Kruza Richárd

Obama kitüntette a digitális fényképezőgép megalkotóját

Stephen Sasson találmánya 1976-os bemutatóján maga sem tudott válaszolni az elhangzott kérdésekre. Mára már a hétköznapi ember is tudja a válaszokat.

A "National Medal of Technology and Innovation" nevű díjat Barack Obama adta át a Fehér Házban, többek között Stephen Sasson-nak, az Eastman Kodak egyik alkalmazottjának. Sasson arról ismert, hogy 1975-ben ő alkotta meg a legelső digitális fényképezőgép prototípusát. A digitális technológia akkori fejlettsége miatt abban az időben talán nem is lehetett prognosztizálni a szerkezet későbbi hatalmas sikerét: a digitális képrögzítés valóban "forradalmasította a fotográfiát, amit ezek a fickók is tanúsítanak" - mutatott Obama humorosan az eseményen dolgozó sajtófotósokra.


Steven J. Sasson és Barack Obama

Sasson kameráját egy használt Super 8-as filmfelvevő optikájából és egyéb alkatrészeiből, valamint digitális és analóg áramkörökből alkotta meg. Körülbelül egy évig tartott a munka, míg működőképessé vált a szerkezet. Sasson elmondása szerint kollégáival saját magukat próbálták meggyőzni arról, hogy hordozható eszközről van szó, mivel kamerájuk igen nagy volt, ráadásul nagyon furcsán nézett ki. A gépben egy CCD érzékelő volt, az adathalmaz pedig egy audiokazettára került rögzítésre. A felvételek felírása egyenként nem kevesebb, mint 23 másodpercig tartott.


A képek visszanézése a következőképpen történt: a kazettát egy erre a célra kifejleszett lejátszóba kellett helyezni. A gép az adathalmaz beolvasását követően a 100 rögzített sort az NTSC szabványnak megfelelően 400-ra interpolálta, majd a fotót egy csatlakoztatott televízión megjelenítette. A találmányt Sasson 1976-ban mutatta be a nagyközönség előtt, melynek a "Filmnélküli fotográfia" címet adta. A résztvevők a bemutató után egy sor olyen kérdést tettek fel, amire Sasson nem volt felkészülve, íme néhány példa: "Miért is szeretné bárki televízón nézegetni a fotóit? Hogyan tárolnánk fotóinkat? Hogy néz ki egy elektronikus fotóalbum?" Mindenesetre 1978-ban a találmány le lett védve, majd Sasson az elkövetkezendő évtizedekben nagyon vigyázott szerkezetére.


A fenti kérdésekre ma már tudjuk a választ, a digitális fényképezőgép - a számítógépekkel, internettel és egyéb digitális eszközökkel és technológiákkal együtt - pedig mindennapjaink természetes része lett. Eközben az emberek nagy része nem is tudja ki az a Stephen Sasson; erre hívja fel a figyelmet a Barack Obama által átadott díj.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ppista #12
    Miért nem mondhatta? Lehet csak mossa kezeit.
  • B0nFire #11
    [i]"ROFL, azért akkoriban már bőven volt TV és mozi meg PC azért gondolhatták hogy a technika nem áll meg ez KB olyan aranyköpés mint az Bill gates kijelentette hogy 640kbyte nagyon sokáig elég lesz mindekinek egy PC-be :D"[i]

    Mielőtt elgurulnál a röhögéstől, hagyjuk már ezt az 640k-s urban legendet a francba! Sosem mondta! Cáfolja, és senki nem emlékszik, hogy elhangzott volna. Ha valaki, akkor ő nagyon is jól tudta, hogy a fejlődés nem áll meg 640 kb-nál – ez a mondat inkább illik egy dilettáns szájába, nem egy szakmabeliébe.

    Úgyhogy kéretik a hülyeséget nem terjeszteni.
  • jaspercry #10
    Na találtam egy képet!
  • jaspercry #9
    Azért egy képet feltehettetek volna a hír mellé,hogy azéert el tudjuk képzelni ,hogy milyen is volt ez a kütyü!
  • gosub #8
    Akkoriban kezdődött el a különféle eszközök digitálissá alakítása (pl. a 70-es években a hangdigitalizálás az amerikai haditengerészetnél, katalogizálták a hajócsavar hangokat a tengeralattjárók számára. Ez analóg módon keresővel ellátva, hát nehéz dió lenne.)
    A Kodak pedig híres arról, hogy rengeteg mindent kifejleszt akár komplett rendszereket és elteszi a trezorba, hogy egyszer még jó lehet valamire. Nem védeti le, mert akkor már a konkurencia tudna róla.
  • closed #7
    Sokkal érdekesebb kérdés (és kíváncsi lennék, hogy erre tudott volna-e anno a fickó válaszolni), hogy miért jó, hogy digitális? Hiszen analóg CCTV- és videokamera meg videomagnó már létezett, az is mágnesszalagra dolgozott, tévén lehetett visszanézni, ráadásul nem állókép volt. Miért jó, hogy egy analóg-digitális konverterrel átalakítják a CCD jelet, rögzítik a szalagon, majd visszajátszáskor digitális-analóg konverterrel visszaalakítják? Az, hogy a fickó ebben az (akkori viszonyok között) totál értelmetlen oda-vissza konverzióban fantáziát látott, az az érdekes.
  • bestpixel #6
    Ó, azok a régi szép kazettás idők! ;) Ennek a kamerának 0,01 megapixeles volt a felbontása, azért ez kemény!
  • Ferrer #5
    De miért spájzolta el a Kodak anno a találmányt?
  • rágógumi #4
    eszem megáll :D lassan mindenért kitüntetés jár majd.. :D
  • hangulati #3
    nem neztem utana a dolognak, de emlekezetem szerint '76-ban meg nem volt PC. az kesobb jott. ezert volt zseni ez az ember. hasznos, volt-e? az utokor majd eldonti. amit kitalalt, es megepitett, az mindenesetre nem semmi.