Kruza Richárd

Nikon D5000 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 12,3 megapixel (4288 x 2848)
Videorögzítés: 1280 x 720, 24 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,7", 230 000 pixel
Memóriakártya: SD/SDHC
Energiaellátás: Li-ion
A gépváz aktuális bruttó kisker. ára: kb. 220 000 Ft
A Nikon új, (viszonylag) olcsó kategóriás DSLR gépváza mondhatni éppen jó időben jelent meg, mivel az ilyen gépeknek manapság nagyon megugrott a népszerűsége. Ennek főbb okai közé lehet sorolni a jó képminőséget, a cserélhető optikát és persze a divatot, melyet mellesleg legfőképpen a gyártók diktálnak. Nekik ez a helyzet nagyon fekszik, mert mindig lehet fejleszteni, újjal előrukkolni, és eladni. A Nikon D5000 azért izgalmas, mert rendelkezik néhány olyan képességgel, melyekkel kategóriatársai (egyelőre) nem dicsekedhetnek.

Feltétlenül kategóriába kell ma már sorolni minden egyes új fényképezőgépet, hiszen rengeteg típus van. A kategorizálás ma már egy mánia, és sokszor inkább beskatulyázást takar. Nagyon fontos, hogy a "piaci szegmensben" (így hangzik például a gyártók PR-eseinek egyik kedvenc kreált és magyartalan kifejezése) hol helyezkedik el. Sok kevésbé hozzáértő vevő az ilyen címkék, álkategóriák és a reklámok alapján választ, miközben lehet hogy meglévő gépe egyébként sokáig tökéletesen megfelelne továbbra is, vagy egy olcsóbb vagy más típus is jó szolgálatot tenne.

Ez azért is érdekes, mert a mai kvázi fejlesztéseket figyelve néha kétségei támadnak az embernek, vajon a fejlesztők a leendő felhasználókat, vagy sokkal inkább inkább a gyártók marketing osztályát szeretnék kielégíteni találmányaikkal. Egy találmány vagy fejlesztés egy fényképezőgép esetében akkor számít hasznosnak, ha a végeredmény, tehát maga az elkészített fotó vonatkozásában meglátszik a pozitív hatása, egyszóval jobb lesz tőle a fotó. Márpedig a mostani "fejlődések" köztudottan legtöbbször nem ezt a célt szolgálják.

Eme kikívánkozó eszmefuttatás alapján vizsgáljuk meg egy rövid és nem mindenre kiterjedő ismerkedés erejéig azt, hogy a Nikon D5000 valóban értelmes fejlődésen ment-e keresztül, jobb-e például, mint mondjuk a méltán népszerű D60.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Tesztgépünk nem tartozik a nagyon drága gépvázak közé, ami miatt vélhetően sokan lesznek, akik megveszik. "Ideális családoknak és hobbiotósoknak" - áll a hivatalos közlésben, emiatt valószínűleg nem professzionális felhasználók fogják elkapkodni, és nem lesz kihasználva a gép minden tudása. Sokmindent tud ugyanis a Nikon D5000, melyet a gyár a D60 és a D90 közé helyezett el a sorban (íme a kategorizálás), és sokkal több mindenre használható, mint amit a beskatulyázás sugall. Jogos a megállapítás, miszerint a D90 egyszerűbb és elérhetőbb verziójáról van szó, valamint elég egyértelmű, hogy a Canon EOS500D alternatívájaként fog szerepelni. Nézzük meg közelebbről.

Kívülről

Az első élmény mindig mindenben meghatározó. A Nikon D5000 kézbevételekor két ellentmondó érzés áll egymással szemben: feltűnöen jó, komfortos a gép fogása, viszont erős a műanyagos érzés - de vonatkoztassunk el most ettől. A gép ergonómiája kiváló. Aprócska, de annál hasznosabb megoldás a két kezes fogásnál éppen a középső ujjunk alá eső kitüremkedés, mivel stabil fogást biztosít a gép kezelése közben. Akkor érezteti igazán hatását a kis bütyök, amikor a hátlapi bal oldalon lévő gombokat nyomogatjuk hüvelykujjunkkal.

Klikk ide!
Íme a hasznos "bütyök"

A markolat fogása kiváló, nem biztos hogy "ebben a szegmensben" találunk ennél jobbat. A tervezés jó, de az is igaz, hogy tervezők nagyobb darab anyagon kísérletezhettek, ugyanis a D5000 viszonylag nagy, illetve főként magas: a különbség elég feltűnő a D60-hoz vagy a Canon EOS 500D-hez képest. A hüvelykujj alatt gumiborítás található, a markolat viszont csak gumi utánzat, valójában műanyag. Kár, mert ez fotózás közben egész nap olcsóságot sugall.

