Szekeres Viktor

Michael Clayton - Belépés csak 150-es IQ fölött

Úgy érzed, hogy megvan a magadhoz való eszed? Akkor ideje belépned Michael Clayton világába és rádöbbensz a keserű valóságra.

Milyen fellengzős kezdés lenne most azzal jönni, hogy szép és jó az Oscar-díj, hiszen az Amerikai Filmakadémia tagjai, ha valamihez, akkor a filmekhez értenek. Viszont minden évben módszeresen benéznek egy-egy filmet. Tették tavaly ezt a teljesen didaktikus és unalmas Királynővel, idén pedig a tökéletesen céltalanul őgyelgő Michael Clyatonnal.

Mondom, fellengzős lenne a kezdés ilyeténképp, hiszen a replika sem váratna magára, miszerint "Hülye vagy te fiam, Viktor, csak nem érted a filmet". Egy efféle szólammal az ember le is mehetne kutyába és elkezdhetne dicsérni a kritika tárgyát, hogy a végén megállapítsa, hogy neki nem tetszett, de egyébként biztos eszméletlen nagy filmről van szó.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

De nem, ilyet nem teszünk a Michael Claytonnal és szembemegyünk a totális hozsannát levágó amerikai kollegákkal (a Filmakadémiával meg pláne) és kijelentjük, hogy a Michael Clayton című egodrámába bújtatott jogi krimi egy meglehetősen gyenge alkotás, mely ugyan sokat és jót akar mondani, csak éppen egy értelmes szó nem jön ki a száján.

Hősünk, fent nevezett Michael Clayton (az egyébként pazarul játszó George Clooney alakításában) egy nagy ügyvédi iroda problémamegoldója, takarítója. Persze nem a padlót sikálja fel, hanem az adódó zűröket sikálja el, állítólag meglehetősen nagy hatékonysággal. Miközben családi válságba és anyagi zűrökbe merítkezik, megkapja szokásos zavaros ügyét, egy hárommilliárdos per vezető ügyvédjének publikus vetkőzési jelenetét, mely elég kellemetlenül érinti az eddig az ügyre, a kártérítést elkerülendő milliókat kifizető ügyfelet, a U-North multit.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Michael Clayton klasszikus jogi drámának néz ki, csak nem női nevet kapott címnek (ld. Erin Brockovich) és nem Travolta játszik benne (ld. Zavaros vízeken). Viszont a látszat olykor csal, és a Michael Clayton baromira nem jogi dráma, hanem inkább karaktertörténet. Itt a dráma, a tárgyalandó ügy erőteljesen a háttérbe szorul, ellenben a jog, a jogi nyelv, a jogi nyelven elkövetetett mismásolás előtérbe kerül, csak azért, hogy kifejezetten nagytudásúnak tűnjön a forgatókönyv írója a mezei néző előtt, hogy elhitesse velünk, hogy ő milyen bennfentes pennával vetette papírra a sorokat.

A Michael Claytonban a jogi csűrés-csavarás helyett pár esendő ember reakciója lehet maximum érdekes, és az a várakozás, ami eltölti az embert, hogy most valami nagy durranás részese lehet. Az ember vár fél órát, de semmi. Egy órát, de még mindig semmi - ellenben elkezd gyanakodni. Másfél óránál, mikor negyedjére ébred fel saját horkolására (csak költői kép, jó kritikus filmen nem alszik, rossz meg nem viccelődik ilyesmivel. Izé, akkor, ööö...), elkezdi kapizsgálni, hogy itt valami világméretű átverés áldozata lett.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Hiába a 7 Oscar-jelölés, hiába a hozzáértők csupa jó szava, a Michael Clayton-t - talán épp ezek miatt - csak a kifejezetten ínyenceknek ajánljuk. Normális, földi halandó csak akkor próbálkozzon meg vele, ha komoly alvásgondjai vannak. Itt nem arról van szó, hogy a film nem lenne jó vagy csak közepesen sikerült volna, inkább egyenesen a gyenge eresztés irányába tendál.

