Szekeres Viktor

Az ismeretlen férfi - Liam Neeson ismét betorzul?

Liam Neesonnal nem lehet kukoricázni. Legutóbb a lánya elrablóit rendezte le, most pedig azokat akarja elkapni, akik az életét lopták el tőle.

Hogy tetszett az Ismeretlen férfi?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Liam Neeson, minden bizonnyal családi tragédiájának is köszönhetően az elmúlt egy-két évet szakadatlan filmezéssel töltötte, a hatalmas sikerű, 2008-ban készített Elrabolva után most forgatja tizenkettedik filmjét. Próbálkozásai között akadtak jobbak és rosszabbak, sőt olyan alkotás is, melyből kivágták. Most bemutatott filmje, az Ismeretlen férfi egy klasszikus paranoia-thriller, melyet a gyártó megpróbált úgy eladni a közönségnek, mintha a fent említett Taken, azaz Elrabolva nem hivatalos folytatása lenne.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A helyszín ezúttal is Európa (most Berlin), és ismét valami rossz történik Neeson karakterével, újfent elrabolnak tőle valamit, csakhogy ezúttal nem a lányát, hanem az életét. Dr. Martin Henderson, az Ismeretlen férfi főhőse ugyanis egy előadás miatt feleségével Németországba érkezik, ahol szerencsétlen balesetet szenved. Pár napos kómát követően azonban azzal kell szembesülnie, hogy a felesége nem ismeri fel őt, s hogy Dr. Martin Henderson valójában egy másik ember.

Nagyjából ki lehet találni, hogy milyen irányba indul el a felütést követően az Ismeretlen férfi. A főhős megpróbálja kideríteni, hogy mi állhat a teljes nonszensznek tűnő dolgok hátterében, ugyanis itt első látásra nem egy előre megtervezett akcióról, összeesküvésről van szó, hiszen egy véletlen baleset hatására történt meg a meglepő esemény. Természetesen a néző a főhőssel együtt fedezi fel a dolgokat, göngyölíti fel az ügyet, s ezen a részén az Ismeretlen férfi kellően izgalmas és feszült.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A műfaj filmjeinek többségében a választóvizet mindig az igazság kiderülését követő rész jelenti, s bizony az Ismeretlen férfi-nak sem sikerül gond nélkül tovább görgetnie a történetet. A megoldásig vezető út ugyanis a kellemes bizonytalanság miatt remekül sikerült, de miután kiderül, hogy az író a viszonylag kevés szóba jövő megoldás közül melyiket választotta, sajnos kicsit leül a film, s ezen a vége felé bedobott csavar sem változtat sokat, mindössze tucatakciófilmes finálét kapunk.

A mozgalmasabb finálé ellenére természetesen az Ismeretlen férfi nem akciófilm, nagyon kevés hasonlóságot mutat a Taken-nel, ha már valamihez párhuzamba akarjuk hozni, akkor az a Roman Polanski-féle Őrület lehet Harrison Forddal a főszerepben. Liam Neesonnak köszönhetően végig gördülékeny marad a film, a hullámvölgyeit ő, Diane Kruger és Bruno Ganz simán elviselhetővé teszi, a regényen alapuló történet szövetén tátongó hatalmas lyukak pedig csak a stáblista lefutása után kezdenek tudatosulni bennünk, így a film élvezetét nem zavarják.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Az Ismeretlen férfi bőven nézhető thriller lett, kellemesen elszórakoztatja az embert, azonban újdonságot nem tartalmaz, így messze áll attól, hogy igazán jó filmmé válhasson. Mindenesetre az Elrabolva 2 bemutatásáig enyhíti kíváncsiságunkat.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Ismeretlen férfi (Unknown)
színes, feliratos, amerikai thriller, 113 perc, 2011
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Jaume Collet-Serra
forgatókönyvíró: Oliver Butcher, Stephen Cornwell
zeneszerző: John Ottman
operatőr: Flavio Martínez Labiano
producer: Leonard Goldberg, Andrew Rona

szereplők:
Liam Neeson (Dr. Martin Harris)
January Jones (Elizabeth Harris)
Diane Kruger (Gina)
Bruno Ganz (Ernst Jürgen)
Frank Langella (Rodney Cole)
Aidan Quinn (Martin B.)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szolnokboy1 #6
    mi az hogy "betorzul"?
  • Hoz_Hun #5
    Liam Neesont nagyon kedvelem. Egyik kedvenc színészem. Kiváncsi vagyok a filmre.
  • zetortraktor #4
    Á, nem, cseppet sem hasonlít. Európa. Kongresszus. A főszereplő doktor. Reptéren maradt bőrönd. Senki sem hisz neki. Basszus, még tetőn való menekülés is volt mindkettőben, nem beszélve merényletről. Nem hiszem, hogy lenne még egy olyan film, amire jobban hasonlítana az Unknown.

    A vicces az, hogy itt nem helyi csaj szegődik mellé. De tény, hogy még a mellette lévő csaj is párhuzam.
  • Ender Wiggin #3
    Az Őrülethez egyáltalán nem hasonlít. Na jó, abban is egy helyi nő szegődik a főhős mellé. De ha a Taken 100%, akkor a Unknown csak 30-40%...
  • zetortraktor #2
    Hogy tetszett az Ismeretlen férfi?
    Tetszett, jó film (79%)
    Közepes lett (18%)
    Gyengén sikerült (3%)

    Nem mindenki gondolja így, de ha egy 2003-ban megjelent könyvből készült, akkor nem biztos, hogy ez a koppintás. Mint ahogy baromi sok hasonló témájú film van és volt, mégcsak nem is az említett Harrison Fordos a legrégebbi.
  • willcox #1
    Ez egy gyengén közepes film. Ráadásul koppintás, mert évekkel ezelőtt láttam már hasonlót, de az is annyira jelentéktelen volt, hogy a címét nem jegyeztem meg.