Kruza Richárd

Olympus MJU 850 SW ismertető

Klikk ide! Felbontás: 8,0 effektív megapixel (3248x2436)
Optikai zoom: 3x (38-114 mm)
Videorögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2,5", 230 000 pixel
Memóriakártya: xD + 14,7MB belső memória
Energiaellátás: Lítium-ion
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 60 000 Ft
Fényképezőgépünk általában féltve őrzött kincsünk, melyre vigyázni kell, és nemcsak amiatt, mert sok pénzt fizettünk érte. Egyfajta értéket képvisel számunkra, mivel bonyolult csúcstechnológia van belezsúfolva. Nem szívesen adjuk más kezébe, de nem is igen illik mástól elkérni. Tokot vásárolunk, hogy megóvjuk, és a gyerek is jól tudja, hogy apa fényképezőgépéhez nem szabad hozzányúlni.

Az Olympus MJU 850 SW kézbevételekor eszembe jutott egyik barátom, akinek volt egy fura szokása, hogy az általa vezetett fotós tanfolyamokon a profi gépek bizonyos tulajdonságait olyan módon is illusztrálta, hogy Canon EOS 1V gépvázát optikástul a földre ejtette a kőpadlóra. Ilyenkor többen majdnem infarktust kaptak, de a gépnek semmi baja nem lett, utána még évekig járt vele minusz 30-40 Celsius fokos hidegbe fotózni.

Milyen jóis lenne egy olyan gép, ami kicsi és nem kell annyira vigyázni rá. Aminek nem árt, ha sportolás közben kap egy-két pofont, ami ha jön egy kiadós vihar, nem megy tönkre, sőt, ilyenkor is fotózhatunk vele. Amit ha leejtünk kibírja. Amit ha a gyereknek odaadunk hogy fotózzon, és összekeni spenóttal, csak le kell mosni. Aminek nem árt a por, a kosz. Mehetünk vele nyugodtan a strandra, akár be is vihetjük magunkkal a vízbe vagy a víz alá, de télen, hidegben, például síelés közben is társunk lehet.

Az Olympus ilyen célokra készült sorozatának mostani két modellje, az MJU 850SW és az MJU 1050SW éppen ilyen igényeket szeretnének kielégíteni, de fontos közelebbről is megismerkedni velük mielőtt rohannánk a boltba vásárolni. Mi a kisebbik modellt, az MJU 850 SW-t vizsgáltuk.

Kívülről

Kézbe fogva érezni lehet a robusztus felépítést, azt, hogy van anyag az MJU 850SW-ben. A kis gép házát megnyomkodva nagyon tömör érzete van, nincs egyetlen részlet sem ami megmozdulna, netán lötyögne. Olyan mintha egyetlen tömör fémtömböt fognánk a kezünkben, ez pedig nagyon biztató. Ha a felépítés vonatkozásában mégis lennének kétségeink, azok rögvest elszállnak amint kinyitjuk az akkumulátor ajtót. Ez nemcsak hogy vastag fémből van, de a nyílásba belesve látszik, hogy a gép külső borítása is masszív fém. A gépet nem vágtam földhöz, de el lehet hinni a gyár állítását, miszerint elég strapabíró.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Annak ellenére hogy strapabíró kisgéppel van dolgunk, kívülről mégis lágyabb, finomabb megjelenése van, mint a nagyobb testvérnek, nem találunk rajta például külső rögzítő csavarokat. Ívelt, egybefolyó vonalak dominálnak, amit néhány határozott, egyenes vonal tör meg, ezért a látvány nem unalmas. Úgy tűnik, a tervezők elég nagy hangsúlyt fektettek a formatervezésre, nagyon szép gép az Olympus MJU 850SW. Öt színben kapható, hivatalos neveken kristálykék, citromsárga, csillogó ezüst, éjfekete és gyöngyház rózsaszín. Tesztpéldányunk az utolsó verzió volt.

