét jellemzi.

"Az utóbbi három évben a geokémikusok és a bolygótudósok körében kering egy vízben gazdag Hold lehetősége" - mondta John Eiler, pasadenai Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársa, aki maga is tanulmányozta a holdbéli víz lehetőségét, az elemzésben azonban nem vett részt. "Ez a tanulmány az első egyértelmű bizonyíték, ami választ adhat a kérdésre"

2008-ban Alberto Saal, az ugyancsak Egyesült Államokbeli Brown Egyetemen munkatársaival parányi, körülbelül 50 ppm mennyiségű vizet fedezett fel az Apollo 15 és 17 küldetések által összegyűjtött vulkanikus üveg apró buborékjainak belsejében, az eredményt azonban sokan kétkedve fogadták. Ezek a kőzetek megközelítőleg 3 milliárd évvel ezelőtt alakultak ki a Hold vulkánjaiból kilökődött magmából. Most ugyanannak a mintának az elemzése arról árulkodik, hogy a kőzetek valójában legalább tízszer annyi vizet tartalmaznak, mint amit Saal csapata megállapított. Az értékek 615 és 1410 ppm között mozognak, ami nagyon hasonló a Föld felső köpenyének 500-1000 ppm szintjeihez.

Ezúttal Erik Hauri, a washingtoni Carnegie Intézet kutatója elemezte a kőzetet, az úgynevezett olvadék zárványokra (képünkön) összpontosítva. Ezek az egykor olvadt kőzet gömböcskéi, amik foglyul estek a kőzet kristályaiban. A kristályok megvédték a gömböcskéket és a bennük rekedt vizet a kőzetek kilökődésekor kialakult nagy nyomásbeli változásoktól, amik egyébként minden vizet és gázt kiszívtak volna. Thomas Weinreich, a Brown Egyetem hallgatója több ezer üveggömböt vizsgált át egy titániumban gazdag mintában, amit Harrison Schmitt űrhajós fedezett fel az Apollo 17 küldetés során. Weinreich végül tizet talált, ami olvadék zárványt tartalmazott. A bennük rekedt vizet egy fókuszált cézium ionsugárral vonták ki, majd egy tömeg spektrométerrel megmérték mennyiségüket.

Már eleve az, hogy a Hold-kőzetek vizet tartalmazhatnak, ellentmond a Hold kialakulásáról alkotott uralkodó elméleteknek, melyek szerint körülbelül 4 milliárd évvel ezelőtt egy Mars méretű objektum csapódott be a kezdeti stádiumában lévő Földbe, kiszakítva egy darabot bolygónkból, amiből végül kialakult a Hold. Egy ilyen heves ütközés azonban az összes vizet elpárologtatta volna. "Ha az egész Hold rendelkezik azzal a vízmennyiséggel, amit elemeztünk, akkor a becsapódási elmélet problémás lehet" - mondta Saal, aki a mostani elemzésekben is részt vett.

Eiler azonban figyelmeztet, az új eredmények még nem jelentik azt, hogy úgy kellene tekintenünk a Holdra, mint egy érett görögdinnyére. "Ezek az üvegtöredékek összetételüket tekintve meglehetősen egyediek" - magyarázta. "Ezek a Hold belső összetételének egy egészem kis hányadát képviselik, ezért nem vonható le az a következtetés, hogy a Hold egésze vízben gazdag, csak az, hogy bizonyítottan vannak vízben gazdag tartományai"

2009 végén a NASA Hold Kráter Megfigyelő és Érzékelő Műholdja, az LCROSS óránkénti 9000 kilométeres sebességgel csapódott be a holdunk déli sarkvidékének egyik kráterébe. A kilökődött törmelék között a színképelemzés legalább 120 liter vizet észlelt. A tudósok feltevése szerint ezek a sarkvidéki fagyott vízkészletek külső forrásokból, meteorok és üstökösök becsapódásaiból jöttek létre, Hauri új tanulmánya azonban felveti a lehetőséget, hogy a fiatal Hold vulkánkitörései egy vízben gazdag felhőt, vagyis egy ideiglenes légkört hozhattak létre, ami lecsapódott és megfagyott a Hold legsötétebb és leghidegebb területein.


Mikroszkópos felvétel az Apollo 17 által a Földre lejuttatott 74220 számú mintáról, amiben az olvadék zárványokat felfedezték. A legnagyobb gömb 0,2 milliméter átmérőjű

