Kruza Richárd

Kémoptika titkos fotózáshoz

A Photojojo teméke úgy rejti el a fotóst, hogy ő közben nagyon is jól látható. Nem abból csinál titkot hogy fotózunk, hanem abból, hogy mit.

Nem mondhatni, hogy a paparazzi fotósok élete teljesen biztonságos lenne, hiszen a legtöbben nem szeretik ha a bokorból előbukkanó fotós orvul fotóz, főleg ha nem éppen csúcsformában van a kényszerű modell. Ennek a szituációnak időnként akár tettlegességig fajuló következménye is lehet, és szokott is lenni. Az ilyen típusú fotózást űzők életén próbál segíteni a Photojojónál rendelhető "Super-Secret Spy Lens" (szupertitkos kémoptika).

Rendhagyó megoldásról van szó, mivel a tervezők nem miniatürizálással, vagy az eszköz elrejtésével próbálkoznak, hanem éppen ellenkezőleg: nem elég hogy nem az álcázás módszerét alkalmazza, még rá is játszik a dologra egy kicsit, mivel az optikára helyezett Super-Secret Spy Lens a meglévő optikát még inkább kihangsúlyozza.


A kémoptika tehát nem abból csinál titkot hogy fotózunk, hanem inkább abból hogy mit, és milyen irányból. A szerkezet oldalán ugyanis vagy egy nyílás, melyen keresztül a beépített precíziós tükör jóvoltából azt tudjuk fotózni ami nekünk éppen oldalra esik. Maga az eszköz kívülről pont úgy néz ki, mint egy teleoptika, ezért nagyon kicsi az esély arra, hogy bárki felismerné mi is történik valójában, ráadásul a megszokott, jó minőségű optikáját használhatja a fotós. Lényegében tehát nyugodtan, kényelmes pozícióban, teljes természetességgel komponálhat a lesifotós, arra kell talán csak ügyelnie, hogy fotózás közben ne pont egy fal felé nézzen az "optika", mert az kissé gyanús lehet.


Eme találmány népszerűsége meredeken ível felfelé, mivel a Photojojo készletei kifogytak, és csak április közepére tudnak szállítani a kémoptikából - ami egyben talán rossz hír is, mert ha már mindenki ismerni fogja ezt a szerkezetet, bizonyára nehezebb lesz vele észrevétlennek maradni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #24
    És igen!
    Angol kutatók hat évi munkával és pár milla font elköltésével megalkották a lyukat!
    Mi van ha beesik a hó? Vagy berepül egy légy? :D
  • RoCkEtAnDrEw #23
    bár mondjuk ez olyan szar h nyugodtana kezükbe kerülhet :D
  • RoCkEtAnDrEw #22
    hehh :D ez egy baromság :) dehát..nehogy a terroristák kezébe kerüljön ;-)
  • korpati #21
    Ezt az okosságot már 20 évvel ezelőtt láttam katalógusban. Akkor sem hozott különösebben lázba. Inkább egy jó tele. Inkább áprilisi tréflinek tűnik!! :-) Egészségünkre!! :-)
  • Balumann #20
    Nagyon jó ötlet, de a megvalósítás nem a legjobb :) Egyrészt látszik, hogy ott van oldalt a lyuk, másrészt eléggé figyelemfelkeltő az amikor valaki olyat fotóz aminek nincsen sok értelme :D
  • Aldaris #19
    Teljesen egyetértek B0nFire-el. Tükör, dejó...
    Nézzék már meg a videót is, teljesen nyilvánvaló a dolog. A bevágott képeken még látszik is, hogy nézik hogy mit csinál az csaj. Max telefotónál jó, ahol elég messze vagy, hogy lássák.
  • Blasta #18
    Pedig aki már próbált elkapni pillanatokat az utcán egy telével a gépén, az nagyon jól tudja, hogy a legtöbb tekintetet szinte vonz a nagy teleobjektív, szinte azonnal odanéznek, ahogy rájuk irányítod a lencsét. A kevésbé szégyellős fotóalanyok arca is sokat változik ha tudják, hogy fotózod őket.
    Ez a cucc így elég sok esetben lehet megoldás, nem találom hülyeségnek. (persze nem sapnyolviasz, de a sikere az egyszerűségében rejlik)
  • Gabe Dearborne #17
    Marhaság, mert ha már itt megjelent, akkor mindenki tud róla. Ezen kívül pedig bizonyos helyekre akkor sem engednek be DSLR-rel, de még kompakttal sem, ha hason csúszol, és úgy könyörögsz. Fölösleges pénzkidobás.
  • Alvarez999 #16
    A szenzoreltolásos hatékonysága pedig erősen romlik nagyobb gyújtótávolságokon.
  • Alvarez999 #15
    Telével ugyanazt a fényerőt nehezebb elérni, na meg az optikai stabilizátor sem mindenható.