Szekeres Viktor

Mary és Max - Megvan az év legjobb filmje?

Újabb zseniális animációs filmmel gazdagodhatunk, mely egy laza mozdulattal az idei élőszereplős alkotások nagy részét is simán lesöpri a színről.

Tudtuk, hogy Adam Elliot tehetséges filmes, hiszen az animációkkal foglalkozó rendező rövidfilmjei közül a 2003-as Harvie Krumpet Oscar-díjat nyert (a mellékelt videón ez tekinthető meg teljes egészében hála a YouTube-nak), így nem csoda, hogy többen várták nagy érdeklődéssel a Mary és Max-et, mely Elliot első nagyjátékfilmje volt. Már ennyi is elég lett volna ahhoz, hogy az ember hozsánnát zengjen a SzimplaFilmnek, mely révén itthon is bemutatásra kerül az alkotás, az már csak hab volt a tortán, hogy a Mary és Max-et fesztiváldíjak és remek kritikák kísérték eddigi útján.


A legegyszerűbben talán gyurmafilmes animációként lehetne leírni kritikánk tárgyát, melyen 5 évig dolgozott a rendező és 120 fős stábja, köztük hat animátor, akiknek részvételével a forgatás időtartama 57 hetet tett ki. A 8,3 millió ausztrál dollárba kerülő produkcióhoz olyan szinkronhangokat szerződtettek, mint Toni Collette és Phillip Seymour Hoffman, a narrálást pedig Barry Humphries vállalta.

A Mary és Max alapjába véve egy mese - igaz felnőtt mese, igazi mesélővel, akinek elbeszéléseiből megismerhetjük az 1976-ban kezdődő történet két főhősét. Egyikük az ausztrál Melbourne-ben lakik, 8 éves, önbizalomhiányos és magányos, egy bizonyos Mary, akinek sem iskolai élete, sem magánélete nem az igazi. Másikuk pedig Max, aki 44 évesen New York-ban él, és a kórosan elhízottak táborát gyarapítja, ráadásul Asperger-szindrómában szenved. És magányos. E két, meglehetősen eltérő személyiséggel megáldott ember véletlenszerűen induló levelezésének és kialakuló barátságának krónikája a film.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Hogy tetszett a Mary és Max?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Neves szinkronhangok ide vagy oda, a Mary és Max-et szinte végig a narrátor, a mesélő hangja mozgatja előre, s nem csak ez az egyetlen hasonlóság az Amélie csodálatos életével, mely talán először juthat eszébe a nézőnek a filmről, annak hangvételét és előadásmódját látva. Akárcsak az Amélie-t, a Mary és Max-et is ugyanaz a megkapó és megható báj, az olykor groteszk karakterek töltik meg élettel. A különbség is szembeötlő természetesen, hiszen míg az Amélie nagyon színes film volt, addig a Mary és Max kvázi monokróm: hol szürke-fehér, hol barna-sárga, bár olykor bevillan egy-egy élénkebb szín is. Ez a képi világ pedig remekül alapozza meg a hangulatot, s bár első pillantásra a fakóság depresszívnek is tűnhet, a Mary és Max minden, csak nem lehangoló film, épp ellenkezőleg, inkább felemelő - ráadásul mindezt giccstől mentesen éri el.

A Mary és Max, bár animációs és egy kisgyerekről szól, egyáltalán nem gyerekfilm, nem is próbálkozik meg gügyögő poénokkal, azzal, hogy az ifjabb korosztálynak is élvezhető legyen. A film hangvétele, olykor talán indokolatlanul is sötétnek tűnik, a halál és a megaláztatás központi témák benne, de idővel kiderül a néző számára, hogy mindez a koncepció része. Az pedig, hogy a komoly, drámai témákat rengeteg mosolyfakasztó, megható, szívmelengető részlettel dúsítják, egy ellenállhatatlan mixtúrát eredményez.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Mary és Max, nem túlzás, zseniális film, akár az év legjobbja is lehet, de az már most biztos, hogy az egyik legtöbb érzelmet kiváltó alkotása 2010-nek. A tökéletességtől csak annyi választja el, hogy az idő előrehaladtával, egyébként teljesen jogosan, változik a sztori hangvétele is, s mindez talán túl gyorsan történik, a mezei nézőnek nem egyszerű átállnia. Azonban ettől eltekintve már csak a zseniális ötletek egy filmben történő felhalmozása is piros pontot érne, de az, hogy a vékony történetből egy ennyire tartalmas és minden porcikájában élvezetes végeredmény születik, megérdemel minden elismerést. Barátság mindenek felett!

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Mary és Max (Mary and Max)
színes, fekete-fehér, ausztrál animációs film, 92 perc, 2009
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Adam Elliot
forgatókönyvíró: Adam Elliot
zene: Dale Cornelius
vágó: Bill Murphy

szereplők:
Barry Humphries (narrátor)
Toni Collette (Mary Daisy Dinkle)
Philip Seymour Hoffman (Max Jerry Horovitz)
Eric Bana (Damien eredeti)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • symbol #21
    az utóbbi három évben nem készült ennél jobb film a saját filmes listám szerint :D
    csodálatos.
  • Zoliz #20
    Fura, a mútkó az Eredetnél tettétek fel ugyanezt a kérdést... Melyik a legjobb, melyik a legjobb? Nem tökmindegy? Örüljünk neki, hogy tudnak még elfogadható filmet csinálni a mai tömegfilmiparban, amit alig győzünk már a pénztárcánkal fizetni.
  • Artak #19
    Nagyon jó kis animációs film. Érdemes megnézni. Tele van humorral (főképp feketével) és elsőosztályú dráma is.
    Aki picikét is bonyolultabb lélek annak érdemes megnéznie.

    Aki meg egyszerű mint a faék az úgyis leragad a xar grafikánál. Bár azt hozzátenném, hogy igaz hogy gyurmafilm fílingje van, de messze jobb azoknál. Nagyon hangulatosra megcsinálták a képi világát.
  • MsUser #18
    Hát inkább nem folynék bele a véleményezésbe, lehet hogy munka szempontból, és ráköltött pénz, egyéb okokból az év filmje lehet de nem a kész mű miatt.
  • l00ser #17
    Pld. a Fritz a macska is meglepően komoly, bizarr, szomorú és humoros egyszerre.
  • Nos #16
    Nem rossz. Ha valaki szereti a műfajt, vagy legalább nem idegen neki, annak megéri az időt, de azért túlzás a legjobb film kategóriába sorolni.
    Az emberek mindig meghökkennek (sokan), amikor keverednek a megszokott stílusok. Itt annyi történt, hogy az animációt egy mélabús történettel vegyítették. Vannak ennél azért jóval mélyebb filmek, csak a story és a képi világ párosítása szokatlan. Jól sikerült, de azért ne essünk már hasra.
  • Loverman #15
    legalább Frostshockon nem a fikázásból áll minden hozzászólásod lol. kár hogy itt igen. bár már meg sem lepődöm. úgy tűnik CaptainRumi meg ugyanazon a színvonalon van mint te
  • Gurren #14
    annyiba került a kis vuk is, és azon még csak nem is látszik.
  • fika ferenc #13
    Igen, bocccccs :)
  • bippo #12
    Gondolom ezt nem nekem, hanem #8-ra akartad válaszolni, ugye?