Berta Sándor

RFID-chipekkel a kaktusztolvajok ellen

Az arizonai Saguaro Nemzeti Park egyik fő ékességének a Carnegiea-kaktuszok számítanak. Nem véletlen, hogy sok bűnöző szemet vetett az értékes növényekre, ezért azokat RFID-chipekkel védik.

A Carnegiea neve angolul Saguaro. Egy 2000-es növényszámlálás adatai szerint a park területén lévő Sonora-sivatagban kereken 1,3 millió Saguaro-kaktusz található. A növények magassága elérheti a 15 métert, a súlyuk több tonna lehet és az életkoruk meghaladhatja akár a 200 évet is. Évente több százezer vendég keresi fel a nemzeti parkot, azonban közülük néhányan közel sem egyszerű látogatók: ők a fatolvajok. Mivel egy Saguaro-kaktusz a feketepiacon akár 1000 dollárt vagy többet is ér, egyre többen próbálják meg a növényeket ellopni. Ez azonban közel sem egyszerű feladat, a több tonnás súly mozgatásához teherautókra van szükség.

A tolvajok elsősorban a kisebb példányokat keresik, mivel azok még felférnek akár egy pick-up teherautóra is. "Sokan szeretnének egy Saguaro-kaktuszt az előkertjükben" - közölte Jim McGinnis, az arizonai mezőgazdasági minisztérium "kaktuszrendőre". A bűnözők egyszerre általában 3-5 növényt visznek el, de van olyan este is, amikor 15 kaktusznak kél lába.

A problémára megoldást a szakemberek szerint az RFID-chipek elhelyezése jelentheti. Egy hasonló projektben a szintén arizonai Lake Mead Nemzeti Rekreációs Terület sikerrel látta el RFID-chipekkel a tolvajok által szintén kedvelt Barrel-kaktuszokat. Az eredmény: a sikeres lopások száma drasztikus mértékben lecsökkent. Ráadásul a rendszernek van még egy előnye: segít a parkőröknek az aktuális növényállomány megfigyelésében is.

A passzív, tehát kizárólag adatküldésre alkalmas RFID-chipeket a kaktuszokban helyezik el, így azokat nem veszik észre sem a tolvajok, sem az orgazdák. Így akár évek múlva kideríthető, honnan származik az adott növény, illetve hogy milyen úton és módon jutott el a jelenlegi tulajdonosához. Bob Love, a nemzeti park főparkőre elmondta, hogy a módszernek köszönhetően megállapítható lesz nem csak a kaktuszok származási helye, de kora és magassága is. A kutatók először azt vizsgálják, hogy a chipek és a kiegészítő hardverek elhelyezése nem károsítja-e a kaktuszokat. Az egyes RFID-modulok ára 4,50 dollár, míg a leolvasókészülékeké 500 és 2500 dollár között mozog. Ehhez jönnek még a jelölési anyag-, valamint a parkőrök képzésével együtt járó költségek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pepe003 #3
    Kaktusztolvajok
  • endrev #2
    Sürgősen nézze meg mindenki ezt a filmet, 47 perc.

    A válságokról szól és arról, hogy hogy mire jó az RFID-chip! Nem kitaláció, nem akárkiktől idéz.

    http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=6132500997336473908&hl=sv&fs=true

    FEL KÉNE ÉBREDNI HALOTTAK!
  • Falconer #1
    Ha ilyen kelendő, akkor miért nem termesztik őket a piac számára, vagy árulnak palántákat? Sokáig tart míg megnő vagy mi?