Gyurkity Péter

Új Wind és Eee netbookok érkezőben

Mind az MSI, mind pedig az Asus jelezte, hogy új változatokat dob piacra netbook készülékeiből - előbbi üzleti és asztali változatban, utóbbi pedig az N-sorozat bővítésében lát értelmet.

A laptopmag.com az MSI amerikai részlegének értékesítési igazgatójával, Andy Tunggal készített interjút, amelyből több érdekes részletre is fény derült. Megtudhattuk például, hogy az eredeti, elsőként megjelent U100 Wind netbook a nagy tengerentúli forgalmazóknál is elérhető lesz, mégpedig 3 cellás akkumulátor, illetve Windows XP operációs rendszer társaságában. Ára 400 dollár lesz, időközben pedig hivatalossá vált, hogy a Best Buy vállalta a feladatot.

Tung azt is elárulta, hogy egy új változat érkezése várható, amely U120 jelzéssel jelenik meg. Ez már kifejezetten az üzleti élet szereplőinek készül, 10 hüvelykes kijelzővel, SSD, illetve HDD választási lehetőséggel, integrált 3.5G eléréssel, valamint 802.11n Wi-Fi kapcsolattal. Az operációs rendszer itt is Windows XP lesz, az ár pedig 600 dollár lesz a megjelenés pillanatában. Ez egyébként november-december hónapban várható. Ami az Intel által kifejlesztett új ikermagos Atom chipek felhasználását illeti, az MSI ezt nem tartja valószínűnek, már csak azért is nem, mert az Intel szándékosan visszatartja a processzor mobil változatának megjelenését, egészen 2009 második feléig.


Az igazgató nem zárta ki egy asztali verzió érkezését sem, ám az interjúban ennél jóval hosszabban beszélt a linuxos készülékek szerepléséről. Elárulta, hogy a felhasználók négyszer gyakrabban küldik vissza a nyílt platformmal érkező példányokat, így egyértelmű, hogy a Windows itt is jobban szerepel. Mindazonáltal a cég továbbra is támogatja az alternatív rendszert, olyannyira, hogy az Ubuntu disztribúció egy eltérő változatának alkalmazásán gondolkodik, amely kinézetében főként a Mac OS-re hasonlítana.

Az Asustek a maga részéről három új készüléket dobna piacra: Az S101, valamint az N10 két változata (utóbbiak nem tartoznak az Eee családba) egyaránt 10,2 hüvelykes kijelzőt kapott, ám néhány komponens eltérő. Az S101 16, 32, illetve 64 GB-os SSD-vel érkezik 615 dolláros áron, míg az N10E Windows XP-vel, illetve 1 GB memóriával, 160 GB-os merevlemezzel, az N10J pedig Vistával, GeForce 9300M GS grafikus chippel, valamit 2 GB memóriával és 250 GB-os merevlemezzel lesz kapható, valamivel drágábban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek2 #14
    És állítólag még az MSI megoldása a legergonomikusabb...
  • KarmaXXL #13
    Azért az FN-es PageUp és PageDown elég gázos...
  • bvalek2 #12
    A munkahelyi laptopomnak is kívül van az FN billentyűje, nehéz volt beletanulni, de most már megszoktam, az lenne furcsa, ha nem ilyen lenne:
  • GG #11
    Remélem az Új MSI Windben a FN és a CRTL már a jó helyen lesz. Nem tudom de engem halálosan zavar :S
  • arty #10
    az az értelme, h most konkurencia nélkül mindenki atomos gépet vesz

    aztán 2009-ben ez a 'mindenki' megy a boltba egy kétmagos laptopért ...
  • 1hengeresVmotor #9
    lehet h még nem igazán 100% os a gyártási minősége a 2 magos atomnak azért halogatják
  • Axon #8
    "mert az egy magos atom-t is el kell tudni adni valakinek "

    Akkor lenne igazad, ha az egy magos atomból gigantikus raktárkészleteik lennének. Ezzel szemben az a helyzet, hogy nem győznek eleget gyártani belőle, annyira viszik. Viszont az igény óriási lenne a 2 magos atomra is, így még jobban megérné arra ráállni. Igazából én sem értem mi értelme a gyártást halogatni 2009 második feléig, amikor egyrészt az igény most is óriási lenne, másrészt pedig bebiztosítaná az teljes fölényt a konkurenciákkal szemben.
  • YMan #7

    bvalek2
    Megéri.
  • Ps1ch0 #6
    Hat nem tudom. Attol fugg mire kell a gep. Ha csak arra hogy utazas kozben vagy kivul irj, vidit nezz vagy felszaladj a netre akkor egy 400-dollaros jo batri eletu notebook szerintem megeri. Ha le is akarod tenni az aztala akkor inkabb szerezz be egy mondjuk 700-dollaros darabot.
  • bvalek2 #5
    Szerintetek megéri az árát az MSI Wind? Nyugodtan lehet flémelni, azért kérdezem. Ugyanis töröm a fejem hogy vegyek-e egyet...