Gyurkity Péter

10 millió olcsó PC-t várnak az év végére

Az Asus elnöke szerint idén akár 10 millió olcsó asztali és mobil megoldást is leszállíthatnak. Az Acer eközben elkészítette saját változatát, míg az MSI máris a most megjelent Wind kisebb verzióján dolgozik.

Jerry Shen a napokban adott interjújában beszélt az olcsó szegmens várható idei eredményeiről. Véleménye szerint a globális szállítások akár a 10 milliót is meghaladhatják, amiből az Intel Atom chipek 7 millióval, míg a Celeron M és a VIA C7-M processzorok 3 millióval veszik majd ki részüket. Hozzátette, hogy az Eee PC sikere révén az ő részesedésük eleve adott, az Atom esetleges utánpótlási hiányait pedig a Celeron M alkalmazásával védenék ki.

Az Acer Aspire One személyében pedig máris felbukkant a következő csatlakozó, amely szintén a vékonyabb pénztárcájú vásárlók kegyeire pályázik. A stílusosan a család egyes számú típusának elnevezett készülék nagy meglepetést nem okozhat, hiszen a megszokottá váló komponensekre épül: 8,9 hüvelykes kijelző 1024x600-as felbontással, Intel Atom N270 chip 1,6 GHz-en, Intel 945GMS chipkészlet, valamint integrált grafikus vezérlő. A memória 512 MB, illetve 1 GB (Windows XP esetében), amit 8 GB SSD (Linux), vagy 80 GB-os merevlemez (Windows XP) egészít ki.



A Computex kiállítás alatt bemutatott készülék első körben kék és fehér színekben pompázik majd, az 1 kg körüli súlyú megoldás későbbi változatai pedig a memóriakártya olvasó, az 1,3 megapixeles webkamera, az Ethernet, Wi-Fi és Bluetooth vezérlők mellett WiMAX és 3G elérést is lehetővé tesznek majd.

Egyes lapok pedig - kínai forrásra hivatkozva - arról számoltak be, hogy az MSI a Computexen máris kiállította a Wind kistestvérét, amely szintén 8,9 hüvelykes kijelzővel érkezik. Az U100 az eredeti, 10 hüvelykes változat, ez a készülék viszont U90 jelöléssel bukkant fel. A processzor és a chipkészlet maradt az eredeti, és bár nem céljuk legyőzni az Apple-t a legvékonyabb laptopért folytatott versenyben, még egy tovább készüléket terveznek, amely mindössze 7 hüvelykes kijelzőjével a sokat utazók számára lehet kiváló megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #14
    Nálam az EEE max. 30-35 ezer, a WIND-ért esetleg adnék 45 ezret, de többet nem. Ennyiért a közeljövőben biztosan nem tudok majd venni, de nálam nem is létszükséglet, mert van rendes laptopom, meg PDA-m :)
  • Teppik Amon #13
    nálam is 50K körül van a határ amennyit adnék érte. Wind-ért akár 70et is beáldoznék. De max annyit
  • roliika #12
    Ez kell nektek. :D
  • Ronny #11
    Ha már szóba került a Dell, vásárlás előtt érdemes megvárni az ő megoldásukat is!
  • Ronny #10
    350 dollár, tehát 55k forint; ehhez hozzá jön még MINIMUM 10k(de inkább több) szállítási költség és ha nincs szerencséd akkor le is vámolják.
  • fourgee #9
    Hát, itt ahol én vagyok, a legolcsóbb változat 199 font asszem. Ezt kell beszorozni háromszázvalahány forinttal. Az hatvanpárezer forint. Gondolom Amerikából olcsóbb. Bár mondjuk a postaköltséggel együtt én sem hiszem hogy kijönne 50-ből :)
    Én egy normál notebookot vettem most jóval alatta az otthoni árnak, mert már kellett a gép és nem akartam várni, meg ebben 8600GT van, amivel játszani is tudok. Adtak hozzá egy nagy vastag puha tokot, ami úgy néz ki mint valami irattartó mappa, így a kisméretű hátizsákomban is tudom cipeln a 15,4"-os gépet. Kipróbáltam hogy 12 órán keresztül mászkáltam vele és nem volt kényelmetlen.
    Bár, azért jobban örülnék egy erős processzorral és egy középkategóriás gpu-val feszerelt mini gépnek :)
  • lamer the true #8
    Igen a szar legrégibb eeepv zényleg kapható még nálunk dunaújvárosban is, de sajna az újabbak az intel atomosak még sehol sem. Pedig aki először dobja be itt az nagyot kaszál. Én már nagyon vennék egyet, mindegy melyik gyártótól, nekem a kis méret és a relatív nagy teljesítmény a lényeg. De jöjjön már valamejik
  • avman #7
    http://computers.pricegrabber.com/laptop/m/56096640/
  • avman #6
    szameg, ez vmi auszi, most látom csak :D
  • avman #5
    gugli, első találatok közt.
    http://www.shopbot.com.au/p-80766.html
    azaz olyan 56k + pk. szóval való igaz, azért annyira nem olcsó. de olcsóbb.