SG.hu

Aggasztó trendek: 4 millió vírus

A Panda Security felmérései szerint aggasztó ütemben szaporodnak a digitális kártevők, elsősorban a vírusok. Az internet és a PC-k rohamos terjedésével a helyzet egyre gyorsabban romlik.

"Kis nosztalgiával tekintek vissza azokra az időkre, amikor 2002-ben az akkori Panda Software-nél bevezettük a napi adatbázis-frissítést" - kommentálta a jelentést Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. "A napi 5-10 vírus nem nagyon dolgoztatta meg a vírusirtó-gyártókat, a konkurencia például heti frissítéseket adott csak ki. Abban az évben alig több, mint 67 ezer vírust regisztráltunk."

A vírusirtókat forgalmazó cégeknek azonban a viszonylag hosszú, békés időszak után egyre gyorsuló ütemű vírus-szaporulattal kellett megküzdeniük. "Nagyjából négy eseménytelen év után, 2006 novemberében történt valami" - emlékezik Sándor Zsolt. "Akkor már napi 200 vírust számoltunk, aztán 2007 áprilisában egy szomorú mérföldkőhöz érkeztünk: a Panda vírusirtó szoftverek adatbázisa összesen egymillió teljesen különálló vírust tartott nyilván. Gondoljunk csak bele, mindez alig több, mint egy éve történt! Tavaly az átlagos napi vírusszám elérte a háromezret, ennek eredményeképpen pedig ma már 4 millió vírust tartunk nyilván. És a vicc az, hogy az egész még csak most indul be igazán... "

"Persze az emberek többsége azt hiszi, hogy a vírusirtók csak ijesztgetik az embereket" - tette hozzá Sándor Zsolt. "Mint a mesében, a fiú, aki túl sokszor kiáltott farkast. Hát, hadd fogalmazzak úgy, hogy itt most négymillió farkas várja, hogy a torkunknak ugorjon, ráadásul úgy szaporodnak, mint a nyulak."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • birdo #16
    Pár éve se volt jobb a helyzet.......vagy igen ?
  • Evil Merodak #15
    Community powa

    Az adatvesztésről meg annyit hogy ext3-on ha egyszer törölsz valamit akkor azt az életben nem állítod vissza.
  • god25 #14
    Remek dolog lehet otthonról köpködni, bunkózni a másikat.
    Én is szeretlek.
    Nem is ismersz és a szemembe köpsz, mert nem használok win-t?!
    3 éve tértem át linuxra (nem azért, mert bunkó lett belőlem), mert több 10Gb-nyi adatomat vesztettem el (nem egy alkalommal) különböző win hibák miatt. Amióta linux disztrót használok, azóta nincs gondom. Én még mindig vörös a vérem. Ennyi
  • bvalek2 #13
    Azért mert nem könyörög senki térden csúszva hogy használd? Az Linuxozik aki akar. Nem tiltja senki de nem is kötelező, ezt jelenti a szabadság. Nincs multicég mögötte, akik a marketingdumával etetnek meg reklámozzák. Aki kér, minden segítséget megkap. Minden dokumentálva van (magyarul is), és sok a tudatos felhasználó, akik szívesen segítenek.

    Nem tudom mit tapasztaltál, de ahogy az itteni bemutatkozásodat látom, te csak azt kaptad amit megérdemelsz
  • Evil Merodak #12
    Az. Meg a #1 és a #4 is.

    Lehet hogy jobb a Linux, de a hozzátarozó közösségre no comment...
  • bvalek2 #11
    Ez egy harmatgyenge flémkisérlet volt

    Egyébként köszi hogy felhívtad a figyelmünket erre:
    Miért jobb a Linux?
  • Evil Merodak #10
    Ezért nem terjed a Linux.
  • rigidus #9
    Es meg mindig nem hangoztatjak, hogy az egesz a monopol kereskedelmi szoftverertekesitesi modellben gyokeredzik: gagyit gyartani es barmi aron folyamatosan gondoskodni annak a keresleterol.

    Ha itt nem tortennek radikalis lepesek, ennek rovid idon belul akkora globalis katasztrofa lesz a vege amekkorat meg a vilag nem latott. (legfeljebb esti mesekben)
  • god25 #8
    ...de rossz, h xeretett ubim nem engedi feltelepülni a vírust. A szívem szakad meg miatta...
  • arrakistor #7
    végre valamiben egyetértünk