Berta Sándor

A RAM-okat is helyettesíthetik a flashmemóriák

A flashmemóriákon alapuló Solid State Drive (SSD) meghajtók ma már néhány területen kiválóan pótolják a merevlemezeket, de a magas áruk egyelőre akadályozza az elterjedésüket.

"A flashmemóriát igazán az teszi érdekessé, hogy ötvözi egy merevlemez kapacitását egy RAM sebességével. Úgy gondolom, hogy a termékeink időtállóak, hiszen a lehetséges flash utódjai is optimális használatot tesznek majd lehetővé" - jelentette ki David Flynn, a Fusion-io vezérigazgatója, akinek a cége pont ezekkel a megoldásokkal lett ismert a szerverpiacon. A szakember hozzátette: az SSD-k akkor terjednek majd el igazán világszerte és akkor lesznek igazán olcsók, hogy ha a tervezők és a gyártók úgy fognak gondolni ezekre az eszközökre, mint nemcsak a merevlemezek, hanem a RAM-ok kiváltóira is. Ez az út azonban közel sem könnyű.


640 GB szupergyors tárhely egyetlen bővítőkártyán

A Fusion-io teljesen új módon próbálja megközelíteni a kérdést és a vállalat példáját már számos vetélytársa is követte. Az SSD meghajtókat nem hagyományos módon, a merevlemez-vezérlőkhöz csatlakoztatva helyezik el, hanem PCI Express interfészű kártyákon. Mindennek az az előnye, hogy akár 2-3 vagy még több ilyen meghajtókártya is beépíthető egy PC-be, ráadásul az adatokhoz való hozzáférési idők is javulnak, igaz még nem érik el a RAM-ok szintjét. Emellett ilyen módon jelentősen csökkenthető a processzorok terhelése is.

"Ezzel a megoldással lehetővé válik a szerverek számának 5-10 százalékkal való csökkentése. Ez már önmagában kifizetődő, de további költségcsökkentést jelent a kevesebb megvásárolandó szoftverlicenc is. Több mint 1200 ügyfelünk van, akik között megtalálható a világ 100 legnagyobb vállalatának több mint a fele. Ugyanakkor a flash lehetséges utódai miatt sem aggódunk, mivel ezek még gyorsabbak lesznek, mint a flashmemóriák" - közölte David Flynn. A Fusion-io vezérigazgatója egyelőre nem tart attól, hogy hamarosan véget ér a flashmemóriák korszaka, mivel egyrészt az új anyagok még nem elég kiforrottak, másrészt a flash technológia is folyamatosan fejlődik. Flynn szerint az új generációs hibrid adattárolók várhatóan a következő 2-5 évben jelennek majd meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whisper #13
    Nem azért biztos nem sok jövő,de az elgondolás egy új szemléletet mutat és lehet életszerűbb mint a szerves merevlemez,de lehet nem! Mind1 akkor is bosszantó ,hogy a windows 7-be a 7.9-es élményből jó nem csúcs tudom de a gépem 6.3-at kapna de a winyó miatt 5.9-es pedig sata-s 7200-es van benn szóval nem csak server szinten ,de otthonra is lehetne értékelni egy ötletesebb és gyorsabb adathordozót amit az átlag ember pénztárcájára szabnának! 8)
  • [HUN]FaTaL #12
    exfatra kell formázni és nincs probléma
  • duke #11
    Az ssd-k nem fejlodnek olyan gyorsan mint az varhato volt, de szerintem folleg azert, mert nincs elengedhetetlenul szukseg rajuk. Persze nem rossz az, ha egy vinyo mondjuk 300-500 megat ir olvas masodpercenkent, de a hagyomanyos vinyok 80-100 megaja is siman elegendo a szervereket leszamitva.
    Szerintem meg kb 4-5 ev mire atveszik a hdd-k helyet az ssd-k. (saccperkb)
  • sanyicks #10
    az ssd-k újírhatósága véges, a vindóz meg állandóan basztatja a vinyót, és újraírogat minden szart, így rendszervinyóként gyorsan tönkreteszi az ssd-t.
  • DeviloftheHell #9
    lehet venni ilyen megoldást mint ami a a képen van röpke 1gb/s az állando fenntarthato adatátiveli sebessége irás/olvasás terén 2000+dollárért 512gb os
  • Zoli007 #8
  • amitakartok #7
    "Az SSD-meghajtókat nem hagyományos módon, a merevlemez-vezérlőkhöz csatlakoztatva helyezik el, hanem PCI Express interfészű kártyákon. Mindennek az az előnye, hogy akár 2-3 vagy még több ilyen meghajtókártya is beépíthető egy PC-be, ráadásul az adatokhoz való hozzáférési idők is javulnak, igaz még nem érik el a RAM-ok szintjét."

    A hátránya meg az, hogy a fél oprendszert át kell írni.
  • Mice #6
    semmitmondó ssd-s reklámcikk...
    de jó is amikor a címnek a tartalomhoz semmi köze..
  • andersh #5
    vágom persze, ezért is van 5 éves gépem. kapják be.
    majd ha tényleg nagyságrendekkel érezhető lesz a gyorsulás, akkor veszek újat, mert ha valamire várnom kell, akkor az az hogy kerreg a vinyó egyfolytában...
  • sanyicks #4
    azt majd később, előbb beszedik a pénzt ezért a technológiáért. Tudod mindent csak fokozatosan...