Berta Sándor

Bajorország: zöld utat kaphatnak az online házkutatások

A bajor kormány elfogadta az online házkutatásokról szóló hivatalos jogszabály-módosítási előterjesztést és azt várhatóan rövid időn belül benyújtja a bajor parlament elé.

"Az alkotmányvédelmi törvényhez elkészített módosítócsomagunkkal két fő célunk van. Az első, hogy a Német Alkotmányvédelmi Hivatalnak új, korszerű eszközei és lehetőségei nyíljanak a terroristák elleni fellépésre. Amikor a terroristák már a legújabb kommunikációs technológiákat használják, akkor a hivatal nem állhat a tíz évvel ezelőtti technikai színvonalon. A terrorista veszélyeket és a hasonló fenyegetéseket fel kell tudnunk deríteni, azért, hogy megvédhessük az ártatlan emberek életét és egészségét. A másik fő célunk pedig az, hogy a német szövetségi tartományok közül elsőként mi alkalmazzunk ilyen megoldást, megelőzzük még magát a német kormányt is" - jelentette ki Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a kabinet ülésén.


Joachim Herrmann
"Azt, hogy minden törvényesen történjen a legszigorúbb szabályok biztosítják majd, így például minden akciót előzetesen engedélyeznie kell a bajor parlament úgynevezett G10 Bizottságának. Természetesen figyelembe fogjuk venni a február 27-én, a német alkotmánybíróság által kihirdetett döntés megállapításait és ezeket fokozatosan beépítjük a törvénybe. Éppen ezért a minisztertanács április elején összeül, hogy megvitassa az esetleges változtatásokat. A jogszabály-módosításról szóló előterjesztést csak ezután nyújtjuk be a bajor parlamentnek" - tette hozzá a politikus.

Herrmann hangsúlyozta, hogy az online házkutatásokra csak a különösen súlyos bűncselekmények esetében kerülhet majd sor, ezenkívül kiemelten óvni kell az adott személyek magánélethez fűződő jogait. Utóbbi azt jelenti, hogy ha a nyomozók egy bevetésen megfigyelt személy magánéletével kapcsolatos információkat rögzítenek, akkor a lehallgatást azonnal fel kell függeszteniük, az adatokat azonnal törölniük kell és azokat nem használhatják fel a későbbi eljárásokban sem. Ugyanez vonatkozik az ügyvédi vagy orvosi titoktartás alá eső információkra is. Ezenkívül további előírás, hogy minden megfigyelés legfeljebb egy hónapig tarthat.

A bajor belügyminiszter szerint az iszlám szélsőségesek egyre növekvő fenyegetése miatt az online házkutatásokra mindenképpen szükség van. Ezt támasztja alá az is, hogy a szövetségi belügyminisztérium néhány nappal ezelőtt hívta fel a figyelmet arra, hogy az al-Kaida Németországban több terrorcselekményt is el akar követni.

Mint ismeretes, Joachim Herrmann már január végén jelezte, hogy nem várják meg a német alkotmánybíróság döntését az online házkutatások kérdésében. "Nem várunk, nem várhatunk tovább az online házkutatásokkal, mert sajnos a terroristacselekmények veszélye nem virtuális, hanem nagyon is reális. Évente legfeljebb egy tucat ilyen akció lesz. Több száz vagy több ezer akció végrehajtásához sem a személyi, sem a technikai feltételek nem adottak jelenleg, és nem is szeretnénk ennyi internetes házkutatást végeztetni" - mondta akkor a bajor belügyminiszter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #19
    minden topikot nem szemetelek össze , csak azt ahol a szép németes csengésű, nagyorrú honfitársaid próbálkoznak patkány törvényekkel és megszorításokkal és összeszemetelik e fórum oldalait.
  • arrakistor #18
    bvalek2: először is Shalom, másodszor pedig mostmár neked is üzenem.
  • arrakistor #17
    és persze megfűszerezni azzal hogy linuxot használ és TORt vagy legalább ha windowst akkor Xerobankot noscript pluginnel.

  • willcox #16
    A tipped korántsem mondható biztonságosnak. Sokkal jobb keresni egy ingyenes wlan-t, vagy elmenni egy netcafe-ba.
  • bvalek2 #15
    Nem lehetne ezt a barmot bannolni innen? Minden topikot összeszemetel.
  • arrakistor #14

    Ezt üzenem a szép németes csengésű JOACHIM HerMan- nak:

  • osziapu #12
    Nem akarok tippeket adni, de ezt az egész házkutásosdit simán ki lehet védeni. Elöször is telepíts egy viszonylag nehezebben támadható oprendszert. Aztán szépen megcsinálod a terveidet, jól becsomagolod valami tök hosszú és bonyolult jelszóval, bedugod a netkábelt, elküldöd, kihúzod a netkábelt. Ez alatt az idö alatt szerintem nem sok mindent találhatnak. Esetleg párhuzamosan egy másik gépen (amin semmi titkolnivaló nincs) lehet szörfölgetni.

    "... ha a nyomozók egy bevetésen megfigyelt személy magánéletével kapcsolatos információkat ..."
    Azt esetleg tudja valaki, hogy honnan kezdödik a magánélet? Ha elmegyek a boltba kajáért? Az ott készült felvételeket törlik? Pedig ott pl. a tömegben simán lehet a pajtásokkal mindenféle csúnya dolgot csereberélni.
  • HUmanEmber41st #11
    Az igazi iszlám vallású utálja az amerikai dolgokat. Ha van is számítógépe, biztosan nincs rajta semmi holivúdi szar, meg tingli-tangli "jogvédett" MP3.
    Ilyen átlátszó hazugságot ( h kiszivárgott, h az al-Kaida Németország ellen készül merényelni) már a magyar PMSZ-ZSDZS szavazók sem hisznek el, pedig ők mindent elhisznek.
    Ez pontosan az, aminek látszik: átkutatni mindenkinek az otthoni számítógépét, megtudni rólad minden megtudhatót. Ha valami gyanús dolgot találnak, akkor meg jól meg is büntetnek.
    Hogy Linuxot fel lehet-e ilyen mesterjelszóval törni? Remélem nem. :D

    Ha én egy viszonylag ismeretlen kultúrkörből akarok valami titkos infót továbbítani, elég lenne csak a Korán bizonyos verseit elküldeni mindeféle titkosítás és takargatás nélkül. Ha maga a szöveg nem tartalmaz a készítő által kódolt mondatokat, akkor még a DaVinchi-kódos társaság sem tud vele mit kezdeni :D :D
    Ezeknek nem tanították, h az ellenfelet sosem szabad lebecsülni????
  • willcox #10
    Ezt most mire írtad?