A gép kis tömege, kellemes, stabil fogása, és a kifogástalanul és értelmesen elhelyezett kezelőszervei miatt nagyon kellemes társa a fotósnak. Bár háza műanyag, kivitele első osztályú. Minden mozgó rész és ajtó szépen, pontosan működik. Az egyetlen negatív dolog ami feltűnt az az, hogy az akkumulátorajtó kinyitásakor az akkumulátor egyből kiesik, mivel nincs rajta egy plusz biztonsági retesz.

Összesítve: a D5000 ergonómia szempontjából nem szenved kompromisszumoktól (kivéve a műanyag markolatot), ebből a szempontból kicsit jobb mint a D60, igazán öröm vele a fotózás.

Kijelző, kereső

Máris az új Nikon legjellemzőbb tulajdonságánál tartunk: a 100%-os képfedésű kihajtható és forgatható kijelzőnél. Régebbi fotósok, akik már aktívak voltak a filmes korszakban általában nem értékelik, viszont akik netán kompakt, vagy kihajtható bridge gépet nyúztak hosszabb ideig, felkapják majd a fejüket a D5000 láttán. A kihajtható képernyővel való fotózást lehet szeretni és lehet feleslegesnek is tartani, viszont akik megszokták, azok ragaszkodnak hozzá.

Az biztos, hogy összehasonlíthatatlanul könnyebb komponálni, és szokatlan vagy extrém kompozíciókat kreálni egy ilyen kijelzővel. Probléma csak akkor van, ha állványra tesszük a gépet: mivel a képernyő "zsanérja" alul, egy vonalban van a gép aljával, az állványtalp útban van, és erősen korlátozza a képernyő kihajthatóságát. Nagy kár, hogy a Nikon nem tudott valami Sony A350-hez hasonló megoldást találni erre a problémára (igaz, ez a kijelző nem forgatható).

Klikk ide!
Állványon ennyire lehet kihajtani a kijezőt

Ebből tehát kiderült, hogy "Live View", tehát élőkép funkció is van a gépben, aminek egyetlen hátulütője a nagyon lassú automata élességállítás, de erről később. A kijelző használatával tehát mozdulatlan tárgyakat, vagy beállított témákat lehet fotózni, minden mozgásban lévő dolog esetében továbbra is az átnézeti keresővel kell komponálni. Maga a kijelző egyébként nem egy csúcstechnológia: 2,7 col képátló, 230 ezer pixeles LCD - valószínűleg ennek is jótékony szerepe van a gép viszonylagos alacsony árában.

A kijelző felbontása élőkép használata esetében ugyanis elegendő a precíz élesség állításhoz, mivel két lépcsőben belenagyíthatunk az optika által látottakba. Amennyiben élőképpel fotózunk, valószínűleg gyakran folyamodunk ehhez a módszerhez. Az élőkép többféleképpen megjeleníthető: az exponálógomb mellett elhelyezkedő "Info" gomb többszöri megnyomásával elénk tárulnak a különféle verziók.

Az átnézeti keresőnek 0,78-szoros nagyítása van, és 95%-os a lefedettsége. Ezzel nagyjából a középmezőnybe tartozik, és nem éri el a D90-es minőségét. Igaz, így is jobb mint néhány hasonló kategóriájú gépé, panaszra tehát tulajdonképpen nem lehet ok. Használata esetén a képernyőn jelennek meg a beállított értékek. Ebből a szempontból igazán nem lehet panasz, ugyanis a megjelenő információk bőségesek - talán innen látható a leginkább, hogy kezdőknek és amatőröknek is készült a gép. A képernyő bal oldalán például egy animált grafikus ábra jelzi számunkra világosan a blende/exponálási idő kombinációját, nagyon szemléletes módon. A különféle funkciók vagy beállítások alkalmával pedig mindig megjelenik valami animált, látványos ikon vagy ábra, ezzel segítve a kevésbé szakavatott fotóst.

Érzékelő, optika

A gép egyik fő erőssége a 12,3 effektív megapixeles, 23,6 x 15,8 mm-es Nikon DX CMOS érzékelő. Legnagyobb felbontásban 4288 x 2848 pixeles képeket gyárt. A gépre minden Nikon F-bajonettes optika rárakható, azonban autofókusz motor nincs a gépben.

