Gyurkity Péter

A RIAA szerint a CD rippelése is jogtalan

Egy, az Egyesült Államokban most zajló perben a kiadókat tömörítő szövetség képviselői kijelentették, hogy az audio-CD-kről bemásolt anyag tárolása sem megengedett, így felelősségre vonnák a felhasználókat.

A perben egy arizoniai felhasználón szeretnének elégtételt venni, mivel bizonyítékokat szereztek arra nézve, hogy az illető számos zenei tartalmat berippelt az audio-CD lemezekről, és ezeket megosztotta a Kazaa hálózatán. A beadvány homályos szövegezéséből azonban nem derül ki, hogy a szövetség a megosztás ténye, avagy a rippelés miatt tartja elfogadhatatlannak a lépést - könnyen lehet, hogy a saját használatra történő tárolást is kifogásolják.

A megosztott zenei anyagokra a Sony BMG által megbízott cég szakemberei figyeltek fel, akik a Kazaa hálózatán egyetlen felhasználó megosztott könyvtáraiban mintegy 4500 különböző fájlt találtak. Ebből több mint kétezer mp3 volt, amelyeket az illető elmondása szerint saját CD lemezeiről rippelt be. Ezeket ugyan valóban megosztotta másokkal a fájlcserélő hálózaton, ám a RIAA ügyvédei által beadott anyagban nem ezt kifogásolják, hanem általában véve a tartalmak rippelését és eltárolását. Ez természetesen újabb vitákra ad okot, mivel a magáncélú felhasználás elméletileg nem törvénybe ütköző.

A szövetség egészen pontosan nem engedélyezett másolatokat említ, amely kifejezés az mp3 fájlokra vonatkozik. Ez további gondokat okoz, mivel a "törvénytelen" és a "nem engedélyezett" elkülönülten értelmezhető, így nem világos, hogy a RIAA miért nem az előbbi kifejezést használta anyagában. Többen azt is kétségbe vonják, hogy ezzel a kijelentéssel egyáltalán válaszoltak volna a bíró kérdésére, amely éppen erre irányult, vagyis hogy a bizonyítékok szerint valóban törvénytelen példányokat fedeztek-e fel az illető háttértárolóján?

A helyzetet bonyolítja, hogy a RIAA weboldalán sem találunk utalást a rippelésre, vagyis arra a folyamatra, amelynek eredményeként mp3 fájlokba tömörítjük be a zenei CD-n található számokat. Az ügy közben tovább folytatódik és az elkövetkező hetekben a bíróság valószínűleg majd ezt igyekszik tisztázni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ricsimaster #30
    Aszem csinálok ilyen céget első áldozatom a bsa lesz :P, a kurva annyukat a weblapjukat a router ban-jába raktam xD, de ez tök poén amúgy a 3. világban miértn incs bsa vagy abból miért nincsnenek hírek hogy xy nigéria éhező kiscsávót leültették 10 évre mert kajára sincs pénze nem hogy zene cd-re?(a számító gép msotn em leényeges[valszeg leesett egy teher szállító autóról]) :D
  • hiftu #29
    Nem állitják le a kormányok? A BSA is vígan fenyegetőzik itt kishazánkban mindenféle jogalap nélkül. Egyrészt ezek gazdasági szerveződések, aminek gyakorlatába nem szólhat bele az állam, sajnos. Úgyhoz maradnak a nyakunkon.
    Pl.: Ha szeretném akkor létrehozhatok egy Beperlek Bt.-t és nyugodtan nyomhatok bárkire pereket. Kérdés, hogy megnyerem-e...
  • torjoz #28
    Akkor meg sem szabad lassan hallgatni, mert ha megjegyzed a dallamot, akkor is jogsértést követsz el ?! (Ha meg az utcán akarod dúdolni, akkor meg a delért jogdíjat fizetni, vagy "mine generall mind felakaszt, mind lógni fogsz!"?
  • KLT #27
    Miért is hitvány? Azért, mert elmúlt 25 éves?
  • haxy27 #26
    röhej. Nem tudom miért kell még mindig eröltetrni azt a hitvány CD lemezt
  • tungi52 #25
    Egyébként poén. Szerintem a Sony Sound Forge is tud ilyet.
  • Molnibalage #24
    Mocskos RIAA sálálálá.
  • Romel #23
    Ez a RIAA nevetséges már. Egyszerűen odacsapok a fejemhez és áááááá. Ha az mp3 illegális lesz, jó sok online zenekereskedő portált be kell majd szüntetni :) Isten állatkertjéből szökött, nagyzási mániával rendelkező csodálatos szervezet.
  • Wilddog #22
    ...és ha nem lenne seggünk, a szart is pénzért adnák.
  • Kenoby #21
    És ők jogosan vannak azon a földrészen ?