Berta Sándor

Hídfőállás lehet a kiberháborúban Észtország

A tavalyi kibertámadások egyéves évfordulójához közeledve ismét az érdeklődés középpontjába került a balti állam. Észtország most felkészült, erősen bebiztosították az elektronikus szolgáltatásokat.

Észtország azonban nem csak az évforduló kapcsán került reflektorfénybe, hanem amiatt is, mert az észt kormány egy új kiberbűnözés elleni központot akar létrehozni és egy olyan kampányt is indított, amely szerint a kibertér a balti államban lesz 2009-re a legbiztonságosabb. "A tavalyi támadások tesztet jelentettek a számunkra, világosan láttuk, hogyan vettek ki a kezünkből egy a mindennapokban használt eszközt" - szögezte le Aivo Adamson, a tavalyi támadásokban leginkább érintett Hansabank informatikai igazgatója.

Mart Parve, a Számítógépes Biztonság 2009 projekt vezetője pedig hisz abban, hogy a jövőbeni akciók olyan szinvonalúak lehetnek majd, mint a terrortámadások. "Megtörténhet, hogy egy fiatal kínai az olimpia bojkottja miatt két francia gyorsvonatot egymásra szabadít. Vagyis fennáll az otthonról végrehajtott terrorizmus veszélye" - közölte Mart Parve.

Észtország az elmúlt egy évben igyekezett felvilágosítani az állampolgárokat a világháló veszélyeiről és megszigorították a helyi bankokra és cégekre vonatkozó szabályokat. Ma már minden észt állampolgárnak van egy digitális aláírással ellátott elektronikus azonosítókártyája. Május elejétől az észt pénzintézetek ügyfelei már nem hajthatnak végre a hagyományos módon nagyobb pénzügyi tranzakciókat, mindenki kénytelen a saját azonosítókártyáját használni az átutalásoknál. A kódok bevitelére csak ezután kerülhet sor. A legújabb megoldás pedig az úgynevezett mobil-ID, amelynél az ügyfelek a mobiltelefonjukra kapják meg az éppen aktuális kódokat.

Hillar Aarelaid, az észt számítógép-vészhelyzet elhárító szolgálat (CERT) vezetője egyébként nemrég azt nyilatkozta, hogy április 27-én, az emlékműviszály kezdetének évfordulóján újra ostrom alá kerülhet az ország. Az is lehet, hogy valamikor májusban újul ki a háború, főleg a hónap kilencedik napja veszélyes, ugyanis május 9-én ünneplik Oroszországban a második világháború befejezésének az évfordulóját. Mindenesetre az jelzés értékű, hogy az Észtország által korábban sürgetett, hivatalosan csak jövőre megnyíló Cyber Defence Centre of Excellence nevű központ már működik. Semmit sem bíznak a véletlenre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!