Kezelőszervek, ergonómia

A gépet méretéhez képest stabilan lehet megfogni. Jól van elhelyezve az ujjtámasz, valamint éppen hüvelykujjunk alá esik a módtárcsa, ami egyben szintén ujjtámasz is. Az exponálógomb tökéletes helyen van, megfelelően hangolt a mozgása: nem túlságosan lágy, tehát sportolás, mozgás közben nemigen fogunk akaratlanul exponálni. E mellett helyezkedik el a ki-be kapcsoló gomb, funkciójának megfelelően kicsit süllyesztve. A két gombnak annyira más a tapintása, hogy mutatóujjunk véletlenül sem fog közöttük eltévedni.

Egykezes használatkor a gépet be lehet kapcsolni, exponálni és zoomolni, a többi funkcióhoz szükség van a bal kezünkre is. A gombok a hátlapon kicsik, kialakításuk azonban jó. A középső OK/Funk kiemelkedik a többi közül, így nem nagyon lehet félrenyomni - nem úgy mint sok másik kiskompakt esetében. A hátlapon elhelyezett módtárcsa szintén kicsike, mozgása viszont határozott, a funkciók szépen “beugranak" a helyükre. Elölről a szokásos dolgokon kívül a vaku mellett feltűnik egy plusz lámpa, erről később.

Az Olympus MJU 850SW legfontosabb ismérve azonban ütés- és vízállósága. A gyári adatok szerint 3 méter mélységig mehetünk vele víz alá. Ez a tény önmagában lényegesen kiszélesíti az MJU 850SW felhasználási lehetőségeit. Nyugodtan mehetünk vele vizibiciklizni, élményfürdőbe, vizicsúzdán lefelé menet videózhatunk, esőben, viharban fotózhatunk, a sor végtelen. Egy gonddal kevesebb, nem kell döntenünk, vajon vigyünk-e gépet vagy sem. A PT-041 típusú opcionális vízálló tokkal pedig már 40 méter mélységbe is mehetünk a víz alá és fotózhatunk.

Ehhez párosul a gép ütésállósága, ami miatt nem kell annyira félteni mint más fényképezőgépeket: a gyári adatok szerint 100 kg-os nyomást is kibír, valamint ehhez párosul a hideggel szembeni ellenállóképessége: -10 celsius fokig a gépnek működnie kell. A tipikus kiskompaktokkal szemben tehát az Olympus MJU 850SW jellegű gépekkel lényegesen kevesebb gond van, kevesebb odafigyelést igényelnek, ami miatt a szokásosnál szélesebb körű felhasználást biztosítanak. Ennek eredményeképpen pedig többféle, változatosabb fotókat lehetséges készíteni vele.

Kijelző, kereső

Átnézeti kereső sajnos nincs az MJU 850SW-n, ezért örömteli hogy megfelelően jó minőségű képet látunk az LCD képernyőn. Ennek átmérője 2,7 coll, felbontása pedig 230 ezer pixel. A gyár szerint a kijelzője fényereje négyszer erősebb mint az átlag (a "hagyományos" mosópor...). Ezt úgy tudták létrehozni, hogy a képernyőn megjelenő képet a CCD-n lévő összes pixelből származó információ felhasználásával generálja a gép. Ez a rendszer a Bright Capture Technology egyik pillérje, de erről később. Az eredmény érzékelhető: a megjelenített kép éles szögből is olvasható, így zordabb körülmények között, erős fényben vagy víz alatt is használható marad.

Menürendszer, üzemmódok

Az MJU 850SW módtárcsáján lévő üzemmódok között nem lehet eltévedni, mivel a funkciók és témák nagyon le vannak egyszerűsítve, manuális funkciók pedig nincsenek rajta. Az SCN-el jelölt állásban 24 programmód közül választhatunk, melyben segít a képernyőn megjelenő szemléletes képi és szöveges információ. A "Guide" mód további segítséget nyújt a tapasztalatlan fotósnak: egy sor kérdésre kell válaszolnunk, majd a gép a megadott válaszok alapján választja ki a legmegfelelőbb témát illetve beállításokat. Ez sokaknak biztosan megmosolyogtató, azonban ezt az állást megtaláljuk az Olympus egyes korábbi modelljeiben is, tehát a fejlesztők nyilván úgy gondolják hogy sokaknak hasznos.

A menü gomb megnyomásakor az Olympustól megszokott látvány és menüstruktúra fogad minket. Eligazodni benne gyerekjáték annél is inkább, mert az MJU 850SW menüje 38 nyelven "tud".

