Szekeres Viktor

Horton - Itt az új Jégkorszak?

A Jégkorszak készítői jöttek, láttak és győztek - megalkották Hortont az elefántot, aki szokás szerint kénytelen megmenteni a világot.

Höjj, mit tehet a sejk, ha mit se sejt? És mit tehet a kritikus, akinek roppant mód nem tetszik egy film, amit mindenki istenít? Vagy megprostituálja magát és elsumákol egy kritikát ("van elég film, amiről írni lehet" - címszóval), vagy megpróbálja színezni a valóságot és beáll a sorba. Esetleg leírja az igazat, hogy neki egyszerűen nem jött be Amerika legújabb ünnepelt animációs filmje.

Ezúttal válasszuk ez utóbbit, hiszen nem ér hazudni, maximum akad, aki kételkedve issza szavainkat. A Hortonnal a Fox stúdió megpróbálta betölteni a Jégkorszakok közti animációs űrt, esetleg egy új franchise-t találni, ha már a Dreamworks-nek ez sikerült a Shrekkel és a Madagaszkárral: nekik már csak egy film kell és mehet a trió három évenkénti váltógazdálkodásban. Szeretjük vagy nem szeretjük, ez a mozi jövője, sorozatosodik a műfaj.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A húzás bejött, hiszen a Horton a Fox legsikeresebb animációs filmje lett (a két Jégkorszak után, bár a 3. helyet nem volt művészet megszerezni). Bár a nézők nem kapták szét a mozit, azonban az kérdéses, hogy a film folytatásba szökkenhet-e, hiszen irodalmi feldolgozásról van szó. Dr. Seuss mesekönyve szolgáltatta az alapot még 1954-ből és szó, mi szó, van másik Horton-könyv is (Horton Hatches The Egg) 1940-ből. Így van esélye a hivatalos folytatásnak is, mint ahogy annak is, hogy a Fox elmegy egy saját maguk által meghatározott irányba.

A Horton - nem meglepetés - Hortonról szól, valamint a Grincsből már megismert Kifalva lakóiról. Már a kezdetek kezdetén megtudjuk, hogy Kifalva és az azt körülölelő világ egy szöszön, pöttyön, porszemen helyezkedik el, amelyre Horton talál rá. Elkezdi babusgatni, és látatlanul is összebarátkozik a pindurkákkal, miközben saját világában nem nagyon hisz senki neki, így a kezdeti tapogatózás után nemsokára Kifalva létezése lesz a tét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Horton a fentiek miatt két szálon futó cselekménnyel szolgál, hiszen egyrészt a Ki-k életét is megismerhetjük (főleg a polgármestert és 96 gyerekét), másrészt Hortonnal és a gonosz kenguruval kapcsolatos izgalmakba is keveredhetnénk, ha nem lenne az egész történetnek olyan randa módon amerikai tanmese szaga. (Így jár az, aki nem hátradőlve próbál élvezni egy efféle filmet.) Egyszerűen rémisztő, hogy olykor a stúdiók nem átallják a nézőre erőltetni a sok bölcseletet, melyekből szerencsére a gyerekek mit sem fognak fel, egyedül az idősebbek bosszakodhatnak. (Oké, ismerjük el, hogy a Táncoló talpak gusztustalan tukmálásához képest a Horton egy igazi punkbiblia.)

Ráadásul, ha még azt is megemlítjük, hogy annak idején Dr. Seuss Hortonját összemosták a II. világháború után demokrációát építő Japán sorsával, majd később egy abortuszellenes csoport is zászlajára tűzte a mű jelmondatait. Brr. Miközben a Horton mindenféle erkölcsi dogmát próbál belénk szuszakolni játékos formában, mi rácsodálkozhatunk egy újabb animációs stílusra, mert míg Horton teljesen olyan, mintha egy gyurmából formázták volna meg soknapos processzorzümmögéssel, a környezet részletei eszméletlenül jól mutatnak a vásznon.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Hiába a történetorientált megközelítés, valahogy a kedvesség elég hamar cukormázzal leöntött manipulációba fullad és nem jön el az a poénorgia, amire vár az ember. Ellentétben a legtöbb animációs sorozattal, a Hortonban nem nagyon van emlékezetes karakter (a főszereplők bénák, a mellékszereplők pedig roppant mód kihasználatlanok...), nem nagyon lehet idézgetni sem, egyszerűen méla unalomba fullad a vásznon játszadozó karakterek munkálkodása.