A következő lépés a jégsapkák hidrogén izotópos összetételének mérése lesz, amit összehasonlítanak a vulkanikus üveggömbök izotópos összetételével, tette hozzá Saal. Ha nagyjából megegyeznek, akkor alátámasztják azt az elméletet, hogy a jég a vulkán kitörésekből származik. Ha eltérnek, akkor forrásként maradnak az üstökös- és meteorit becsapódások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #117
    A becsapódási elmélettel szemben valószínűleg a Hold és a Föld egyszerre alakult ki
  • JMáté #116
    Számomra az a vicces az egészben hogy a poros felvetéseket már a mythbusters-ben is megvizsgálták évekkel ezelőtt. Értem én hogy a fizika bonyolult és senki nem akarja tanulni, de legalább a tv-ben ne a valóvilágot nézze.
  • Cef #115
    Ezzel arra céloztam, hogy aki nem ért hozzá, az ne a technikai részletekbe kössön bele. A poros jó kérdés volt, mert józan parasztésszel feltűnik az embernek, de a hajtóműbe belekötni már kevésbé.
  • llax #114
    A lényeg az, ha mindenféle teória hívőivel szemben reagálsz, akkor érdemes kicsit jobban odafigyelni a forrásokra. Éppen a hasonló, Google által elsők között kidobott, néha bulvár minőségét is alulmúló szövegek azok, amik segítik életben tartani a konteókat...
  • Ender Wiggin #113
    Igen, három ilyen kar is volt a LM-en. De végül is a lényeg az, hogy aki itt a porral érvel, az rossz úton jár...
  • llax #112
    Ezt a gagyi fordítást (vagy mi akar ez lenni) honnét szedted??? Azért kereshettél volna jobbat is :)

    Alapvetően tényekre épül, de azért vannak benne durva dolgok...
    Pl. visszafordulás...
    Vagy: "Ekkor az LM aljából egy 150 centi szondát bocsátottak ki" Ezek a szondák még Hold körüli pályán a lábakkal együtt nyílt ki (gyak. a lábakról lógtak), amit az Apollo űrhajón tartózkodó CM pilóta a lábak épségével egyidejűleg vizuálisan is ellenőrzött...

    Külön zavaró, ahol ugyanazon fordításban keverten használják a metrikus és angolszász mértékegységeket (vagy csak az egyik, vagy mindkettő mindenütt, de legkevertebb esetben is legalább az egyik minden adatnál ott legyen)
  • Ender Wiggin #111
    OK, ezt minden okos maga is előkereshette volna, de, ha nem, hát nem:

    "25,000 lábnál már csak 60%-on működtek a hajtóművek. 16,300 lábnál jelentették rádión, hogy 7 perc 30 másodperc telt el a motorok bekapcsolás óta. 7,500 lábnál a függőleges állásból 45 fokba döntötték (ez a pitch over) a leszálló egységet. Ekkor az ablakokból már láthatta a pilóta a leszállás helyét. Ekkor a süllyedés vertikális komponense egyre kisebb lett (lassultak), de előre is haladtak.

    3000 lábnál már tudták, hogy jó 6 kilométerrel elhibázták a tervezett leszállási zónát. 600 lábnál már közel voltak a kráter széléhez, melynek a közepe táján kellett volna leszállni. Átkapcsoltak az AGGS-ra – Automatic Geometry Guidance System - ami azt jelentette, hogy innen teljesen manuális volt minden pályakorrekció. A leszálló egység kb úgy viselkedett ekkor, mint egy helikopter. 400 lábnál 8 láb/sec-kel süllyedtek (2,4m/s). Ekkor az elülső fúvókákkal vízszintesen gyorstott Armstrong, hogy átrepüljön a kráterszél felett, és viszafordulva egy szikláktól mentes területet találjon. 300 láb magasságban (kb. 100 méter) már csak 1 m/s volt a süllyedési sebesség, ellenben 15,4 m/s-kel haladtak előre.

    75 lábnál Mission Control jelentette, hogy 60 másodpercre elég az üzemanyaguk.

    40 lábnál 60cm/s-kel süllyedtek, 30 lábnál (ami kb. 6 méter) felkavarodott némi por, és 1,5 m/s-kel sodródtak oldalra. Sikerült visszakormányozni a leszállóegységet a kráterbe. Ekkor az LM aljából egy 150 centi szondát bocsátottak ki, mely amint leért a felszínre, felvillantott egy jelzést a műszerfalon, Armstrong pedig kikapcsolta a motorokat. Aldrin lekapcsolta a motorok áramellátását is, és rögzítette a komputerben a koordinátákat."

    A felkavarodott por nem lévén légkör azonnal leül. És mivel a hajtómű az utolsó 100 méteren alig működött nem volt szó hatalmas tolóerőről.

    A felszállás videot is csatold be, aztán látsz-e brutális porfelhőt?
  • Doktor Kotász #110
    A sarkon azért célszerűbb a bázist létrehozni, mert úgy elkerülhetok a roppant forró nappalokat. Mert 170 fokban nem jó tartósan lenni.
    Szerintem, de lehet, hogy tévedek.
  • Doktor Kotász #109
    Szerinted ki a faszom köt bele a másikba?
    Egy másik topikban undorítónak találtam egy kijelentésed, te meg itt majomkodsz folytatólagosan.
  • llax #108
    Csak a leszállás végére ennek a nyoma:
    1.: nem pontszerű
    2.: nem a Holdon nyugvó leszállóegység hajtóműve alatt van