Menürendszer, üzemmódok, funkciók

Autofókusz vonatkozásában jó hír, hogy a rendszer teljes egészében a D90-től származik: a 11 pontos rendszer gyors és pontos, valamit amennyiben a befókuszált téma elmozdul, képes követni. AF motor viszont nincs a gépben, többek között emiatt is viszonylag alacsony a gép vételára. Szerencsére ma már elég nagy a választék az autofókuszos Nikon bajonettes optikákból a boltokban - ez meglátszik a D60 népszerűségén is.

Élőkép esetében élességállítás vonatkozásában már más a helyzet, mivel ebben az esetben a kontrasztérzékelős rendszer lép életbe, ami nagyon lassú. A lassúság olyan mértékű, hogy még lassan mozgó témákat is lehetetlen fotózni vele. Ez persze nem tragédia, mert ilyenkor az átnézeti keresőre fog váltani a fotós. Speciális vagy extrém helyzetekben, a kihajtható képernyőt használva, esetleg állványon viszont már nem siet az ember, és általában amúgy is elidőzik a komponálással és a beállításokkal, ráadásul ilyenkor szereti kézzel beállítani az élességet. Azonban meg kell ismételnem azt, mekkora probléma az, hogy állványon lényegében nem lehet kihasználni a képernyő kihajtási lehetőséget.

Mindenesetre élőkép módban négy féle AF üzemmód is a rendelkezésünkre áll: széles mezős, normál mezős, témakövető és arcfelismerés. Utóbbi megér egy szokásos negatív kritikát: tény, hogy felismer maximum 5 arcot, majd felismerés után nagyjából követni is képes azokat (ha nem túl gyors a mozgás). Azonban exponálni is kell, és mire a gomb lenyomása után exponál a gép, a modell vagy már régen elment a másik szobába, vagy arcára fagyott a mosoly és szörnyű látványt nyújt. Mivel tehát az autofókusz élőkép esetében lassú, szinte használhatatlan az arcfelismerés.

A D5000 esetében az első, olcsó kategóriás HD videók készítésére alkalmas DSLR gépvázzal állunk szemben. Akiknek tehát ez fontos, jól járnak ezzel a típussal - nem biztos ugyanis, hogy sok ilyen potenciális vevő akad. Olyanok viszont biztosan sokan vannak akik úgy gondolják, hogy két szerkezet helyett mostantól elegendő lesz egyet hordani, és csak használat közben fognak a rendszer korlátaival szembesülni.

Motion JPEG (AVI) formátumban HD, tehát 720p (1280 x 720) pixeles felbontásban lehet videókat késziteni, valamint természetesen kisebb felbontásban is. HD felvétel esetében a maximális képfrissítés 24 képkocka/másodperc. Ez még nem is olyan nagy baj, mert amúgy tényleg nagyon szépek a felvételek, de a felvétel maximális hossza csupán 5 perc. Emiatt videokamerának nem, legfeljebb videoklip-felvevőnek alkalmazható a D5000, és alkalmatlan tipikus családi események, például iskolai fellépések vagy sportesemények rögzítésére.

Ehhez párosul még a monó hang, ami egy jó minőségű otthoni berendezés esetében nagy kompromisszumot jelent élményben. Arról már nem is szólva, hogy egy kazettás vagy DVD-s kamera esetében felvétel után a kezünkben van a végeredmény, amit azonnal használni lehet, egy fényképezőgép esetében viszont fájlokat kell keresgélni és letölteni, egybeszerkeszteni és DVD-re kíírni. Nagyon fontos ezeket a szempontokat figyelembevenni akkor, ha számba akajuk venni, általában hogyan szoktunk videózni, mert több mint valószínű hogy nem fogjuk komoly célra használni a D5000 ebbéli tudását.

Kár, pedig kétségtelen, hogy a D5000 esetében videózáskor a nagyméretű szenzort használjuk, valamint tetszés szerinti optikát tehetünk a gépre: akár nagytelét vagy halszemoptikát, tehát bármit. Fotózáskor állíthatunk rekeszt (mélységélességet), expozíciót, élességet kézzel, tehát csupa olyan "profi" dolgot, ami az elérhető árú kamerákon nincs és nem is lesz. Amíg azonban csak 5 percet videózhatunk mono hanggal, addig ez egy "nesze semmi fogd meg jól" képesség.

