Berta Sándor

Még az idén elindulhat a YouTube online videotékája

A Google a videomegosztó platform népszerűségét kihasználva akar betörni a filmpiacra. A webes óriás célja az, hogy hamarosan már hollywoodi művek is láthatók legyenek a portálon.

A YouTube hosszabb ideje tárgyalásokat folytat a hollywoodi filmstúdiókkal egy világszerte elérhető fizetős videoszolgáltatás elindításáról. A Financial Times brit gazdasági lap tudósítása szerint az új online videotéka már az idei esztendő végén megnyithatja a kapuit. Bennfentesektől származó információk szerint a Google és a YouTube vezetői azzal próbálják meggyőzni a nagy hollywoodi filmstúdiókat, hogy így műveik a nemzetközi közönség számára is könnyen és egyszerűen elérhetővé válhatnak. Az online videotékához a Google saját keresési technológiáját és a YouTube-ot egyaránt felhasználnák. A hír nem csak a felhasználók számára lehet érdekes, hanem minden bizonnyal alaposan felborzolja a Steve Jobs vezette Apple idegeit is, hiszen a szolgáltatás az Apple hasonló ajánlatainak közvetlen konkurensévé válhat. Egy a tervekbe beavatott, neve elhallgatását kérő elismert menedzser úgy nyilatkozott, hogy a szolgáltatás először kizárólag az Egyesült Államokban lesz elérhető, majd fokozatosan vezetik be más országokban is. "A Google és a YouTube globális jelenségek, amelyek nagyon sok embert érnek el, többet, mint a kábel- vagy a műholdas szolgáltatások. Arról beszéltek, hogy mennyi felhasználót érhetnek el, egy óriási szám jött ki" - tette hozzá a szakember.

A Google projektjét nagy érdeklődés övezi Hollywoodban, mivel a filmstúdiók új bevételi forrásokat keresnek, hogy így pótolják a csökkenő DVD-eladásokból származó bevételkiesést. A webes konszern új szolgáltatása nem csak a filmek letöltését tenné lehetővé, hanem közvetlen online megtekintését is. Az ár művenként kereken 5 dollár lenne, és a DVD-n való megjelenésükkel vagy az online shopokba való kerülésükkel egy időben válnának elérhetővé a portálon. A cél az, hogy a 2006-ban 1,65 milliárd dollárt megvásárolt YouTube végre nyereséges legyen. A vállalat nem ülhet a babérjain, hiszen ha nem tesz semmit, akkor az Apple, a Netflix és a Hulu is könnyen lépéselőnybe kerülhet vele szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djw #5
    ehhez azért még a t-home-nak is lesz egy-két szava és a többi kábeltévésnek is...
  • Murder3 #4
    azok majd megszerzik úgy ahogy eddig:)
  • xido #3
    Ráadásul az állítólagos egységes stream-feliratozásról is megállt minden hír és fejlesztés...így pl.itthon esélye se lenne egy csak eredeti nyelvű ilyesminek..minimum felirat kellene oda..ha nem egyenesen szinkron...
  • miszterjoe #2
    "Egy a tervekbe beavatott, neve elhallgatását kérő elismert menedzser úgy nyilatkozott, hogy a szolgáltatás először kizárólag az Egyesült Államokban lesz elérhető, [...]" ergó Magyarországon kb soha.
    De le merem fogadni, hogy jogvédőknek ez az üzleti model sem fogtetszeni... mert csak.
  • xido #1
    Aztán az ember legális akarna lenni és véletlenül tetves amerikán kívül sehol nem lesz elérhető ez a stream,ahogy erre már láttunk példát 95%-ban