Berta Sándor

Franciaországban 100 000 eurós pénzbüntetést kapott a Google

A Francia Adatvédelmi Bizottság azért szabott ki pénzbírságot az amerikai cégre, mert bebizonyosodott, hogy utcákat kamerázó autói a felvételek készítésén túl a WLAN-hálózatokból is gyűjtöttek adatokat.

A Commission nationale de l'informatique et des libertés (CNIL) azután ült össze, hogy kiderült: a társaság francia városokat fényképező gépkocsijai nem csak a házakra voltak kíváncsiak, hanem a WLAN-hálózatokra és az ott folyó adatforgalomra is. 2007 és 2010 között a kamerás autók útjai során számos magánjellegű adat is a cég birtokába került, így többek között e-mailek, címek, banki hozzáférések és számos jelszó. A felhasználók erről mit sem tudtak. A testület megvizsgálta az eseteket és mivel bizonyítottnak látta a jogsértéseket, valamint kifogásolta, hogy a Google nem kért engedélyt az érintett személyektől adataik rögzítéséről és felhasználásáról, ezért 100 000 eurós pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a Google-t.

Ez az összeg aprópénznek tűnhet a Gogole esetében, mégis, a CNIL történetében eddig kiszabott legnagyobb pénzbírság. A bizottság által kiszabható maximális pénzbüntetés egyébként 150 000 euró lett volna. A Google azzal védekezett, hogy az adatokat csak véletlenül rögzítették a rendszerei és szó sem volt a személyes adatok szándékos gyűjtéséről. Mindez azonban nem hatotta meg a francia adatvédelmi szakembereket.

A cég mindenesetre elnézést kért a történtek miatt és bejelentette, hogy minden információt törölni fog. Az adatvédők jelzés értékűnek minősítették, hogy a tengerentúli vállalat azonnal felajánlotta az adatgyűjtések leállítását. A Google két hónapon belül fellebbezhet a határozat ellen, vagy ha ezt nem teszi meg, úgy azonnal meg kell kezdenie az összegyűjtött információk törlését.

A Google WLAN-adatgyűjtései gyakorlatát még tavaly májusban prof. dr. Johannes Caspar hamburgi adatvédelmi biztos leplezte le. A CNIL ezután kezdeményezett vizsgálatot és a testület kérésére a Google át is adta a birtokába került adatokat. Ezeket kielemezték és ekkor derült ki az információgyűjtés. A rögzített jelszavak, címek és más adatok segítségével nem csak valakinek a személyazonossága állapítható meg könnyedén, hanem az is, hogy milyen témák érdeklik, milyen honlapokat látogat és milyen szolgáltatásokat használ rendszeresen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • archrodney #6
    És az a 100 000 euró hova kerül? Megkapják a sértettek? :)
  • netperformer #5
    endrev, értjük mi, csak leszarjuk :D Elég szar kiejteni a terát... Úgyhogy részemről marad a terra :D

    Szefmester meg sztem... no komment. Betörök hozzád és utána meg majd mondom, hogy te vagy a hülye, rossz zárt használtál... Teljesen lényegtelen, hogy ki mennyire véd valamit, azt kellene legalább üzleti szinten kiírtani, hogy valaki - egyébként teljesen feleslegesen - lopjon. Ezzel van itt a probléma, nem azzal, hogy milyen védelmet használsz.

    Ráadásul gondolj bele egy Google méretű cég esetében ez még durvább. Olyan mintha Bill Gates ellopná a kenyered...
  • Szefmester #4
    Soha nem fogod tudni sok emberrel ezt megértetni...

    Másrészt fura hogy simán be tudtak jutni a wifi hálózatokba.. Senkinek nem volt annyi esze hogy letitkosítsa? Vagy esetleg a Google be is tört, és nem csak szétnézett ha már ott volt? Nem mindegy. Fel lehet fogni úgyis hogy ha nem titkosítod a wifid, hogy az egy felhívás arra hogy azt csinálsz amit akarsz...
  • endrev #3
    Netperformer, csak segítségképpen hogy rögzüljön: terás, nem terrás. :) A Terra az a Föld. A Tera az a "millió a négyzeten" nagyságrendjelző.
  • endrev #2
    :D "Jennifer drága, legyen olyan kedves és utalja át a bírság összegét. Köszönöm! Egyébként nagyon jól áll kegyednek ez az új cipő. Prada?"
  • netperformer #1
    Véletlenül rögzítették az adatokat?! Persze, ott van a csomagtartóban pár terrás wincsi... véééletlenüüül... Egy féreg ez a cég, inkább zárnák be. Aki nem fél az erkölcstelen piaci előrelépéstől, az máskor is hasonló módszerekhez fog folyamodni.