Valódi érték azonban a gép 12,3 effektív megapixeles, 23,6 x 15,8 mm Nikon DX CMOS szenzora. Mondhatni, ez az alkatrész a gép lelke, funkcionális szempontból pedig tény, hogy komoly optikák használata esetében lényegében professzionális minőségű fotókat lehet készíteni a D5000-el. Ez persze szinte majdnem az összes mai olcsó DSLR gépvázra elmondható. Ha pedig elvonatkoztatunk a marketing osztályokról származó különféle információktól és csupán mint funkcionális fényképezőgépet vizsgáljuk az új Nikon-t, nyugodtan mondhatjuk, kiváló gép a D5000 - biztosan sokan lesznek, akik a professzionális felhasználás különféle területein meg fognak jelenni ezzel a gépvázzal, hiszen ez már anno a Canon EOS300D-vel is így történt. A képzaj ISO 3200-ig például így néz ki:

Klikk ide!

Alább néhány tesztfotó látható, azonban ezek kizárólag a 18-55-ös Nikkor kitoptikával készültek, tehát ennek tudatában kell megítélni a képminőséget:

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ezt a képminőséget mérésekkel nyilván ízekre lehet szedni, és ezt meg is fogják tenni sokan. Azonban sokaknak elég annyi információ, hogy a D5000-vel is az a helyzet mint a legtöbb manapság kapható olcsó DSLR gépváz esetében: a kép szuper, és egy ilyen gép birtoklása esetében már csak az optikák vásárlására kell koncentrálni. Többszörösen drágább gépváz megvásárlása ugyanis egyáltalán nem fog olyan drámai javulást okozni a képminőségben, mint a kitoptika kiváltása egy szuper eszközzel.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Expeed képfeldolgozó áramkör a D90-ből - szintén nagyon nagy előnye a gépnek, ugyanis a szenzor mellett ez a másik elem, mely a kiváló képminőséget szolgálja, és ebből a szempontból professzionális szintre emeli a gépet. A gép működése ennek köszönhetően ráadásul pergően gyors.

Szintén komoly teljesítményt nyújt a Nikon továbbfejlesztett zárszerkezete, amelyre a gyár 100 ezer exponálásra ad garanciát. Természetesen ilyen, sőt ennél sokkal többre képes zárszerkezetek régebben is léteztek és bírták is a strapát, de nem feltétlenül ebben az árkategóriában. A lényeg a vételár, és ennek fényében a teljesítmény amit a gép nyújt, és ha így vesszük, örömteli, hogy nem egy lebutított zárszerkezet került a D5000-be.

ADL, vagyis Active D-Lighting - a dinamikatartomány utólagos növelését végzi el. Ez a funkció négy fokozatban, vagy automata módban használható, és az árnyékos részeken a sötétséget, csúcsfényeknél pedig a beégett részeket kompenzálja. Másképpen fogalmazva a szélsőséges részeken előhozza a részleteket ami nagyon fontos, mivel a digitális technika mind a mai napig ebből (és még néhány egyéb fontos) szempontból nem éri el az analóg technika szintjét. A műveletet elvégezhetjük utólag vagy fotózás közben, automatikusan is.

Érdemes megemlíteni, hogy az Active D-Lightingon kívül még egy egész sor utólagos műveletet el lehet végezni a fotókon a gépen belül. Tulajdonképpen ez hasznos dolog, mivel fotózás után úton hazafelé el lehet végezni néhány szükséges műveletet, időt spórolva ezzel. A gép emellett fejlett visszajátszási tulajdonságokkal is rendelkezik, és a naptár segítégével különféle kritériumok alapján segít keresgélni és rendezni fotóinkat.

GPS: a gép a Nikontól már megszokott csatlakozónak köszönhetően használható a GP-1 típusú GPS egységhez. A szenzortisztítási rendszer is a D90-től származik, azonban ki is van egészítve a D60-éval is. Előbbi a szokásos szenzor mozgatással, utóbbi a tükör felcsapódását követő légörvényt kihasználva működik.

Áramellátás, memória

A D5000 EN-EL9a típusú akkumulátora a gyári adatok szerint 510 fotó elkészítését teszi lehetővé egyetlen feltöltéssel, és természetesen asztali töltő is jár a géphez.

Összegzés

Rendkívül - mondhatni túlságosan is - univerzális, vegyes tudású gép a Nikon D5000. A D60 ehhez képest kifejezetten puritán szerkezet. A fejlesztés egyszerre ment értelmes, funkcionális és divatos irányba - nem véletlenül, hiszen a Nikon az erős konkurencia miatt nyilván szeretett volna nagyot dobni. Szerencsére a Nikon a leglényegesebb területeken nem vállalt kompromisszumot hanem inkább a D90-től adoptált részegységeket, ami miatt komoly elvárásoknak is megfelel a gép, és professzionális teljesítményt képes nyújtani. Ebben a vonatkozásban csupán egyetlen hiányossága van, amit most itt utólag jegyzek meg: nincs rajta munkablende (az olcsó Canon gépeken például van) - nagy kár. A különféle új funkciók tehát értékesek, bár itt-ott korlátozva vannak. Az ilyen korlátok egyes esetekben már olyan mértékűek, ami a használatot akadályozza, tehát egyáltalán nem teljes az öröm.

