Alex

CES: trükkös Casio fényképezőgép

A legegyszerűbb kompaktok alig különböznek egymástól, a Casiónak mégis sikerült egy olyan egyedi formát alkotnia, amivel garantáltan kitűnik a tömegből.

A Casio Tryx első pillantásra egy ultrakompakt fényképezőgép: hátulján egy 3 collos LCD érintőképernyő van, az előlap jobb oldalán pedig az optika. Különlegessége, hogy gyakorlatilag az egész gép egy keretben van, és e körül forgatható, tekerhető, nyitható többféle irányban. A kijelző 360 fokban tud elfordulni, míg függőlegesen 270 fokban. Ezt így nehéz elképzelni, lássunk róla egy videót:


A kialakításból következően bal- és jobbkezesek egyaránt kényelmesen használhatják. Persze az ötlet elismerése mellett meg kell jegyeznünk, hogy kérdéses, hogyan válik be a gyakorlatban, mennyire van értelme a hosszú távú használat során.

Az elnredezésnek ráadásul nem csak előnyei vannak. Mivel az egész szerkezet alig több, mint egy centi vastag, optikai zoomlencsék számára nincs hely. Egy fix, f2,8-as fényerejű, 21 mm-es (azaz nagyon széles látószögű) lencsét kapott. Tehát a nagyítás csak digitális úton lehetséges, aminek hátrányait a Casio állítása szerint saját High-Speed SR Zoom technológiájával kétszeres értékig ki tudta küszöbölni.


A gépben egy kétmagos képfeldolgozó processzor van, ez dolgozza fel a 12 megapixeles szenzor által rögzített fényeket. A kategóriatársainál nagyobb teljesítményű chip révén gyorsan reagál, és a relatíve alacsonyabb felbontás miatt csekély fénynél is értékelhető képminőséget nyújt. De amire a Casio igazán büszke az a HDR-ART technológia, ami a folyamatos felvételt változó expozícióval kombinálja, ezáltal helyileg változtatja a képeken a kontrasztot és a színbeállításokat. Az effekt a felhasználó által kikapcsolható.

Filmek felvételére HD minőségben képes, és a gyártóra jellemző nagysebességű mód is elérhető. Ilyenkor egy 432 × 320 pixeles területet használ csak, így ér el 240 képkocka/másodperc rögzítési sebességet. A Casio Tryx áprilistól lesz kapható, várható ára 250 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien69 #11
    "432 × 320 pixeles területet használ csak, így ér el 240 képkocka/másodperc rögzítési sebességet." Azaz, kb lófütty, érdekes, de minek? Ezzel az erővel lehetne 6000 képkocka/mp, 2x1 pixelben is!
    MsUser, valszeg akkor ez NEKED készült. "jó fényérzékenység", ez a cikkben pl nem is szerepel, de hülyeség (tutira). ISO érzékenysége a termék honlapja alapján: Auto/100/200/400/800/1600/3200, azaz, kb használható képed az ISO 100-n, talán. A többi meg jó játéknak, minél szebb festményt akarsz, anál nagyobb iso-t használsz. Tehát, ha Neked ez használható, sok szerencsét hozzá! :-)
  • MsUser #10
    Érdekes elgondolás, de én úgy látom a keret csak dísz rajta!?
    Viszont a tudása a méretéhez képest kiemelkedő, jó fényérzékenység, 12Mp felbontású, gyors, azért ez így használható is nem csak design-es!
  • Lateralus #9
    Casionál szinte alap a nagy sebességű videó:

  • gosub #8
    Nem írták el! A lassított lejátszás érdekes tud lenni, még nem láttál olyat? Még ha nem is ilyen a minősége:
  • duke #7
    Sok ilyen gep van mar, ami tobbszaz, vagy ezer kepkockat rogzit masodpercenkent.
    Talan ez az egyetlen ujdonsag az utobbi 3 evben, ami legalabb egy kicsit erdekese teszi az uj gepeket.
  • duke #6
    Engem egy rubikkockaba epitet webkamerara emlekeztet,erdekes de minek is ?
  • merai #5
    épp azért lehet vele felveni több képkockát mert az ember csak 24et lát
    gyors mozgásokat is megnézhetünk vele amit saját szemünkkel nem látnánk
  • KopaszIsten #4
    Másodpercenként 240 képkocka? Nem írták ezt el egy nullával? 24-25 képkocka\mp-et már mozgóképnek lát az agy. Indokolatlan a 240.
  • jaspercry #3
    A bovli,más értékrendet kapott CASIO
  • Ender Wiggin #2
    De a senzor ugyanolyan miniatűr, mint volt, vagy mint a rivális kompaktoké, tehát képminőségben semmi előrelépés.