Berta Sándor

Közérdekű nonprofit szervezet lesz a W3C

A konzorcium a története legnagyobb átszervezését hajtja végre.

A World Wide Web Consortium (W3C) bejelentette, hogy átszervezi és újraindítja magát, mint nonprofit közérdekű szervezet. A W3C a nagyobb átláthatóságot és elszámoltathatóságot, valamint a gyors változásokra való nagyobb reagálóképességet akarja elérni a 28 éves története legnagyobb átalakításával. A tagközpontú megközelítés azonban nem változik és a "világszínvonalú" szabványfejlesztési folyamat is változatlan marad. A World Wide Web Consortium eddig úgy tudott lépést tartani a webes technológia fejlődésével, hogy az évek során kisebb, fokozatos változtatásokat hajtott végre. Addig is azonban egyértelműen szükség van cselekvésre, különösen a vezetés területén.

Sir Tim Berners-Lee, a világháló feltalálója és a W3C alapítója a nyilatkozatában így tekintett vissza az elért eredményekre: "Ma már büszke vagyok a szervezet mélyreható hatására, a tagjainkkal és a nyilvánossággal elért számos eredményére. Ugyanakkor várakozással tekintek a W3C további "felhatalmazó fejlesztései" elé, amelyeket a közérdekű nonprofit szervezetté való átalakulása tesz lehetővé. A jövőre vonatkozó elképzelésünk egy olyan web, amely valóban a jót szolgálja. Egy olyan világháló, amely valóban nemzetközi és befogadó és jobban tiszteletben tartja felhasználóit. Egy olyan háló, amely jobban támogatja az igazságot, mint a valótlanságot, az embereket jobban, mint a profitot, és az emberséget jobban, mint a gyűlöletet. Egy olyan internet, amely mindenkiért és mindenki által működik."

Hivatalosan a W3C, Inc. 501(c)(3) szervezetként működik. Ez azt jelenti, hogy a vállalat az Amerikai Egyesült Államok törvénykönyvének 26. cikkelye 501(c)(3) szakasza alapján mentesül a szövetségi jövedelemadó alól, ami végső soron a nonprofit státuszt és a profitszerzésről való lemondást jelenti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!