Persze ez a gyengeség nem vethető össze a tipikus kommersz hulladékkal, ami sokszor film címén a mozikba kerül, de talán, ha nem lett volna ennyire terjengős a történet, nem próbálta volna meg a róla szóló film Michael Clayton alakját annyi igazából irreleváns semmiséggel, részlettel gazdagítani, ha egyszerűen csak George Clooney játékára alapozott volna, talán több is lehetett volna, mint egy halk pukkanás. Így viszont még az sem világos előttünk, hogy az ítészek az egyébként teljesen korrekt alakítást nyújtó Tilda Swinton játékában milyen Oscaros pluszt láttak, amit mondjuk Amy Ryanében nem a Hideg nyomon című filmben?

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Michael Clayton


Rendező: Tony Gilroy
Forgatókönyvíró: Tony Gilroy
Operatőr: Robert Elswit
Zene: James Newton Howard
Producer: Sydney Pollack, Kerry Orent, Jennifer Fox

Szereplők:
George Clooney (Michael Clayton)
Tom Wilkinson (Arthur Edens)
Tilda Swinton (Karen Crowder)
Sydney Pollack (Marty Bach)
Michael O'Keefe (Barry Grissom)
Julie White (Mrs. Greer)
Austin Williams (Henry Clayton)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t0ma #43
    amugy sztem a vege miatt gyenge ez a film.
  • t0ma #42
    3. kep (mc03) az honnan? mert mmikor talakozik a sikatorban Arthurral, akkor a sracnak aszongya maradjon a kocsiban. kap egy kenyeret, de utanna hogy kerul oda a srac? vagy valamirol lemaradtam?
  • Bandee #41
    1 óra 15 perc-nél én feladtam. meghágott az unalom és a várakozás ...
  • Beepitettember #40
    "a legyek világában a szar a legfinomabb csemege. minden légy 10 pontot adna az imdb-n a szarra"

    Igen ha legyek lennénk 10 pontot adnánk az imdb-n a szarra. Csakhogy mivel nem vagyunk legyek így nem adunk 10 pontot a szarra csak is a jó filmre. A szar filmre meg 1 et.
  • Lacee83 #39
    Kb fél órát néztem meg belőle utána feladtam. Csak az Oscar jelölés miatt voltam rá kiváncsi, de most arra lennék h mi okból jelölték erre. Mivel nem néztem végig és talán soshasem fogom ez számomra örök rejtély marad.
  • ziipp #38
    "a legyek világában a szar a legfinomabb csemege. minden légy 10 pontot adna az imdb-n a szarra" Ezen meghaltam. :D:D:D

    "nem kell ennyire izzadtságszagúan úgy tenni, mintha neked mindig más véleményed lenne, mert annyira kúl kívülállónak érezni" Kedven idevágó mondatom. Ki a sználmasabb? A divat emo, vagy a divat anti-emo? :P Az egész emo mizériának egy jó oldala van, jók az emos sminkek. Szigorúan lányokon persze. :>
  • koschwarz #37
    bírom ezt a dumát, ha valaki nagyon frappánsat akar mondani arra, ha valami sok embernek tetszik...

    a legyek világában a szar a legfinomabb csemege. minden légy 10 pontot adna az imdb-n a szarra. akkor most mind birkalelkű?

    nem kell ennyire izzadtságszagúan úgy tenni, mintha neked mindig más véleményed lenne, mert annyira kúl kívülállónak érezni magad. ez inkább szánalmas. de egyébként no offense
  • ziipp #36
    Nekem se tetszett. Indoklás: mert nem... értettem, ugye? Szerintem sokkal rosszabb azt mondani valakire, hogy nem érted és ezért nem tetszett, mint indoklás nélkül kritizálni. Lehet, hogy valaki tökéletesen értette, de még sem tetszett neki? Van ilyen? Attól még lehet ellenkező véleménye az "hozzáértőkkel" szemben? Egy Oscaros filmnek pedig igenis közönség filmnek kell lennie, ha már egy tonnányi lét keresnek rajta. Az isteni Clooney nélkül szerintem nem jelölik semmire.
  • Molnibalage #35
    Töröltek pár hozzászólást?
  • skiryo #34
    észrevettem már annál az összegzésnél is -mindegy ki csinálta- hogy embereink jobban értenek a infohoz mint a filmekhez...