Bízzunk benne, hogy a Fox nyári animációs próbálkozása, az Űrcsimpánzok erősebb lesz, mert sajnos a Horton a maga ájtatosságában eléggé émelyítő, tűzrevaló próbálkozás lett. Mindenki tudja, hogy milyen érzés, amikor egy film nem csak közömbös, hanem igazi negatív érzelmeket generál. Persze még egyszer hangsúlyozom, hogy mindezt a hozsannázó és a filmtől elájuló kritikusok ellenében vagyok kénytelen mondani.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Horton (Horton Hears a Who!)
színes amerikai animációs film, 2008

Rendező: Steve Martino, Jimmy Hayward
Forgatókönyvíró: Ken Daurio, Cinco Paul
Zene: John Powell
Producer: Bob Gordon

Jim Carrey (Horton hangja)
Steve Carell (Ki-falva polgármesterének hangja)
Will Arnett (Vlad hangja)
Shelby Adamowsky (A polgármester lányának a hangja)
Josh Flitter (Rudy hangja)
Laura Ortiz (Jessica hangja)
Joey King (Katie hangja)
Seth Rogen (Morton hangja)
Jaime Pressly (Mrs. Quilligan hangja)
Jonah Hill (Tommy hangja)
Isla Fisher (Dr. Larue hangja)
Jesse McCartney (Jo Jo hangja)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moviefan #17
    Huuuu életem filmje!De tényleg!Amit a füleivel meg az ormányával csinál!!:)HÁÁÁT!Innen szedtem le dvd minőségben magyar hangal ha valakinek segít: http://movie.hunsms.hu
  • xmodule #16
    nekem tetszett.igaz láttam már jobbat is de szerintem volt pár mókás rész és amugy láttam már ennél rosszabbat is:)
  • winnie #15
    vagy pedig unszimpatikus. mindegy, mindkét szó a magyar nyelv része, akár helyes, akár nem.
  • bippo #14
    opeca: antipatikus
  • opeca #13
    Én a bemutatója alapján tettem tiltólistára. Na meg a név: Horton. Unszimpatikus.
    Persze én azért itt megemlíteném, hogy a böfögős, fingós Shrek sem tudom, miért lett ilyen nagy siker.

    Az is unszimpatikus.
  • z99999 #12
    omájgád

    ezt a kozmológia dolgot meg inkább hagyjuk a diszkoverire, ott még meg is nézném de könyörgöm ez 1 rajzfilm...remélem nem gondoltad komojan, hogy egy gyerekeknek készült animációs filmbe ilyen dolgokat sűrítenek, ha meg így van, akkor kaki.
  • nickwearby #11
    Egyszer majd megnézem tv-n,
    de valahogy a fox animációi nem sikerülnek túl jól (egy kivétel volt a jégkorszak 1. része),
    sokat dobna rajta,
    ha a figuráik nem lennének ennyire taszítók.
  • MrBlowfish #10
    Első körben a Cryengine2 mint a neve is mutatja egy engine, grafikai motor, míg az OpenGL egy API tehát egy programozási felület, amire az engine adott esetben épülhet. Pl. a Doom3 az OpenGL-t is használó engine.

    Másodszor, az, hogy a Horton mondanivalója értelmes, és releváns nem változtat azon, hogy a film elég lightos, mondhatni unalmas, és sivár. Még édesanyámat se fogta meg aki az összes kedves aranyos filmet isteníti.
  • Broafka #9
    szar film! egyedül a hidas részen röhögtem fel hangosan, de a többin majd elaludtam!
  • endrev #8
    Nagyon távol van egymástól a két film grafikai minősége. A Kis Vuk-é OpenGL-szerű, egy Cryengine2 jobb minőségű.