Ebben a sorozatban ujdonságnak számít az egyre gyakrabban alkalmazott arcfelismerés funkció. A rendszer a más gyártóknál alkalmazottakhoz hasonlóan működik: emberi arcot keres, és ha talál, a portézásnál alkalmazott szabályoknak megfelelően állítja be a paramétereket: követi az arcot, beállítja az élességet és a mélységélességet, valamint az arc és a háttér expozícióját. A gép autofókusza szinte mindig gyors és pontos. Összesen hatféle autofókusz állás közül választhatunk: TTL iESP autofókusz kontraszt felismeréssel, arcfelismerés, spot, standard, makro és szuper makro.

Közelképek készítésekor viszonylag jól szerepelt az MJU 850SW, bár a képek nem tűntek megfelelően élesnek. Érdekesség azonban a vaku mellett elheyezett LED makro lámpa. Ha használni szeretnénk külön aktiválni kell, és nagyon kellemesen, megfelelő fényerővel világítja meg a közeli fotótémákat.

A hangzatosan Bright Capture Technology-nak keresztelt rendszer a kevés fényben való fotózáskor fellépő problémákat kívánja orvosolni, amire egy ilyen jellegű gép esetében szükség is van. Ez valójában két dolog kombinációja: az egyik a már fentebb említett, a kijelző fényerejének javítására alkalmazott módszer, a másik pedig egy bizonyos programmódokban használt automatika, mely bizonyos esetekben akár a felbontás csökkentése terhe mellett is magasabb ISO érzékenységet alkalmaz fotózáskor. A koncepció az, hogy akár minőségromlás mellett is képesek legyünk élvezhető fotókat készíteni szélsőséges körülmények között. A rendszer a Candle (gyertya), Night Scene (éjszakai) and Available Light (kevés fény) módokban kel életre.

A Olympus MJU 850SW-ben sajnos nincs optikai képstabilizáló rendszer, csak a szoftveres megoldás próbálkozik a probléma megoldásával. A rendszert jelen esetben Digital Image Stabilisation-nak keresztelték el, szokásos módon az ISO érzékenység növelésével próbál tenni a bemozdulás ellen. Ez jócskán növeli az amúgy is problematikus képzajt, használatát emiatt lehetőleg kerüljük. A rendszer a módtárcsán külön állást kapott, bekapcsolása tehát nagyon egyszerű.

A Shadow Adjustment Technology nevű rendszer képeink minőségének további javítását hivatott végezni. Az árnyékos, sötét részeket figyeli a képben, és a gyár szerint ezek kiértékelése alapján állítja be az expozíciót. A rendszernek köszönhetően elméletileg részletgazdagabb képeket készít az MJU 850 SW, de őszintén szólva nehéz volna teljes meggyőződéssel kijelenteni, hogy a teszt során készített fotókon látványos különbséget észlelnénk ebből a szempontból.

Optika, képminőség, érzékelő

A 3-szoros zoom teljesítménnyel bíró lencsének 35mm-es ekvivalenciában 38-114mm-es zoomátfogása van, nagylátószöggel tehát nem dicsekedhet, de ez a kisebbik probléma. Nagyobb baj, hogy a fényerő f/3,5 - f/5,0, ez pedig tipikusan olyan körülmények között amire a gép készült - tehát például víz alatt - ennél nagyobb fényerejű optikára lenne szükség. Ezért kissé érthetetlen hogy a gyár miért nem fejlesztett ilyen irányba. Az optika egyébként 8 csoportban 10 lencsetagból áll, ebből 3 aszférikus.

