Berta Sándor

A Gestapóra hasonlítanak az Apple belső ellenőrei

A Steve Jobs vezette társaság rendkívül komolyan kezeli az új termékekkel kapcsolatos kiszivárogtatási ügyeket, melyeket külön belső ügyosztály vizsgál ki. Az Apple biztonsági intézkedései kétségtelenül szigorúak.

A Worldwide Loyalty Team nevű belső részleg feladata a kiszivárogtatások megelőzése, felderítése, a vétkes munkatársak megtalálása. A képlet egyszerű: aki kikotyogja a titkokat, az repül a cégtől. Az Apple szigorúan ügyel a részletekre. Valaki csak úgy nem keresheti fel a kollégáit, és természetesen a kamerázás is szigorúan tilos a cég campusának a területén. Nem véletlen, hogy paranoid konszernnek nevezik az Apple-t. Egy a Gizmodo.com által tavaly nyilvánosságra hozott beszámoló alapján a kiszivárogtatásokat titkosszolgálati módszerekkel derítik fel.

A vizsgálatok egyszerűen és hatékonyan zajlanak. A biztonsági részleg tagjai elözönlenek egy osztályt, közlik az ott dolgozókkal, hogy függesszék fel a munkájukat és adják le mobiltelefonjaikat. Ezután marad az idegtépő várakozás. Minden egyes lefoglalt készüléket átkutatnak gyanús e-mailek, SMS-ek, termékfotók vagy akár csak ráutaló megjegyzések után, és közben nem foglalkoznak az illető magánéletének védelmével. Minden a vizsgálatban részt vevő személynek beleegyező nyilatkozatot kell tennie, aki erre nem hajlandó, azt helyben kirúgják. Akit rajtakapnak, hogy éppen információkat ad ki, annak estig bent kell maradnia, majd a biztonságiak feltűnés nélkül elvezetik az épületből. Nem csoda, hogy a Worldwide Loyalty Teamet a cég Gestapójának is nevezik, ami finoman szólva sem túl hízelgő elismerés.


"Csak azt tudom mondani, hogy azt a mérnököt, aki az iPad bemutatójának estéjén megmutatta nekem a készüléket, később kirúgták" - ismerte el Steve Wozniak. Az Apple társalapítója hozzátette: nem tudja, hogy mennyiben volt szükség egy ilyen mértékű büntetésre, hiszen az illető végeredményben a vállalatnak semmilyen kárt nem okozott. A mérnöknek egyébként azt is felrótták, hogy Wozniak két percen át kezelhette a készülék Numbers nevű táblázatkészítő programját.

A Gizmodo munkatársai így kommentálták az esetet: "Az az vállalati kultúra, ahol egy olyan embernek, mint Steve Wozniak, hivatalos bemutatása előtt néhány órával nem lehet megmutatni egy új terméket, az nem az innováció, hanem a félelem kultúrája." Mindezek tükrében különösen érdekesnek tűnik, hogy Gray Powell még mindig az Apple-nél dolgozhat. Ő volt az a szoftverfejlesztő, aki a kaliforniai Redwood egyik bárjában elhagyta azt a jelenlegi iPhone-oknál szögletesebb eszközt, amelyet a Gizmodo 5000 dollárért (981 ezer forintért) vásárolt meg. A szakportál később a honlapján részletes fotósorozattal dokumentálva darabokra is szedte az eszközt. A készüléket az Apple visszakövetelte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #105
    800 ev mulva, ha még fennmarad a jelenlegi civilizacio, akkor valoszinuleg mar csak 1 db cég lesz, nem tobb es nem kevesebb.
  • Tetsuo #104
    A multban jatszodik egyertelmuen..
  • Tetsuo #103
    Nem is a darabszam a lenyeg, en pl ellenek a 100-200 legjobbal is..
  • pixx #102
    Úgy tudom Iphonrea 150 ezer alkalmazás van Androidra 50 ezer. Ha ilyen tempóban haladnak, egy éven belül veszélyeztetni fogják az Iphone-t.

    Amúgy a google, ha valamibe bele kezd, akkor azt elég rendesen szokták nyomatni...Chrome az elején nagyon gyenge volt, viszont egy év alatt már a 3. helyen van, és szeretik.
    Ha így fejlődik az Android is akkor komoly versenytárs lesz az Iphonenak, sőt azt se tartom kizártnak, hogy 2-3 éven belül elég rendesen megszorítja...ha pedig a telefonokra, amikre felteszik még árban is alá megy rendesen az Iphonenak, akkor aztán nem lesz megállás...
  • krajcsovszkig #101
    Ezek szerint te másra értetted a primitívet. Én a sörhabszimulátorra és a pukkantós nejlonfólia-játékra meg a fingógépre gondoltam. :D
    Androidra meg valahogy természetes, hogy még kevesebb a progi, mivel kb. harmada annyi ideje van piacon. Viszont ha elegük lesz a fejlesztőknek az apple zárt politikájából (már erősen kezd), akkor ez gyorsan megváltozhat...
  • Julius Caesar #100
    Nem, a star wars RÉGEN RÉGEN történik egy messzi messzi galaxisban. És lukács is azt nyilatkozta valahol, hogy a múltban játszódik, amir artu mesél el később (ezért van mindenhol ott).

    Bocs az offért.
  • Oláh Herkules #99
    vicces mikor egy alapon megszállótt m$ vérfanboy dumál a szemellenzőről :DD

    persze ugyanilyen vicces amikor egy mac vérfanboy teszi ugyan ezt...
  • Oláh Herkules #98
    "A PC-s többet költ mert egy Mac-et általában tovább használnak és nem frissítgetik negyed évente hardveresen, mint egy PC-t."

    LÁL és fegyvert szorítanak a fejedhez, hogy "frissítsél gecó mert kijött egy új videokártya, ha nem teszed akkor..." :DDDD
  • G_ArchAngel #97
    Mindketto Mac.
    Wall-E-nal az inditasi hangbol tudhatod, Eve-t pedig Jonathan Ive 'tervezte', kicsit Mac-es/iPod-os kulsejure...
  • Ulkesh #96
    Látom ma is otthon felejtetted a humorérzékedet.. Kocka...