Berta Sándor

Szemmozgás-követő rendszerek válthatják fel a hazugságvizsgálókat

Az Utahi Egyetem kutatói olyan rendszert fejlesztettek ki, ami a hazug embereket a szemmozgásuk alapján ismeri fel.

"A kísérleteink eredményei nagyszerűek és részben pontosabbak, mint a poligráfok eredményei. Az innovatív módszerünk azonban még csak korai fejlődési szakaszban van" - hangsúlyozta John Kircher pszichológus. Nem véletlen ugyanakkor, hogy a szakember és csoportja nagy jelentőséget tulajdonít a klasszikus hazugságvizsgálók alternatíváiként is szóba jöhető úgynevezett Eye-Tracking megoldásoknak. A technológiával a Credibility Assessment Technologies (CAT) nevű cég foglalkozik. "A technológiában óriási potenciál rejlik. Nemzetbiztonsági érdek is, hogy a kormányügynökségeknek a legjobb és a legfejlettebb módszerek álljanak a rendelkezésükre az igaz és a hamis válaszok megkülönböztetésére" - jelentette ki Gerald Sanders, a CAT elnöke.

Míg a poligráfok a kísérleti alanyok érzelmi reakcióit mérik, addig az Eye Tracking rendszerek a válaszoló úgynevezett kognitív tevékenységét érzékelik és figyelik. A tesztek elvégzésekor először mindig néhány egyszerű igaz vagy hamis típusú kérdést tesznek fel az adott személynek, s ezek során a program a pupillatágulás, a reakcióidő és más paraméterek figyelembe vételével megállapítja, hogy a válaszadónak mennyi időbe telik az egyes kérdések megértése és megválaszolása. A kutatók álláspontja az, hogy a hazugság mentálisan jobban megviseli az embereket, mint az igazság elmondása. Aki hazudik az többek között kitágult pupilláival, lassabb olvasásával és a válaszadásaival is elárulja magát. Mivel azonban a pszichológusok szerint a különbségek elenyészőek, így mindenképpen szükség van pontos mérésekre és statisztikai modellekre.

S hogy mik az Eye-Tracking rendszerek előnyei? Nos, a segítségükkel gyorsabban és hosszú távon ráadásul olcsóbban végezhetők el a hazugságvizsgálatok. További előny, hogy a teszteket egy technikus is elvégezheti, vagyis a poligráfokkal ellentétben nincs szükség különlegesen képzett kezelőszemélyzetre. A szakemberek arra számítanak, hogy a technológia licenceléséből sikerül megszerezni a fejlesztési munka folytatáshoz szükséges további pénzeket. A lehetséges alkalmazók lehetnek többek között a kormányzati hivatalok, amelyek a leendő munkatársaik megbízható, pontos és gyors átvizsgálására használhatnák az eljárást. Az Egyesült Államokban a technológia felkeltheti például a védelmi, az energiaügyi a belbiztonsági minisztérium, valamint a vámhatóság és a határőrség érdeklődését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #2
    A drága jó 'igazmondó juhász' politikusain a világnak mikor fogják ezt alkalmazni?
    Elképzelem, hogy a béke Nobel-díjas csimpi beszédet mond az ENSZ-ben és a képernyő jobb alsó sarkában a lámpa fel-fel villan...
  • nlght #1
    Lie To Me