Alex

Ősszel jön a Sony 25 megapixeles gépe

A Sony egy tokiói vásáron kiállította 35 mm-es full frame szenzorára épülő csúcskategóriás DSLR fényképezőgépét. Még idén kapható lesz.

Az óriáscég a japán fővárosban tartott Photo Imaging Expon állította ki új terméke prototípusát, melyben egy 24,6 megapixeles full frame képérzékelő kapott helyet. A pletykák szerint a gép neve várhatóan DSLR-A900 lesz - a bemutató darab melletti táblácska csupán "zászlóshajó modellnek" nevezi -, a hivatalos bejelentés színhelye pedig vagy a szeptemberi IFA vagy az októberi Photokina lesz. A cég természetesen még semmilyen konkrét műszaki információt nem tett közzé, így csupán spekuláció tárgya, hogy az felveszi-e a versenyt a legnagyobb konkurensek csúcstermékeivel, a Nikon D3-mal és a Canon EOS-1Ds Mark III-mal.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Azonban a képekből számos következtetés vonható le így is. Az A900 méret szempontjából egyértelműen jóval nagyobb, mint a Canon és a Nikon csúcsmodellje. Külsején első pillantásra is feltűnhet a pentaprizma impozáns méretű dudora, melynek enyhén retrós kinézete fura egy egyébként modern vázon. Hátulján egy hatalmas, 3,5 collos képátlójú LCD kijelző van, mely legalább megapixeles felbontású. Ezen valószínűleg élőkép is megjeleníthető lesz, azaz a harmadik profi gép lesz, melyben Live View van. Az eddig kiszivárgott infók szerint a gép beépített képstabilizátort (Super SteadyShot) is kap, és mint a képeken is látható, új külső vakut és portrémarkolatot fejlesztettek ki hozzá.

A 25 megapixeles felbontás kétszer akkora, mint amit a Nikon D3 kínál, melyért a fotós fórumokban megőrülnek a népek. Nyilván ez új nagykapacitású memóriakártyákat is szükségessé tesz, főként RAW módban fényképezőknek - a gépet megvevő profik nyilván főként így fogják használni. A nagyméretű fájlok feldolgozása erőt próbáló feladat lesz a processzornak, ami megnövelt fogyasztást, ezáltal kisebb üzemidőt jelent. Ezen hátrányok kiküszöbölésére mindenképpen ajánlott lesz a portrémarkolat használata.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Minolta Sony általi felvásárlását sokan szkeptícizmussal fogadták fotós körökből, de lassan mindenki számára egyértelművé válik, hogy a vállalat nem ül a babérjain, és elszántan fel akar zárkózni a piacot uraló cégpáros mellé. Ha az A900 műszaki jellemzői is kinézetéhez hasonlatosak lesznek, akkora ebben a Sony számára nagy előrelépést jelenthet a "zászlóshajó" megjelenése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fade2black #24
    Rengeteg esetben meg nincs tükör a képérzékelő elött és mégis ha belenézel a kukucsba ott a kép meg a gép hátulján a 3"os 640*480as képernyőn is ott a kép. Eltudod képzelni, hogy lehet ez, vagy segítsek? ;)
    Sanszosen ennél a 25mps csodánál is így lesz, hogy a studiófényképész ha kedve szottyan akár egy 24"os monitoron is megkomponálhassa a képet.

    Azmeg, hogy a vásárlók igénye mi arrol én csak annyit nyilatkoznék, hogy rengetegen szivesen használnák a DSLRjüket vdeofelvevőként is. Vagy nem? És azt a DSLRt veszik meg ami tud ilyet.
  • babajaga #23
    Ahhoz viszont képzelőerő sem kell hogy tükör van az érzékelő elött mert ez a gép már csak ilyen. Azt tudni illik. A DSLR-eknél szükségtelen a videó mert nem arra valók. Ezek fényképezőgépek.
  • fade2black #22
    hátigen csak úgy lehet elképzelni a videot ha 30*mpnkét fel le ugrik tükör. Micsoda képzelőerő....
  • babajaga #21
    "Külsején első pillantásra is feltűnhet a pentaprizma impozáns méretű dudora, melynek enyhén retrós kinézete fura egy egyébként modern vázon."

    Miért kell süketséget írni? Mivel az érzékelő nagyobb eleve nagyobbnak kell lenni a prizmának mépedig pontosan akkorának mint a filmes gépeknél.Ez a retro kifejezés már kezd unalmassá válni.
  • babajaga #20
    "A 25 megapixeles felbontás kétszer akkora, mint amit a Nikon D3 kínál, melyért a fotós fórumokban megőrülnek a népek."

    Nem olyan sok őrült fog szaladgálni, az meg valódi is lesz. Ettől nem fog felfutni a Sony garantálom.
  • babajaga #19
    És a tükör másodpercenként 30x csapódjon fel had menjen a gép szét mielőbb?
  • Zro #18
    HDMI az új Nikonokon is van, D3, D300. Mivel terjednek az HD felbontásű tévék, ezért a régi analóg kimenet, már nem produkál megfelelő minőséget. Így értelemszerűen minden gépen lassan megjelenik majd a HDMI. Érdekes lehet pl egy stúdiófelvételnél LCD-tévére kirakott képpel dolgozni live view-val, így egész jól be lehetne lőni a tárgyfotók élességét :) De a kész képek megjelenítése is nagyságrendekkel jobb minőségű lesz így.
  • Cat #17
    Tükörreflexes lévén kétlem hogy lehetne vele videót felvenni. Viszont manapság minden sony gép ki tudja rakni egy HD tévére a fotókat, egyértelműen ehhez kell ez a kimenet (olvass el néhány korábbi sony gép bejelentését).
  • fade2black #16
    mellesleg egy D300on is van HDMI kimenet....
  • Möci #15
    Persze-persze..., mindannyian ugyanazt látjuk, de áruljátok el, hogy egy studiogépre mi a "tosznak" mozgókép felvételi lehetőség? ((Szerintem az más lehet...(passz))