SG.hu

Elektronikai központ Magyarországon

A politika nem, de a magyar elektronikai ipar már konszenzusra jutott: Magyarországon lehet a régió oktatási és fejlesztési központja.

A politikai konszenzus egyelőre várat magára hazánkban, de az elektronikai ipar olyan nagyágyúi, mint például az Intel vagy az Ericsson közös nevezőre jutottak abban, hogy hogyan válhatna Magyarország az ágazat központjává. A világgazdaság mintegy harmadában közreműködő terület képviselői nemrég erről is szót ejtettek az idén Budapesten rendezett EWME (European Workshop on Microelectronics Education) konferencián, ahol a folyosói pletykák szerint már szó esett a régió központjaként szolgáló Elektronikai Tervező Kompetencia Központ létrehozásáról.

Magyarországra irányult a világ elektronikai iparának figyelme május végén, amikor a világgazdaság egyik húzóágazatának számító terület szakemberei oktatási kérdésekről rendezett konferenciára gyűltek össze Budapesten. Az autógyártástól a számítógépeken át a műholdakig és mobil telefonokig számos elektronikus alkatrészt előállító iparág a világgazdaság egyik motorja. Hazai súlyát és a jövőben várható szerepét jól mutatja, hogy 2002 óta a magyar elektronikai export értéke közel megduplázódott, több mint 500 milliárd forintra nőtt. Bár Magyarország számtalan jó adottsággal rendelkezik ezen a területen, az előnyöket az utóbbi időben nem tudta megfelelő mértékben gazdasági haszonra váltani: az olcsó munkaerőre építő cégek már Romániába és Kínába települtek, a hosszú távra tervező vállaltok pedig szakemberproblémákkal küzdenek.

"Hiába van jelen nálunk a rendszerváltás óta a világ 10 vezető elektronikai gyártó cégéből 9, a minőségi munkákból, tudásalapú fejlesztésekből hozzáértő mérnökök híján csak kevés érkezik az országba" - fogalmazott Gacsal József, az Intel üzletfejlesztési igazgatója, majd hozzátette: "egy összeszerelő üzemet gyorsan át lehet vinni Kínába, de a szakképzett mérnököket nehezen, ezért kulcsfontosságú az ország jövője számára, hogy a nemzetközi piaci igényeknek megfelelő szakembergárda álljon itthon rendelkezésre. Monszpart Zsolt, az Ericsson vezérigazgató-helyettese is megerősítette, hogy a hazai mérnökök képzése kulcskérdés, mind a mennyiséget, mind a minőséget figyelembe véve.

"A többi új uniós tagállam is hasonló cipőben jár, a szakemberhiány pedig egész Nyugat-Európát is sújtja. Nemcsak a csökkenő gyereklétszám a gond, hanem sajnos általában a természettudományok iránti érdeklődés is egyre csökken. Most különösen kiváló alkalom lenne regionális elektronikai központtá válni." - állítja Monszpart.

A most 7. alkalommal megrendezett EWME az egyik különösen kritikusnak számító területtel, a mikroelektronikai képzéssel foglalkozik. Az ágazat fejlesztéssel foglalkozó szereplői már több éve vizsgálják a letelepedés lehetőségét a kelet-európai régióban, mindezidáig kevés kézzelfogható eredménnyel. Az egyébként vetélytárs Intel és Ericsson együtt tárgyalnak egy Közép-Európai fejlesztési központ létrehozásáról. A fejlesztéshez nélkülözhetetlen tervezőeszközöket szállító két meghatározó cégóriás, a Cadence és a Mentor Graphics Kelet-Európában keres olyan letelepedési lehetőséget, amely során részben a kormányzat közreműködésével támogatná és fejlesztené a helyi hi-tech és mikroelektronikai ipart. Az ilyen meghatározó vállalaltok szerepvállalása jelentősen elősegíti egyéb elektronikai cégek megjelenését illetve a helyi mikroelektronikai ipar fejlődését. A világcégek megerősítették, hogy Magyarország nagyon esélyes az együttműködés elnyerésére.

Hazánk gazdasága szempontjából kitörési pont lehet a cégek által "Center of Excellence"-nek nevezett központ elnyerése. A leendő intézmény helyszínéül kiszemelt, a Zsámbéki-medencében tudásközpontot építő Talentis elnök-vezérigazgatója, Dr. Takács Ernő a tárgyalások tényét megerősítette, de nem kívánt részleteket elárulni. "Ebben az iparágban minden betelepült cég egyetlen munkatársa öt beszállító munkahelyét teremti meg, így munkahelyteremtés szempontjából nagyon fontos lépésről van szó."- fogalmazott a vezérigazgató.

A fejlesztő központ, az úgynevezett Elektronikai Tervező és Kompetencia Központ, amely a régióból érkező, már végzett, gyakorló szakemberek továbbképzésén és az információs szerepen túl lehetőséget biztosít innovatív ötletek megvalósítására és mintadarabok elkészíttetésére is. A Központ képes előkészíteni a hazai viszonyokat a fejlesztéssel foglalkozó cégek betelepedésére.

Gacsal József is megerősítette, hogy a Központ létrehozásáról előrehaladott tárgyalások folynak, és bár részletekkel ő sem szolgált, annyit elmondott, hogy csak példaként mutathatja be az ágazat összefogását: - A cégek élethalál-harcot vívnak a piacon, mégis képesek voltak konszenzusra jutni a közös jövőt illetően. Magyarországon mások is példát vehetnének a hazai elektronikai ipar képviselőiről. Az Intel igazgatója szerint Magyarországnak nagy szüksége volna egy reális, elérhető jövőképre és az ahhoz vezető út kialakítására. Az Elektronikai Tervező és Kompetencia Központ egy ilyen hosszú távú folyamat első állomása. A cégek számára hosszútávú befektetésről van szó, ezért a mindenkori kormányzat aktív közreműködése nélkül, önmagukban aligha fognak bele a vállalkozásba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!