Az amatőrök is élvezni fogják a gép kezelését, mivel részletes és szemléletes menüje szinte felér egy ingyenes fotótanfolyammal. Ugyanakkor van a gépben egy sor felesleges és divatos, bár ma már szinte kötelező tudás is, melyre a fotós azt mondja, hogy köszöni, de nem kéri. Igaz, sokan vannak akik szeretik a csúcstechológiát, és szeretnek kísérletezni.

A dolog szépséghibája az a makacs tény, hogy a Nikon D60, Canon EOS1000D, a Pentax K-M, Sony A200 és társai nagyjából 100 ezer forinttal olcsóbbak. Ennek fényében már másképpen ítélheti meg a helyzetet a potenciális vevő: mivel a D5000 "hiperuniverzális", nincs olyan felhasználó aki minden tudását kihasználná. Senki nem tart majd igényt ugyanis a professzionális funkciókra és a szuperautomatikákra egyaránt, ezért azt érezheti, hogy egy sereg olyan funkcióért fizet, melyeket soha nem fog használni.

"Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka" - a vételár ismeretében az ember elgondolkodik: a DSLR felhasználó eleve vagy nem amatőr, vagy fotózást tanul, a D5000 viszont tele van kompaktos automatikákkal. Ugyanakkor több, a D90-ből adoptált, professzionális elemmel is rendelkezik. Ráadáasul itt van a nagyon erős korlátok közé szorított HD video és kihajtható kijelző. Olyan, mintha a D5000-et nem a józan ész, hanem a piac kreálta volna.

Paradox módon annak ellenére, hogy szuper gép, nehéz megmondani hogy igazándiból kinek jó a Nikon D5000. A legtanulságosabb és kézenfekvőbb summázása a helyzetnek talán a kovetkező: ha van 200 ezer forintod és mindenképpen Nikont szeretnél, végy egy D60-at és egy szuper optikát. DSLR-t végül is azért szokás vásárolni, hogy szép fotókat készítsünk, nem?

A fényképezőgépet a Nikon Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bihariegon #16
    A bátyám most vett egy D-5000-ret. Most nálam van egy hétre "tesztelésre".Egy napja használom, és azon kívül,hogy nagyon tetszik, igazából a funkcióit még messze nem tudom kihasználni. (használati útmutatóm nincs hozzá). Kérdésem, hogy van itt valaki esetleg,akinek van, vagy már használt ilyet?? Hátha tudtok nekem tippeket adni, mielőtt rájönnék magam(napok alatt...)
    köszi előre is
  • Lateralus #15
    Azon kívül, hogy drága, nincs vele különösebb baj.
    Nem sokkal többért már D90-et kapni, ami egyel magasabb szint, bár "kihajthatós dolog" nélkül.
  • szlivike #14
    Hehe, de vicces lett az új Nikon D5000-es reklámfilm. Nézzétek meg, ajánlom. Csávó aki, a kádban döglik milyét fotózta már le? Mekkora már? és a Barbara, a kutya a végén. ÁÁÁ, nagyon jó kis koncepció. Tetszik. Nektek vélemény? Most látom hogy lehet nyerni D5000et is. hmmm.. lehet elindulok poénból, aztán hátha :)))
    itt a link: www.legykepben.com
  • mrballagi #13
    Sziasztok!
    én gondolkodom eme gép megvételén...de annyi minden rosszat írtok róla....van valami jó dolga is??? neten néztem a funkcióit,nekem ez a "mindenhová kihajthatós dolog, pl szimpi".....
    üdv
  • balozsi #12
    5 perc videó. Ez remek. Meg a szmáljsátter is. Szerintem se lesz sorbanállás érte.
  • Möci #11
    Hát...?nem lesz egy nagy és legendás széria úgyhiszem.
  • Tetsuo #10
    MIbajod a tarsadalomkritikaval, mi?! Biztos te is zs, ize illuminatus vagy! :P
  • foregister #9
    nem értem... rohadt drága. Ennyit nem ér a kihajtható kijelző. Ezért a pénzért inkább a Nikon D90, és legalább nincs ennyire játékgép feelingje...
  • Blasta #8
    Ok.
    Egy dolog tuti: kellett ez a kis pöcök a gépázra már mint egy falat kenyér :D
  • Lateralus #7
    Ne haragudj, de erre nincs mentség! :P