Az optika által rajzolt kép vonatkozásában az Olympus MJU 850SW némileg az átlag alatt teljesített, tehát a gép egyéb különleges adottságaiért ezen a területen kell árat fizetnünk. A torzítások problematikusak, a kromatikus aberráció pedig nagylátószögben nagyítás nélkül is egyértelműen szemmel látható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A különféle programmódok némileg különböző eredményt produkálnak, melyeket - ha már megismertük - hasznunkra tudjuk kombinálni és felhasználni. Összességében azért elmondható, hogy erős fényben a színek szépek és tiszták, a sötét részeken viszont már mosottá és zajossá válik a látvány - a kevés fénnyel gondja van az MJU 850SW-nek. A látvány megítélésében sokat javít az a tény, hogy a képek színvilága (amíg van elegendő fény) szép, élethű és megfelelően telített. A helyes színvilág a jól műkodő fehéregyensúly automatikának is köszönhető. Manuális beállítási lehetőség ugyan nincs, de a rendszer a szokásos körülmények között mindig megtalálta a megfelelő beállítást.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Olympus MJU 850SW-ben a TruePic III képfeldogozó áramkör dolgozik, és rengeteg dolga van: végez kép, szín és éleség korrigálást és természetesen erős képzajcsökkentést. A 8 millió effektív pixellel telezsúfolt CCD érzékelő ugyanis 3248 x 2436-os méretű képeket, és tetemes mennyiségű képzajt gyárt. Ettól függetlenül a képzajjal meggyűlik a gép baja. A maximális érzékenység kézi és automata módban egyaránt ISO1600, az aranyszabály tehát érvényben van, miszerint ISO400 fölé csak végszükség esetén menjünk. A TruePic III-nak köszönhetően az Olympus MJU 850SW működése egyébként megfelelően pergő és gyors.

Vaku

A beépített vaku fényereje nagylátószögben 0.2 - 4.8 m, tele állásban 0.6 - 1.4 m. A gyakorlatban észrevehető, hogy teljesítménye némileg elmarad a kiskompakt gépeknél megszokott átlagtól. Használatakor az expozíció viszont pontos.

Sorozatfelvétel, videorögzítés

640 x 480-as felbontással, 30 képkocka/másodperc sebességgel rögzít videókat az MJU 850 SW, a baj csupán az, hogy maximum 10 másodperc hosszúságban. 320 x 240-es felbontásnál már 29 másodpercet rögzíthetünk, tehát folyamatos videózásra így sem alkalmas a gép.

Áramellátás, memória

Az MJU 850 SW-hez egy darab LI-42B típusjelű lítium-ion akkumlátor jár, melyet a tartozék asztali töltővel tölthetjük fel. Furcsa módon nincs gyári adat arról, mennyi képet lehet készíteni egy feltöltéssel. A gép csak xD memóriakártyál kompatibilis, 14,7 MB-os belső memóriája pedig teljes felbontás mellett körülbelül 5 fotó tárolására képes.

Összegzés

A kiskompakt fényképezőgépek leggyakoribb felhasználási területeit figyelembevéve könnyen eshet a választás az Olympus MJU 850 SW-re. Még akkor is, ha a vele készített fotók minősége több okból kifolyólag kategóriájában kissé elmarad társaiétól. Ránézésre ugyanis az amatőr, családi és hobbi fotósok nagy része nemigen fogja érzékelni ezeket a problémákat. Azt viszont nagyon is, hogy az MJU 850SW-re nem kell úgy vigyázni mint más fényképezőgépekre, emiatt nagyon meg lehet szokni a kis Olympust. Strapabíró gépként nagyon jól végzi a dolgát, vihetjük magunkkal bárhová, nem kell félteni. Az ilyen tulajdonos tehát örömmel fogja használni és nem fog csalódni.

Olyan vevők is szép számmal lehetnek, akik képminőség vonatkozásában igényesebbek, de vonzóak számukra az MJU 850SW különleges adottságai. Nekik el kell dönteniük mi a fontosabb: a jobb képminőség vagy a vizes, poros iletve vízalatti, strapás körülmények közötti fotózás. Könnyen lehet, hogy közülük is sokan választják az MJU 850SW-t. Akik viszont pénzükért a lehető legjobb képminőséget szeretnék és ebben a vontkozásban kompromisszumra nem hajlandóak, más gépet kell hogy válasszanak. Nincs nehéz dolguk nekik sem, bőven van választék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Blasta #2
    Nem új ez a vonal :)
  • Gerygrey #1
    Jónak tartom ezt az új vonalat, hogy már nem csak azt írjátok le a gépekről hogy van benne mosolyfelismerő funkció meg 152 és fél megapixel, hanem tesztképek és részletes ismertető is szerepel a cikkben, szívesen olvasnék komolyabb gépekről, objektívekről is hasonlót itt az SG-n.