Berta Sándor

A bombák földjén kalózverzióját vetítette le a fehérorosz állami televízióadó

Az Oscar-díj átadása kapcsán néhány alkotást vetített le a fehérorosz állami televízióadó. A művek között volt A bombák földjén című film is. A nézők utóbbi kapcsán érdekes dolgokat hallhattak.

A műsorszolgáltató vezetőinek alighanem nem volt idejük vagy kedvük bíbelődni A bombák földjén licenceinek megszerzésével, ezért egyszerűbb megoldáshoz folyamodtak: letöltötték az alkotás BitTorrent-trackereken elérhető kalózverzióját. Azok a nézők, akik a képernyő előtt ültek, igencsak meglepődhettek, amikor a film vége előtt az egyik izgalmas jelenetben hirtelen egy női hang szorította a hátérbe a szinkront és orosz nyelven a következőket közölte: "Ezt a kiadást exkluzív módon az interfilm.ru számára készítettük."


A legtöbben aligha sejtették, hogy mindez mit jelent, de néhány felhasználó pontosan tudta, hogy az interfilm.ru egy rendkívül ismert orosz BitTorrent-tracker, ami ellen a hatóságok - az Amerikai Mozgókép Szövetség nyomására - már korábban eljárást indítottak. Ennek hatására 2009-ben egy vizsgálat után bezáratták a trackert. Az interfilm.ru ügye ezzel még nem zárult le, hiszen az egykori üzemeltetők ellen egy 1,25 milliárd dolláros (!) kártérítési per is folyamatban van, méghozzá szerzői jogsértések miatt.

Az esetről elsőként egy fehérorosz blogger számolt be, akinek tudósítását később átvették a nagy helyi médiaügynökségek is, meglehetősen kínos helyzetbe hozva ezzel az állami televízióadó vezetőit. A film készítői és a szerzői jogvédő szervezetek eddig még nem reagáltak a hírre, de az állami televízióadó szóvivője kijelentette, hogy licenceket a GALA Media nevű orosz cégtől vásárolták meg, az interfilm.ru-ra utaló alámondás pedig csak "egy technikai hiba". Mindenesetre, ha bebizonyosodik, hogy valóban egy kalózverziót játszottak le, akkor az ügynek alighanem jogi következményei lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Grodt #5
    Tinman bem Big Band, hanem Big Bang Theory. 4 fizikusról és butácska szomszédlányról szóló szitkom.
  • Tinman #4
    Ez a Big Band valami zenés cucc?
  • winnie #3
    így jár, aki bulvárból tájékozódik és csont nélkül el is hiszi, amit olvas? szó sincs arról, hogy leforgatták volna, főleg nem egy az egyben.
  • carville #2
    A fehéroroszok még a Big Band Theory-t is egy az egybe leforgatták, fehérorosz színészekkel, szóval ők aztán pont leszarják a szerzői jogokat és mint állami dolog sokat nem is tehetnek ellene az amerikaiak se.
    Legfeljebb azt, hogy még ennyi filmet se fognak eladni a fehéroroszoknak, azok meg többet fognak letölteni.
  • IMYke2.0.0.0 #1
    Ez ciki...